„Caravana filmului românesc” se va afla din nou la Zilele Municipiului Brăila, în perioada 13 – 15 august

„Caravana filmului românesc” revine la Pașcani, în perioada 3 – 5 septembrie

„Caravana filmului românesc” revine la mijloc de august la Brăila, în perioada 13 – 15 august în Parcul Monument din Brăila, așa cum o face din 2015 încoace. Și nu vine oricum, ci cu Capodopere ale cinematografiei naționale, ca să facă și ea parte din marea sărbătoare a Zilelor Municipiului Brăila.

Cine nu știa că legăturile cetății de la Dunăre, cu cetatea filmului românesc sunt vechi și temeinice are prilejul să o afle acum, alături de noi.

Pe 13 august, de la ora 21.00, „Caravana filmului românesc” începe cu … începutul, mai precis cu un „clasic”, „Codin”, peliculă câștigătoare în 1963, a Premiului pentru scenariu, la cel mai mare Festival de film din lume, cel de la Cannes. Un român și doi francezi au colaborat la redactarea scenariului inspirat de romanul omonim scris de fiul orașului Brăila, Panait Istrati. „Codin” descrie drama unui pușcăriaș, care, ieșit din închisoare, se luptă să trăiască într-un cartier al urbei, caută să se împace cu lumea și să supraviețuiască respingerii cu care este întâmpinat până și de propria mamă.

Istrati a fost apreciat încă din timpul vieții în întreaga lume: în 1935, anul morții sale, opera sa era deja tradusă în 27 de limbi. Așa că nu e de mirare că acest spirit european a atras atenția francezilor, care au semnat regia filmului, prin Henri Colpi, și scenariul, prin francezii Yves Jamiaque și Henri Colpi, care au colaborat cu românul Dumitru Carabăț, la creionarea acestei lumi a suferinței și a violenței, redate într-un relief expresionist.

Pe 14 august întoarcem foaia și vă facem să râdeți cu ecranizarea unei comedii de mare succes, clasice și ea, Titanic Vals, scrise de dramaturgul Tudor Mușatescu, care a semnat și scenariul, alături de regizorul Paul Călinescu.

Aventurile unui biet funcționar de bun simț, victimă a femeilor autoritare și avide de putere din familia sa ba este, ba se vede ales, ba nu, în elita politică a orașului. Și, deși matroanele au avut grijă să “ungă” electoratul, sărmanul Spirache Necșulescu le cere cu onestitate votanților să nu-l aleagă, fiindcă nu e ce le trebuie. Ei, dar onestitatea e pasăre rară în politică, așa că, fermecați de un candidat care nu minte, electorii îl aleg pe el, care iese netulburat în fruntea listei. Iar când candidatul inocent e marele și inegalabilul Grigore Vasiliu-Birlic, e și spectatorul sigur că partida de comedie e câștigată. În plus, cinefilii prezenți în Parcul Monument vor avea ocazia să îl revadă pe actorul care într-atât de mult și-a iubit orașul natal încât a adăugat numele acestui oraș la numele său. Este vorba, desigur, despre Ștefan Mihăilescu – Brăila.

Dar relația Brăilei cu lumea filmului românesc, prin scriitori, actori, sau regizori care s-au născut în orașul de la Dunăre, sau și-au găsit inspirația în poveștile sale nu se conjugă doar la timpul trecut, ci continuă și în prezent.

Căci iată că dintre brăileni vine regizorul filmului de animație „Aventurile lui Țuțu”. Ion Octavian Frecea va fi prezent alături de concitadinii săi în Parcul Monument, pe 15 august, de la ora 21.00, pentru a prezenta avanpremiera filmului său pentru copii. Nu doar că l-a regizat, dar l-a și scris, fiind și desenatorul principal, căci experiența sa de ani de zile la Studioul Animafilm i-a permis să afle toate tainele profesiei, înainte de a deveni producător independent.

I-ați văzut, poate, pe canalul său de YouTube, ale filme de animație, precum Aripi de hârtie. Dacă nu ați făcut-o, cu atât mai bine! E momentul să vedeți, împreună cu copiii dvs., pe ecranul Caravanei, ce face Țuțu al său, în lumea lui desenată.

La toate proiecțiile din cadrul „Caravanei filmului românesc” accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*