CNIPT Zalău organizează o excursie pe urmele istoriei și ale Marii Uniri!

Mănăstirea Greco-Catolică Băseşti, Maramureş, unul din locurile de vizitat în cadrul excursiei. FOTO .parohiigreco-catolice.ro

În anul Centenarului Marii Uniri, Primăria Municipiului Zalău, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău, vă invită la o excursie în care să ne trezim memoria, să ne aducem aminte sau să ne cunoaștem istoria, ecursia urmând a avea loc în data de 24 martie, pe traseul Zalău – Bulgari – Băsești.

Primul obiectiv vizitat va fi biserica de lemn, din Bulgari. Urmează Casa Memorială George Pop de Băsești, construită între anii 1885 – 1890, și care a constituit, timp de trei decenii, un loc de întâlnire a multor personalităţi transilvănene: dr. Vasile Lucaciu, Vasile Goldiş, Ion Raţiu, Teodor Mihali şi alţii. George Pop de Băsești este una dintre cele mai importante personalități din istoria României; a fost deopotrivă unul dintre eroii Mișcării Memorandiste și ai Marii Uniri.

În funcție de vreme, următorul popas va fi la Teiul Unirii din localitatea Băsești, un arbore de circa 200 de ani, ocrotit prin lege. Se spune despre Teiul Unirii că, sub ramurile sale, fruntaşii naţiunii române, conduşi de George Pop de Băseşti, au pus la cale strategia de unificare a Transilvaniei cu România, eveniment care s-a înfăptuit în 1 decembrie 1918.

Urmeză Mănăstirea din Băsești, construită pe pământul lui George Pop de Băseşti, în amintirea lui, și care poartă hramul Sfântul Gheorghe. Localitatea Băsești a făcut parte din județul Sălaj; în urma reorganizării administrative, localitatea se află în județul Maramureș, la limita administrativă cu județul Sălaj.

Cei interesați se pot înscrie la la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău, situat în Clădirea Transilvania, Piața Iuliu Maniu nr. 4 – 6, zilnic, între orele 9 – 17, până în 22 martie. Transportul cu autocarul la obiectivele turistice va fi gratuit, singurul cost al excursiei va fi cel de acces la Casa Memorială George Pop de Băsești: 2 lei/adult, 1 leu/copil. Din motive de organizare, respectiv de contractare a mijlocului de transport, doritorii sunt rugați să facă doar înscrieri ferme.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*