Asociația Lucrătorilor în Turism Infotripiști cere scuze publice din partea ministrului turismului: “Bogdan Trif a transmis informații false și a denigrat breasla”

Asociația Lucrătorilor în Turism Infotripiști
Asociația Lucrătorilor în Turism Infotripiști (ALTI)

O asociație nou înființată, dar reprezentativă la nivel național se alătură celor care îl critică pe ministrul Bogdan Trif în urma declarațiilor acestuia de la bilanțul de 6 luni. “Asociația Lucrătorilor în Turism Infotripiști” (ALTI) reprezintă agențiile de turism de talie mică și mijlocie.

Conducerea ALTI susține că agențiile de turism din România își doresc garantarea banilor turiștilor, dar modul în care Ministerul Turismului a gestionat această problemă este unul dăuntor pentru breasă.

“Pentru noi, existența unor instrumente de garantare reale și funcționale înseamnă siguranță și liniște în desfășurarea activității. De aceea, de 3 ani cooperăm cu autoritățile statului, ANT, Ministerul Turismului, în încercarea de a implementa Directiva Europeană pentru garantarea pachetelor de servicii turistice.

După sute de ore de ședințe, dezbateri, dezbateri publice, cu predecesorii actualei conduceri a ministerului, desigur,după ce au fost ignorate majoritatea recomandărilor specialiștilor din industrie, este pe cale de apariție, adică avizat de toate ministerele implicate, cel mai ineficient proiect de Ordonanță Guvernamentală care a fost elaborat vreodată.

În proporție de 80% este “copy-paste” din Directivă, iar partea de 20% contribuție proprie este în contradicție cu restul de 80%, rezultând un proiect de lege inaplicabil din cauza ambiguității. Dacă  Ordonanța Guvernamentală apare în această formă, efectele vor fi: creșterea tarifelor,dispariția unui număr important de agenții de turism și dificultăți în continuarea activității pentru agențiile mici și mijlocii. 

Cu nemarginită stupoare am ascultat declarațiile publice făcute de Domnul Ministru Bogdan Trif în ultimele zile.

Pe lângă informațiile false transmise populației, a făcut și unele afirmații denigratoare la adresa unei bresle întregi. Acum un an și jumătate am primit cu bucurie vestea reînființării Ministerului Turismului. Azi suntem în situația în care omul pe care l-am considerat susținătorul nostru, a devenit acuzatorul nostru.

Suntem numiți smecheri și țepari, în condițiile în care de ani și ani funcționăm într-un vid legislativ, făcând eforturi considerabile pentru a oferi vacanțe reușite turiștilor noștri. În tot acest timp a existat un număr mic de falimente, raportat la dimensiunea industriei, falimente pe care le regretăm, deoarece ele au adus prejudicii, atât turiștilor, cât și celorlalte agenții de turism de pe piață, care au pus uneori mână de la mână și au acoperit parțial pagubele. De aceea nu merităm cuvintele și acuzațiile injurioase spuse la adresa noastră. 

De aceea, solicităm următoarele lucruri, ca asociație profesională din domeniul turismului : 

  • Modificarea proiectului de OG astfel încăt să poată deveni o lege aplicabilă, care să ofere o garantare reală a banilor încasați. 
  • Corectarea declarațiilor Domnului Ministru referitoare la acoperirea garantării. 
  • Exprimarea de scuze publice din partea Domnului Ministru și retragerea acuzațiilor facute la adresa agențiilor de turism“, a transmis conducerea ALTI.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*