ANAT anunță că agențiile de turism nu poartă răspundere pentru modificarea încadrării destinației între data achiziționării serviciilor turistice și data întoarcerii  

ANAT
ANAT

În ultimele săptămâni, mai multe țări care sunt destinații turistice pentru români, precum Grecia sau Turcia, au intrat pe lista roșie. În acest caz, turiștii nevaccinați cu vârstele de peste 16 ani trebuie să-și asume carantina la revenirea în țară.

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) subliniază că agențiile de turism nu poartă răspundere pentru modificarea încadrării destinației între data achiziționării serviciilor turistice și data întoarcerii, ci pentru buna organizare și derulare a pachetului turistic.

”Decizia intrării anumitor țări pe lista roșie, respectiv galbenă din punct de vedere al riscului epidemiologic aparține Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) iar culorile sunt raportate strict la situația epidemiologică a României. De exemplu, Turcia este roșie pentru România dar poate fi verde sau galbenă pentru altă țară.

În ultima vreme, agențiile de turism s-au confruntat cu turiști nemulțumiți care au rezervări în special în țările aflate pe lista roșie și care solicitau returnarea banilor sau reprogramare. Menționăm că agențiile nu poartă vreo responsabilitate pentru intrarea unei țări pe lista roșie, cât timp acea destinație este deschisă. În plus, există posibilitatea vaccinării, în prezent, la îndemână pentru majoritatea turiștilor, alături de dovada trecerii prin boală, deci imunizare”, subliniază Cristian Vlad, președintele Consiliului Regional Centru al ANAT.

ANAT precizează că în cazul intrării unor țări pe listele roșii sau galbene, atât timp cât granițele sunt deschise, rămâne în vigoare contractul cu turistul. Agenția de turism are doar obligația de a asigura prompt serviciile turistice, fie ele de cazare, masă sau, după caz, transport, tururi opționale, ghid, transfer etc. potrivit ofertei inițiale.

De asemenea, ANAT le recomandă turiștilor încheierea de asigurări storno, respectiv de călătorie. Aceste asigurări au prețuri foarte accesibile și pot acoperi multe situații imprevizibile, care pot fi dovedite, precum îmbolnăviri sau accidente. Asigurarea storno nu acoperă situații precum trecerea unei țări pe lista roșie.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*