Toate traseele montane din Argeș, închise. Riscul de avalanșă este de grad 4 din 5

Baza Salvamont Argeș de la Cota 2000, de pe Transfăgărășan

În ultimele zile au fost ninsori moderate în zona montană a județului Argeș, ninsori care au determinat creșterea stratului de zăpadă cu aproximativ 50 de centimetri. Grosimea stratului de zăpadă de la Baza Salvamont Argeș de la Cota 2000, de pe Transfăgărășan, măsoară 150 de centimetri. Vântul puternic din zona de creastă a dus la formarea de plăci de vânt, iar în zonele adăpostite și pe văi se găsesc depozite însemnate de zăpadă.

Straturile de zăpadă nu au coeziune și, în aceste condiții, la supraîncărcări ușoare se pot declanșa avalanșe. În masivul Făgăraș, riscul de producere a avalanșelor este de grad 4 din 5. Toate traseele montane din munții Făgăraș – Iezer, Păpușa și Piatra Craiului sunt închise.

Prin urmare, Salvamont Argeș recomandă turiștilor să nu meargă singuri în drumeție, să evite practicarea sporturilor de iarnă în afara zonelor amenajate, să se echipeze cu îmbrăcăminte adecvată sezonului rece, să aibă echipament propriu pentru salvarea din avalanșă, sondă, dispozitiv de verificat în avalanșă și lopată de zăpadă.

“Este foarte important să obțină toate informațiile necesare despre starea traseelor, a zăpezii și despre evoluția vremii de la echipele salvamont, apelând Dispeceratul Național Salvamont la numărul de telefon corespunzător sintagmei 0SALVAMONT. Apelați cu încredere prietenii dvs de pe cărările munților. Echipele Salvamont sunt singurele structuri care dețin competența legală, personal pregătit profesional și atestat pentru a interveni la soluționarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecțiuni medicale”, a explicat Cristian Toma, șef Serviciu Administrativ – Financiar contabil – Resurse Umane Salvamont Argeș.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*