Cetatea Feldioara – Marienburg, din Judeţul Braşov trece la programul de primăvară

Cetatea Feldioara, restaurată. FOTO Primăria Feldioara

Răsărită din propria ruină, Cetatea Marienburg se înalță impunătoare la Feldioara, pe malul Oltului, la numai 20 km de Brașov, pe drumul spre Sighișoara. Restaurarea sa, desfășurată în perioada 2013-2017, a salvat resturile de ziduri care supraviețuiseră ultimelor sute de ani de părăsire și i-a redat înfăţișarea avută în secolul al XVII-lea.

Cetatea Feldioara este monument istoric naţional clasa A (cod LMI BV-II-a-A-11695), fiind printre cele mai importante fortificaţii medievale săseşti din Transilvania de Sud. Proiectul de restaurare a început în anul 2012, an în care s-au întocmit studiile de fezabilitate și de proiectare a lucrărilor.

S-au restaurat zidurile de incintă și cele patru turnuri (de nord, sud, est, vest), precum și zidul Zwinger de protecție. Fortificațiile inițiale, de pe vremea teutonilor, au fost conservate în întregime. Prin marcarea la nivelul solului, în curtea interioară s-au pus în valoare resturile capelei și a mănăstirii cisterciene. S-a reconstruit fântâna și s-a amenajat o zonă de belvedere asupra Țării Bârsei, aflată pe zidul de strajă. În ansamblul său, proiectul a urmărit aducerea în actualitate a formei pe care cetatea a avut-o în secolul al XVII-lea, atunci când cetatea a fost tencuită.

Poziţia strategică, cu vizibilitate asupra unui ținut întins, și avantajele naturale au făcut acest loc atractiv din preistorie. Platoul pe care se înalță cetatea a dezvăluit în decursul cercetărilor arheologice vestigii de locuire din cele mai vechi timpuri – neolitic, epoca bronzului, perioada dacică și cea romană, dar mai ales Evul Mediu.

Mai întâi a fost o cetate de pământ, întărită probabil cu palisade, așa cum au găsit-o cuceritorii unguri în primele secole ale mileniului al doilea. Așa au denumit-o: “Földvár” (cetate de pământ). Coloniștii germani aduși de regii Ungariei și Cavalerii Teutoni i-au spus “Cetatea Sfintei Maria” – Marienburg. Nu știm cum se chema înainte, dar în limba română s-a păstrat denumirea derivată din maghiară – Feldioara.

Așezarea medievală a fost înființată de coloniștii sași ȋn partea a doua a secolului al XII-lea, iar în perioada 1211–1225 Feldioara devine reședința cavalerilor teutoni care au stăpânit Ţara Bârsei. Venind dinspre răsărit, unde luase parte la cruciade, Ordinul Teuton a fost instalat ȋn Ţara Bȃrsei de către regele Ungariei Andrei al II-lea care își propunea astfel să oprească incursiunile cumanilor. Din secolul al XIII-lea datează şi cea mai veche etapă de construcție a cetății, atribuita teutonilor.

„Interacţiunea cu toţi cei ce şi-au dorit să descopere Cetatea Feldioara – Marienburg acum, după ce a fost redată circuitului turistic naţional şi internaţional, ne-a prilejuit nenumărate motive de bucurie şi mândrie locală odată cu deschiderea unuia dintre cele mai însemnate obiective turistice din Ţara Bârsei. Astfel, începând cu data de 2 Aprilie 2019, programul de vizitare revine la ora de vară“, a transmis Sorin Taus, Primarul Comunei Feldioara.

Vizitatorii pot vedea cetatea și să afle povestea din spatele fortăreței, de marţi până duminică, între orele 10:00 – 18:00, ultimul bilet eliberându-se la ora 17:30).

În Cetatea Feldioara – Marienburg pot fi văzute și expoziţiile găzduite în turnuri – “Mărturii arheologice şi mărturii de locuire şi conlocuire în Feldioara”, “Cavalerii Teutoni” / “Armindenii”.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*