Tarife practicate pentru transportul turiștilor și închirierea autocarelor pe piața de turism din România

Turiștii românii preferă Antalya ca destinație de vacanță. FOTO GOnext.ro

IRI Travel, tour-operatorul specializat pe vacanțe în Bulgaria, prezintă în premieră pentru piața turismului din România un studiu legat de prețurile practicate de agențiile de turism pe transportul rutier (autocar, microbuz, minibus) intern și internațional individual, dar și cât costă transportul unui pasager, din pachetul turistic, în funcție de destinația aleasă.

Mai mult, studiul IRI Travel arată și cum depind costurile închirierii unui autocar legat de țările în care va fi folosit, dar și evoluția numărului de pasageri transportați în funcție de schimbările care au avut loc în turism în ultimii doi ani.

Tariful unui bilet de autocar în euro/pers

Tarife percepute pe rute

 • Bucovina: 17 euro/pers. (sens), 29 euro/pers. (tur-retur)
 • Maramureș: 23 euro/pers. (sens), 44 euro/pers. (tur-retur)
 • Banat: 20 euro/pers. (sens), 38 euro/pers. (tur-retur)
 • Oltenia: 10 euro/pers. (sens), 19 euro/pers. (tur-retur)

Tarife percepute către Bulgaria (principalele stațiuni)

 • Bansko: 60 euro/pers. (sens), 65-75 euro/pers. (tur-retur)
 • Veliko Târnovo: 55 euro/pers. (sens), 60-65 euro/pers. (tur-retur)
 • Albena/Nisipurile de Aur/Balchik: 20 euro/pers. (sens), 29-34 euro/pers. (tur-retur)
 • Obzor/Sunny Beach/Nessebar: 25 euro/pers. (sens), 34-38 euro/pers. (tur-retur)

Tarife percepute către Grecia (destinații apreciate de români)

 • Thassos: 50 – 60 euro/pers. (sens), 55-65 euro/pers. (tur-retur)
 • Halkidiki: 50-60 euro/pers. (sens), 55-65 euro/pers. (tur-retur)
 • Riviera Olimpului: 50-55 euro/pers. (sens), 60-65 euro/pers. (tur-retur)

Tarife percepute către Turcia (principalele destinații)

 • Istanbul: 34-35 euro/pers. (sens), 68 euro/pers. (tur-retur)
 • Kusadasi: 50 euro/pers. (sens), 70-85 euro/pers. (tur-retur)
 • Bodrum: 75-80 euro/pers. (sens), 125-130 euro/pers. (tur-retur)

 

„Tarifele luate în considerare în studiu țin seama de distanțele dintre Capitală și marile orașe din regiunile istorice ale României. În schimb, pentru transportul în afara țării s-au calculat tarife cu plecare din București și principalele stațiuni de destinație din Bulgaria, Grecia și Turcia. Iar dacă se iau în calcul și plecări din marile orașe ale țării tarifele cresc după cum urmează: 15-25 euro, din Ploiești sau Brașov, 20-30 euro, din Pitești sau Craiova și între 23-38 euro, plecările din Bacău și Iași”, a declarat Lucian Bădîrcea, CEO IRI Travel.

Cât costă închirierea unui autocar în funcție de destinație

Studiul IRI Travel a analizat patru țări de destinație în care sunt folosite autocare închiriate și cum era de așteptat România este cea mai ieftină destinație din motive logistice, dar nici restul statelor implicate nu sunt la mare depărtare ca preț (Foto 5).

Astfel că, tarifele sunt exprimate în euro per kilometru:

 • România: 0,9 – 1,1 euro/km
 • Bulgaria: 1 – 1,1 euro/km
 • Turcia: 1 – 1,2 euro/km
 • Grecia: 1,1 – 1,25 euro/km

„Cu cât distanța este mai mare cu atât acel mijloc de transport rămâne indisponibilizat de compania care l-a închiriat, din acest motiv, închirierea lui pentru destinații precum Grecia sau Turcia este sensibil mai scumpă”, a declarat Lucian Bădîrcea, CEO IRI Travel.

Numărul de pasageri a scăzut pe traseele interne, dar a crescut pe cele externe

Dacă în primul semestru din 2018, serviciile de transport rutier ocazional au înregistrat 2,138 milioane de călători la nivel național și 158.000 de pasageri la nivel internațional, nu același lucru se poate spune și despre primul semestru din anul 2019.

În primele șase luni ale acestui an, în serviciile ocazionale de transport rutier numărul pasagerilor a scăzut cu peste 300.000, până la 1,818 milioane. În schimb, s-a sesizat o creștere a numărului de pasageri pe cursele internaționale cu aproape 80.000, până la 236.000, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

„Voucherele de vacanță au jucat un rol important în modificarea acestui trend pe segmentul transportului de turiști. Anul acesta, românii și-au dat seama că pot beneficia de pachete turistice pentru întreaga familie și au ales să transportul în regim propriu spre destinațiile interne. Mai mult, traseele interne sunt pe durate de timp și distanțe mai scurte și mai cunoscute decât cele internaționale și din acest motiv s-a ales mașina personală”, a declarat Lucian Bădîrcea, CEO IRI Travel.

Potrivit lui, când vorbim de destinații internaționale, autocarul este o opțiune doar atunci când mergi să te relaxezi fără să explorezi împrejurimile.

„Pachetele turistice îți oferă o anumită comoditate pe care nu o ai atunci când călătorești cu mașina personală. Nu trebuie să te mai stresezi cu setarea traseului, drum până la destinație, trafic și altele. Din acest motiv, a crescut cu 50% transportul cu autocarul în primul semestru al acestui an. Și în plus, după cum ați văzut în cifrele de mai sus, tarifele pentru un bilet cu autocarul sau microbuzul sunt mult mai convenabile decât suma cheltuită pe combustibil cu mașina proprie”, a mai afirmat Lucian Badîrcea.

 ROMÂNIIA

Bucovina Maramureș Banat Oltenia
50-55 55-60 40-45 35-40

 BULGARIA

Bansko Veliko Târnovo Albena, Balchik Obzor, Nessebar
65-75 60-65 29-34 34-38

 GRECIA

Thassos Halkidiki Riviera Olimpului
55-65 55-65 60-65

 TURCIA 

Istanbul Kusadasi Bodrum
60-65 70-80 115 – 125

 

„În cazul tarifelor percepute pe biletele de autocar la achiziționarea unui pachet turistic, acestea sunt mai mari decât cele strict pentru călătorie pentru că se ia în considerare vizitarea mai multor obiective turistice, fapt care presupune un consum mai mare de combustibil dar și de timp”, a mai afirmat CEO-ul IRI Travel.

Studiul IRI Travel a fost realizat în perioada 21 octombrie – 8 noiembrie împreună cu 23 de agenții partenere din țară. Prețurile prezentate mai sus sunt medii ale tuturor prețurilor contorizate de IRI Travel.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*