Traficul pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanța s-a dublat în 2022 comparativ cu 2021

Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu. FOTO Paul Alexe

S.N. Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu Constanţa S.A. a încheiat activitatea desfăşurată în anul 2022 înregistrând un trafic total (comercial și necomercial) de 80.007 pasageri, în creștere cu 51 % faţă de anul trecut (53.006 – valoare înregistrată în 2021).

De asemenea, a fost înregistrat un număr de 9871 mişcări aeronave (aterizări şi decolări), în creştere cu 9,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (9024 – valoare înregistrată în 2021), fapt datorat reluării treptate a traficului aerian după perioada pandemică și numărului de frecvențe regulate pe săptămână spre/dinspre Londra și Istanbul pe tot timpul anului dar și curselor operate pe perioada sezonului de vară pe ruta Constanța – Cluj Napoca și retur.

În anul 2022 au fost transportate 4.793 tone de marfă, în creştere cu 161% faţă de anul precedent (1.834 – valoare înregistrată în 2021).

În ceea ce privește traficul comercial de pasageri, valoarea înregistrată a fost de 66.472 pasageri rezultați din curse efectuate în regim regulat, charter și aviație generală, observându-se și aici o creștere de 41% față de anul trecut (47.096 – valoare înregistrată în 2021).

La sfârșitul lunii septembrie  2022 a fost aprobat prin hotărâre de guvern “Programul strategic de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare la Societatea Naţională Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu Constanţa pentru perioada 2022-2030”.

Programul vizează investiţii substanţiale pentru a moderniza infrastructura, pentru a adapta această infrastructură la noile tipuri de aeronave, atât civile cât şi militare, oferind facilităţi, capacităţi de alimentare, configuraţii de parcare, platforme şi servicii pentru noile generaţii de aeronave care vor utiliza Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu Constanţa, aeroport considerat strategic internaţional.

Printre obiectivele de investiții ale programului se numără proiecte precum:

 • Creşterea securităţii/siguranţei traficului de pasageri
 • Upgrade balizaj luminos la pista de decolare-aterizare (PDA)
 • Sistem de supraveghere video, control acces
 • Amenajare banda pistă şi RESA (Runway End Safety Area)
 • Modernizare şi reabilitare sistem electroenergetic
 • Reabilitare şi modernizare corp gardă
 • Extindere şi modernizare punct control 2 (PC2)
 • Reconfigurare fluxuri auto, reabilitare pavilion administrativ, rampă spălare maşini
 • Aplicaţie soft management – monitorizarea conformării cu cerinţele aplicabile
 • Terminal pasageri sosiri/plecări intern şi international
 • Modernizare/Reabilitare pistă de decolare-aterizare (PDA)
 • Modernizare/Dezvoltare sistem căi de rulare
 • Modernizare/Dezvoltare infrastructură acces în zona publică
 • Dezvoltare facilităţi hangar
 • Dezvoltare facilitate suport pentru întreţinere
 • Dezvoltare facilităţi de alimentare a aeronavelor cu combustibil
 • Studii de fezabilitate aferente obiectivelor de investiţii
 • Achiziţii de echipamente de siguranţă şi securitate.

O parte din obiective sunt deja în curs de implementare datorită programelor de dezvoltare aprobate anterior.

Realizarea obiectivelor de investiții aprobate prin Programul strategic conferă siguranță în exploatare a infrastructurii aeroportuare, precum și conformarea cu normele legislative europene.

Implementarea Programului strategic va genera dezvoltarea de noi infrastructuri aeroportuare care vor conduce la oferirea unui nivel superior de servicii și realizarea de capacități suplimentare, aducând beneficii atât pasagerilor și companiilor aeriene, cât și celorlalți factori implicați, influențați direct sau indirect de extinderea și modernizarea A.I.M.K.C. Totodată, acest demers vine și în sprijinul altor actori de pe piață (companiile care activează în perimetrul aeroportuar, companiile de turism, angajații pe platforma aeroportuară, autoritățile locale și comunitatea locală/regională, mediul de afaceri din vecinătate, persoane care tranzitează zona, etc.).

Începând cu data de 22 iunie 2023, compania aeriană AirConnect va opera zboruri directe de la Constanța către Cluj Napoca, Oradea, Suceava și Timișoara, astfel:

Constanța – Suceava, în zilele de joi, începând cu 22 iunie 2023

Constanța – Timișoara, în zilele de joi și duminică, începând cu 22 iunie 2023

Constanța – Cluj, în zilele de joi și duminică, începând cu 22 iunie 2023

Constanța – Oradea, în zilele de duminică, începând cu 25 iunie 2023.

Pentru pasagerii care aleg să zboare de pe Aeroportul din Constanța sunt disponibile opțiuni de transport în comun pe ruta Constanța – Mihail Kogălniceanu și retur (program disponibil pe www.mk-airport.ro), opțiuni de transport în regim shuttle bus precum și opțiuni de transport în regim de taxi.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*