Turiștii ar putea primi vouchere în locul vacanțelor anulate din cauza pandemiei de coronavirus, iar statul ar putea implementa o schemă de ajutor, care să le asigure în caz de insolvență

Turiștii ar putea primi vouchere în locul vacanțelor anulate din cauza pandemiei de coronavirus. FOTO Ministerul Turismului
Turiștii ar putea primi vouchere în locul vacanțelor anulate din cauza pandemiei de coronavirus. FOTO Ministerul Turismului

Comisia Europeană a publicat, pe data de 13 mai, un set de recomandări cu privire la voucherele oferite turiștilor, ca alternativă la rambursările de tip cash aferente călătoriilor anulate în contextul pandemiei de SARS-CoV-2. Printre principalele orientări europene care fac referire la atractivitatea voucherelor, se regăsește și garantarea decontării acestora în cazul insolvenței operatorului din turism.

Drept urmare, la inițiativa secretarului de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Direcția Generală Turism, Emil-Răzvan Pîrjol, a fost organizată o ședință de lucru, cu reprezentanți ai touroperatorilor și agențiilor de turism din România pe tema garantării voucherelor emise turiștilor în contextul pandemiei de SARS-CoV-2.

„Este foarte important să înțelegem că voucherul pe care turistul îl poate primi este doar o alternativă și nu o obligație. Cu toate acestea, recomandarea noastră a fost și rămâne reprogramarea vacanțelor afectate de pandemie. Prin urmare, pentru a reda încrederea turistului în călătorii și, totodată, pentru a putea veni în sprijinul companiilor din industria ospitalității sau transporturi, ne dorim să implementăm o schemă de ajutor de stat care să asigure voucherele în caz de insolvență”, a declarat Emil-Răzvan Pîrjol.

În acest sens, pornind de la recomandările Comisiei Europene, au fost discutate principalele caracteristici pe care ar putea să le conțină schema de ajutor de stat. Acestea fac referire la o durată limitată de aplicabilitate, cu posibilitate de extindere dacă situația epidemiologică o va impune, garantarea în procent de 100 la sută atât a pachetelor de servicii de călătorie, cât și a serviciilor unice de călătorie, transferabilitatea voucherelor fără costuri, cât și digitalizarea procedurilor.

„Ideile dezbătute în cadrul ședinței vor fi comunicate Comisiei Europene, în vederea armonizării eforturilor și deciziilor. Precizăm că până în acest moment nu sunt disponibile scheme de ajutor de stat similare, aprobate pentru alte țări”, au mai transmis reprezentanții MEEMA.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*