Clujul și Oradea – România din altă țară

Adrian Boioglu - Editorial
Adrian Boioglu - Editorial

Cine vizitează vestul țării rămâne cu o idee: “cum de la ei se poate și la noi nu?” Cum de La Cluj sunt evenimente, la Oradea e tot orașul refăcut pe bani europeni și în restul țării ne zbatem în mizerie și sărăcie?

De fiecare dată când ajung la Cluj și la Oradea văd o Românie din altă țară. Oradea poate să fie un bun exemplu pentru orice destinație turistică din România. Nu mă interesează din ce partid e primarul sau președintele Consiliului Județean, dar când intru în oraș văd că oamenii aceia au muncit mult.

În Oradea au intrat, în ultimii ani, sute de milioane de Euro din Fonduri Europene. Da, Primăria a depus proiecte pentru reabilitarea tuturor clădirilor și piațetelor din centrul orașului. Au reușit să atragă bani pentru toate obiectivele, iar imobilele strălucesc acum în culori și forme Art-Nouveau.

Le-a fost dificil atunci când au avut de convins proprietarii că trebuie să-și renoveze clădirile, așa că le-au propus să le facă tot pe banii administrației locale, urmând ca sumele să fie returnate în timp. Cine vrea să locuiască într-o clădire-monument trebuie să-și și asume luxul.

Mergi în Constanța și vei vedea zeci sau poate sute de clădiri în paragină care nu au fost niciodată renovate. Primăria Constanța nu a căutat resurse pentru finanțare, ci doar a impus impozite de 500 ori mai mari pentru cei care nu refac fațadele. Da, sunt bune și amenzile, dar dacă nu ai bani să-ți refaci o fațadă, nu vei putea nici să plătești impozite uriașe.

Ei și atunci când ai o “casă” frumoasă, îți permiți să primești și oaspeți. Oradea a început să creeze din ce în ce mai multe evenimente și să ajungă o destinație dorită de mulți. Nici nu mai punem la socoteală faptul că Băile Felix, practic o suburbie a Oradei a ajuns să fie una dintre cele mai dorite destinații balneo din România și din partea asta de Europa.

Când vine vorba de evenimente, nimeni nu poate să întreacă un județ precum Clujul.

Gazdă pentru evenimente de talie internațională precum UNTOLD sau Electric Castle, Clujul a devenit capitala distracției. Da, și acolo autoritățile și-au făcut lecția. Auzim vești despre cum Primăria Cluj-Napoca aduce autobuze electrice, cum atrage investitorii și start-up-urile IT înfloresc.

Clujul vibrează și asta se vede și prin chiriile mari, locurile în care poți să îți petreci o seară cu prietenii sau o vacanță cu familia. Județul compensează prin peisajele superbe și turismul de aventură. Consiliul Județean Cluj nu se lasă mai prejos. Drumurile de legătură sunt asfaltate, zonele turistice sunt igienizate și își așteaptă turiștii în orice perioadă a anului.

Oamenii de turism din toată țara pot să ia lecții de la Bihor și Cluj. România poate să fie construită ca o destinație dorită de mulți, dar lucrul nu începe de sus în jos. Avem nevoie de infrastructură, să curățăm mizeria, să colorăm clădirile gri și abia apoi să ne ocupăm de evenimente. Totul trebuie dublat de promovare intensă a zonelor turistice. Doar așa spargem lanțul slăbiciunilor și nu ne mai plângem că nu vin turiștii.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

5 Comments

  1. Clujul este un oraș foarte frumos dar și foarte aglomerat. Mi-a plăcut cum au rezolvat plata prin SMS pentru parcări. Și la Tg. Mureș este la fel acum. În schimb Oradea este o bijuterie de oraș.

1 Trackback / Pingback

  1. Adrian Boioglu vede România din altă țară în Cluj și Oradea - Realitatea de Oradea

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*