Turneul Național „Unire prin cultură” al Ateneului din Iași s-a încheiat

Stagiunea celor 100 de ani

În ultimii aproape 100 de ani, Ateneul din Iași a contribuit la conturarea domeniului cultural artistic ieșean prin organizarea unor numeroase și variate evenimente: spectacole de teatru, expoziţii de fotografie, conferinţe, seminarii, întâlniri cu scriitori, dezbateri culturale, festivaluri, culminând, în anul 2018, cu turnee de amploare susținute de echipa Ateneului în întreaga Românie. Povestea continuă și în acest an aniversar pentru Ateneu și, prin întreaga dedicare a echipei noastre, ne asigurăm că transmitem vibrația artei către toate colțurile Iașului, dar și peste granițele sale.

Anul 2019 este plin de însemnătate pentru Ateneul din Iași, întrucât celebrează 100 de ani de la înființare. În acest context, pe lângă tot programul cultural-artistic pe care îl realizăm pe plan local, ne-am propus să ducem piesele Ateneului în cât mai multe localități din România și din străinătate, reușind astfel, pe de o parte să consolidăm parteneriatele pe care le avem și, pe de altă parte, să ne formăm noi colaboratori.

Astfel, în perioada 24 februarie – 9 martie 2019, Ateneul din Iași a organizat Turneul Național „Unire prin Cultură”, acesta fiind motto-ul care stă la baza tuturor acțiunilor pe care instituția și le propune. 100 de ani – cel puțin 100 de localități din România în care Ateneul din Iași va poposi, cu o echipă profesionistă, energică și dornică să promoveze domeniul cultural-artistic în rândul românilor, fie ei copii sau adulți. Cu proiecții video și decoruri noi, atractive, care să evidențieze poveștile de teatru și să le apropie de public, Ateneul din Iași va oferi iubitorilor de cultură spectacole inedite și experiențe de neuitat.

„Caravana Unirii” – „Iașul salută România Mare!”

În toate localitățile în care a poposit, echipa Ateneului din Iași a promovat singurul oraș din România care a primit titulatura de „Capitală istorică a României” și va încerca să ducă un gând de bine și frumos către toți românii.

„Caravana Unirii” este un proiect cultural care a fost organizat cu ocazia aniversării centenarului Marii Uniri din 1918, la inițiativa Primăriei Municipiului Iași. Scopul proiectului a fost să readucă în prim-plan statutul de capitală națională a Iașului în perioada 1916 – 1918, la Iași fiind puse bazele unirii ce a condus la formarea României Mari.

Itinerarul Turneului Național „Unire prin Cultură”:

 1. 24 februarie – Focșani, ora 19.00 „Comedie cu olteni”, regia Ovidiu Cuncea, Ateneul Popular „Maior Gh. Pastia” din Focșani.
 2. 25 februarie – Focșani, orele 11.00 și 12.30, „Aventuri cu…DL GOE”, regia Iulian Sandu, Ateneul Popular „Maior Gh. Pastia” din Focșani.
 3. 25 februarie – Galați, ora 19.00: „Comedie cu olteni”, regia Ovidiu Cuncea. Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați.
 4. 26 februarie – Brăila, ora 9.30: „Aventuri cu…DL GOE”, regia Iulian Sandu. Teatrul de Păpuși „Cărăbuș” din Brăila.
 5. 26 februarie – Constanța, ora 19.00: „Take, Ianke și Cadîr”, regia Ion Sapdaru. Teatrul de Stat Constanța.
 6. 27 februarie – Giurgiu, ora 11.00: „Aventuri cu…DL GOE”, regia Iulian Sandu. Teatrul „Tudor Vianu” din Giurgiu.
 7. 27 februarie – Giurgiu, ora 18.30: „Take, Ianke și Cadîr”, regia Ion Sapdaru. Teatrul „Tudor Vianu” din Giurgiu.
 8. 28 februarie – Alexandria, ora 13.00: „Aventuri cu…DL GOE”, regia Iulian Sandu. Sala Polivalentă din Alexandria.
 9. 28 februarie – Alexandria, ora 19.00: „Take, Ianke și Cadîr”, regia Ion Sapdaru. Sala Polivalentă din Alexandria.
 10. 1 martie – Slobozia, ora 11.00: „Aventuri cu…DL GOE”, regia Iulian Sandu. Casa Municipală de Cultură Slobozia.
 11. 1 martie – Slobozia, ora 19.00: „Take, Ianke și Cadîr”, regia Ion Sapdaru. Casa Municipală de Cultură Slobozia.
 12. 2 martie – Cuza Vodă, Călărași, ora 11.00 „Aventuri cu…DL GOE”, regia Iulian Sandu. Căminul Cultural Cuza Vodă din Comuna Cuza Vodă, județul Călărași.
 13. 3 martie – Cernavodă, ora 11.00: „Aventuri cu…DL GOE”, regia Iulian Sandu. Casa de Cultură „I.D.Chirescu” Cernavodă.
 14. 3 martie – Mangalia, ora 17.00: „Aventuri cu…DL GOE”, regia Iulian Sandu. Casa de Cultură Mangalia.
 15. 4 martie – Măcin, ora 11.30: „Aventuri cu…DL GOE”, regia Iulian Sandu. Casa de Cultură „Grigore Kiazim” Măcin.
 16. 4 martie – Tulcea, ora 19.00: „Comedie cu olteni”, regia Ovidiu Cuncea. Centrul Cultural „Jean Bart” Tulcea.
 17. 5 martie – Mizil, ora 18.00: „Comedie cu olteni”, regia Ovidiu Cuncea. Casa de Cultură Mizil.
 18. 6 martie – Făgăraș, ora 11.00: „Aventuri cu…DL GOE”, regia Iulian Sandu. Casa Municipală de Cultură Făgăraș.
 19. 6 martie – Sinaia, ora 19.00: „Comedie cu Olteni”, regia Ovidiu Cuncea. Sala de Teatru Casino Sinaia.
 20. 7 martie – Câmpulung Muscel, ora 12.00: „Aventuri cu…DL GOE”, regia Iulian Sandu. Casa de Cultură a Sindicatelor Câmpulung Muscel.
 21. 7 martie – Curtea de Argeș, ora 19.00: „Comedie cu olteni”, regia Ovidiu Cuncea. Centrul de Cultură și Arte „George Topârceanu” Curtea de Argeș.
 22. 8 martie – Curtea de Argeș, ora 11.00: „Aventuri cu…DL GOE”, regia Iulian Sandu. Centrul de Cultură și Arte „George Topârceanu” Curtea de Argeș.
 23. 8 martie – Sibiu, ora 19.00: „Comedie cu olteni”, regia Ovidiu Cuncea. Teatrul Mic din Sibiu.
 24. 9 martie – Târgu Mureș, ora 11.00: „Aventuri cu…DL GOE”, regia Iulian Sandu. Teatrul pentru Copii și Tineret „Ariel” Târgu Mureș.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*