ANAT consideră că eforturile de redresare ale industriei turismului au fost zădărnicite de adoptarea noilor reguli privind intrarea pe teritoriul României

Dumitru Luca, președintele ANAT

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) a observat cu tristețe cum în ultimele două zile, eforturile de redresare ale industriei au fost zădărnicite de adoptarea noilor reguli privind intrarea pe teritoriul României, care nu numai că aruncă în aer orice predictibilitate, și așa precară, pe care o oferea lista semafor, dar lovește nemilos și cetățenii români care au înțeles importanța vaccinării și au contribuit până în acest moment la reducerea efectelor pandemiei, prin respectarea tuturor recomandărilor autorităților sanitare.

Potrivit ANAT, lista semafor și-a demonstrat eficacitatea până în prezent, asigurând un echilibru funcțional între măsurile de prevenție și reducere a efectelor pandemiei și redeschiderea ramurilor economice cele mai afectare de restricțiile impuse de autoritățile sanitare. Reprezentanții asociației nu consideră oportună tranziția de la lista semafor la împărțirea țărilor în funcție de poziționarea lor geografică, respectiv state UE versus state non-UE, acest lucru fiind pe de o parte profund discriminatoriu și pe de altă parte irelevant în contextul în care noua tulpină Omicron deja nu mai este endemică statelor Africane în care și-a avut originea.

„Înțelegem cu toții situația prin care trece România și întreaga lume și am fost mereu susținătorii unor măsuri benefice deopotrivă pentru sănătatea publică și pentru economie, întrucât cele două nu pot fi deconectate pentru perioade lungi de timp, așa cum s-a văzut, cu consecințe dureroase, în cei aproape doi ani de pandemie. Totuși, o analiză mai atentă a consecințelor unor decizii pripite, cum sunt cele privind modificarea condițiilor de intrare pe teritoriul României, fără a mai ține cont de situația epidemiologică din statele de origine sau de situația particulară a persoanelor care doresc să intre pe teritoriul național, ar putea limita pierderile suplimentare provocate în economie de aceste decizii, pierderi înregistrate tot de industriile cele mai lovite de la începutul pandemiei și în sprijinul cărora statul a venit târziu și într-o proporție extrem de mică față de alte state europene de la care, doar în ceea ce privește măsurile restrictive sau punitive, luăm adesea exemplu”, au transmis reprezentanții ANAT într-un comunicat de presă.

Ei spun că, în condițiile în care, spre exemplu, Egiptul are șase infectări la 100.000 de locuitori în ultimele șapte zile, iar Belgia, 1.095, întreaga argumentație în favoarea schimbării listei semafor și a trecerii la restricționarea călătoriilor în funcție de regiunea geografică nu poate rămâne în picioare.

Mai mult decât atât, în condițiile în care în România conformarea voluntară în ceea ce privește vaccinarea este la un nivel redus, adăugarea de restricții pentru persoanele vaccinate nu va rezulta decât într-un declin și mai accentuat al campaniei de vaccinare, precum și în descurajarea persoanelor deja vaccinate să facă doza booster.

Dincolo de industria turismului, care va suferi noi pierderi semnificative, dat fiind momentul în care sunt impuse aceste restricții, cei mai afectați vor fi oamenii care și-au dorit să călătorească sau să vină acasă de sărbători. Impactul asupra lor va fi unul dublu, pe de o parte nu îşi vor putea recupera sumele achitate pentru călătorii, deoarece anulările făcute în această perioadă sunt supuse penalizărilor contractuale, iar pe de altă parte vor fi nevoiți să îşi petreacă sărbătorile fie în izolare, fie departe de cei dragi. Pentru cei mai ghinioniști dintre ei, vacanța de sărbători se poate prelungi, tot pe banii lor, cu o carantină în străinătate, deoarece noile reguli impun testarea înainte de întoarcerea în România și nu la intrarea în țară, așa cum ar fi normal și cum se întâmplă în alte state europene.

În acest moment România se află într-un context epidemiologic favorabil comparativ cu alte state europene în ciuda ratei scăzute de vaccinare și, deși este nevoie în continuare, în mod evident, de precauție, ne dorim să reanalizați restricțiile privind accesul pe teritoriul României în perioada imediat următoare, să dați posibilitatea cetățenilor români să petreacă măcar aceste sărbători în liniște și să reveniți la utilizarea listei semafor, care are mult mai mult sens din punct de vedere sanitar și poate oferi predictibilitate și siguranță oamenilor și economiei deopotrivă.

„Vă rugăm, de asemenea, să restabiliți criteriile de intrare în România pentru cetățenii care au schema completă de vaccinare, întrucât impunerea de restricții suplimentare pentru aceștia este un factor ce demotivează și poate întârzia sau chiar anula decizia de a se vaccina pentru persoanele care încă nu au făcut-o. Vă rugăm, și pe această cale, să fiți de acord cu înființarea de puncte de testare în frontieră, pe fluxul de intrare în țară, în așa fel încât călătorii să nu mai fie obligați să facă testul în străinătate, ci la intrarea în România. Pentru a facilita cât mai mult întregul proces, testarea inițială ar trebui să se facă cu teste antigen, urmând ca un eventual rezultat pozitiv să fie confirmat cu test PCR în următoarele 24 de ore, timp în care persoana testată pozitiv ar face carantină la domiciliu. Testele rapide tip antigen sunt deja aprobate spre a fi folosite pentru depistarea elevilor pozitivi în școli, astfel că proiectul pilot ar putea fi extins și pentru accesul pe teritoriul României”, mai spun sursele citate.

Această măsură ar aduce numai avantaje tuturor părților implicate, inclusiv statului român. În primul rând, este o problemă și un disconfort pentru persoanele aflate în vacanță să fie obligate să facă testul înainte de întoarcerea în țară. Programele de vacanță trebuie întrerupte pentru efectuarea testelor, iar costurile testării sunt, și ele, de regulă, mai mari decât în România. În al doilea rând, persoanele care obțin un rezultat pozitiv la testele efectuate în străinătate sunt obligate să efectueze carantina acolo, cu costuri ridicate, în locații pe care nu le cunosc și, adesea, de o calitate îndoielnică.

„Pentru statul român exista două tipuri de avantaje. Pe de o parte, se diminuează cheltuielile cu asigurările sociale de sănătate, pentru că perioada de carantină este acoperită de un concediu medical decontat de stat. Limitarea numărului de persoane obligate să intre în carantină numai la cele care chiar sunt testate pozitiv, ar duce la scăderea considerabilă a acestor cheltuieli de la bugetul statului. Pe de altă parte, veniturile generate de efectuarea acestor teste pe teritoriul României, de către clinici/operatori economici cu domiciliu fiscal în România, aduc plus valoare pentru economia națională și încasări suplimentare la buget din taxe și impozite”, subliniază Dumitru Luca, președinte ANAT.

Reprezentanții ANAT mai cer, de asemenea, modificarea reglementării privind programul restaurantelor în perioada sărbătorilor, pentru ca românii să poată sărbători revelionul la ora 24.00, atunci când vine Anul Nou și nu la ora 21.00.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*