Armăsar prețios la Olteni, Covasna: Linia de sânge Trakehnen s-a întors în herghelia castelului Mikó

Szemafor Széltoló. FOTO Consiliului Județean Covasna

La sfârșitul lunii mai, cu ajutorul Ministerului Agriculturii din Ungaria și a Hergheliei de Stat Szilvásvárad, herghelia castelului Mikó din Olteni s-a îmbogățit cu armăsarul de rasă Kisbéri-metis, numit Szemafor Széltoló. Animalul de reproducție este unul dintre ultimii armăsari de montă pe linia genealogică Kisbér, rasă ce își are originea din Olteni.

Linia de sânge Trakehnen s-a întors la Olteni

Szemafor Széltoló, un cal de rasă Kisbéri, s-a născut în anul 2008. A participat și la o competiție sportivă, în cazul său aceasta însemnând sărituri peste obstacole. A concurat în echipă cu un călăreț la categoria de vârstă junior pe terenuri de 125 cm, ceea ce sugerează un grad înalt de manevrabilitate și în același timp performanțe ridicate. Strămoșii lui au fost sportivi de elită, care au concurat la mai multe competiții mondiale, inclusiv la Olimpiada de la Amsterdam.

„Prin încrucișări și printr-o muncă de reproducere consecventă, consider că au apărut din nou exemplare care pot să își reprezinte cu vrednicie predecesorii”, a subliniat Cseri Dávid, directorul Hergheliei de Stat din Szilvásvárad, în timpul vizitei sale la Olteni.

De la Olteni la Cupa Mondială

Herghelia Maghiară Regală din Kisbér a închiriat în anul 1931 un armăsar de culoare galben închis, numit Lotse, de la Emil Schmutzler, ultimul proprietar al castelului Mikó din Olteni și al hergheliei Trakehnen. Tatăl calului a fost fiul lui Tempelhüter, armăsarul legendar al hergheliei Trakehnen. Ajungând la Kisbér, acesta a primit calificativul de armăsar de rasă sub numele de Lobogó. A fost eutanasiat în 1953 din cauza vârstei înaintate. Dintre descendenții săi au fost crescuți 3 armăsari, însă linia genealogică pe ramura paternă s-a pierdut în anul 1968. Pe linia maternă, genealogia Lobogó se regăsește și în Szemafor Széltoló. Aceasta este istoria stabilirii în Ungaria a acestei rase originare din localitatea Olteni.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*