Undă verde pentru reabilitarea Observatorului Astronomic din Iași

Observator astronomic. FOTO David Monje

Ion Ștefan, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, a semnat ordinul de modificare a indicatorilor tehnico-economici pentru reabilitarea, consolidarea și refuncționalizarea Observatorului Astronomic din Iași, aflat în proprietatea Universității „Alexandru Ioan Cuza”.

Lucrările de intervenție sunt incluse în Subprogramul „Instituții de învățământ superior de stat” și se ridică la 8,9 milioane lei, investiția urmând a se derula pe o perioadă de 16 luni. Observatorul Astronomic din Iași este o clădire de patrimoniu, într-o avansată stare de degradare structurală și la nivelul finisajelor, încadrată în clasa I de risc seismic, astfel încât se impune restaurarea și consolidarea imediată.

Astfel, se urmărește restaurarea imobilului în integralitatea sa cu păstrarea funcțiunii inițiale de cercetare atmosferică și spațială, amenajarea fostei locuințe prin integrarea sa în funcționalul unei instituții de cercetare, precum și realizarea unor spații de laboratoare „state-of-the-art” care vor găzdui echipamente laser și de cercetare astronomică dintre cele mai avansate pe plan mondial.

Prin lucrările pe care Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, prin Compania Națională de Investiții, le va derula la Observator, vor fi dezvoltate două entități CDI, pentru cercetarea dinamicii corpurilor infinitezimale și pentru cercetarea atmosferei și securitatea mediului. După reabilitare, publicul interesat va avea acces la terasa de vizitare a cerului și sala lunetei, cu prilejul evenimentelor astronomice importante.

„Intervenția asupra Observatorului Astronomic din Iași va fi una majoră și va presupune reabilitarea finisajelor interioare și exterioare. De asemenea, fiind clădire de patrimoniu, finisajele aflate în stare bună de conservare vor fi minuțios restaurate pentru ca imobilul să revină la strălucirea inițială. Observatorul va fi dotat cu echipamente performante de cercetare laser și de observare astronomică, care nu vor modifica în niciun fel compartimentarea originală a clădirii”, a declarat ministrul Ion Ștefan.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*