Biserica de lemn din satul vâlcean Urși, între câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu

Biserica de la Ursi, exterior restaurat 2020_credit foto Camil Iamandescu

Biserica de lemn de la Urși, județul Vâlcea, este printre proiectele laureate ale Premiilor europene pentru patrimoniu / Premiile Europa Nostra 2021, categoria Conservare.

Comisia Europeană și Europa Nostra tocmai au anunțat câștigătorii ediției 2021 a Premiilor Europene pentru patrimoniu/ Premiile Europa Nostra, premiul UE pentru patrimoniul cultural finanțat prin programul Europa Creativă. În acest an, cea mai înaltă distincție europeană în domeniul patrimoniului merge către 24 de realizări exemplare din 18 țări.

Printre câștigătorii de anul acesta se află și Biserica de lemn din satul Urși, județul Vâlcea, proiect laureat la categoria Conservare, conceput și coordonat de Fundația Pro Patrimonio. Anunțul câștigătorilor premiilor pentru anul 2021 a fost făcut în cadrul unui eveniment online live co-prezentat de Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, și Hermann Parzinger, președintele executiv al Europa Nostra.

Considerată un patrimoniu european de excepție, biserica are 264 de ani de istorie. Monumentul istoric a fost descoperit în 2009 în stare de pre-colaps și a trecut printr-un proces de salvare și restaurare timp de 11 ani. La acest îndelungat proiect au luat parte peste 250 de persoane, între care 102 voluntari români și internaționali și comunitatea locală.

Câștigătorii premiilor au fost selectați de jurii independente compuse din experți în domeniul patrimoniului din întreaga Europă, în urma evaluării candidaturilor depuse de organizații și persoane fizice din 30 de țări europene.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*