Secretele Salinei de la Târgu Ocna. Turism și sănătate pentru cei cu afecțiuni respiratorii

Salina Târgu Ocna. FOTO Facebook

Pe 11 noiembrie 2013, prin Hotărarea Guvernului nr. 1072, orașul Târgu Ocna este atestat că și stațiune balneoclimatică.  Acum, autoritățile vor să dezvolte turismul, stațiunea Tîrgu Ocna fiind cea mai importantă stațiune balneoclimatică din Regiunea Nord – Est.

Declararea localității că stațiune balneoclimatică are la bază factorii naturali terapeutici, precum cele 7 izvoare minerale. Aceste izvoare dispun de substanțe minerale, științific dovedite și tradițional recunoscute că eficiente terapeutic, de instalații specifice pentru cură și de o organizare ce permite acordarea asistenței medicale balneare în condiții corespunzătoare. De asemenea, în definirea localității, Salina și bioclimatul stațiunii conferă orașul Târgu Ocnă premisele necesare dezvoltării celei mai importante stațiuni balneoclimatice din Regiunea Nord-Est

Izvoarele minerale cu efecte benefice asupra sănătății și Sanatoriul Salină, constituie elementele care au determinat funcționarea localității că stațiune de interes local încă din 1894 iar apoi, din 2002, că stațiune de interes național.

Cele 7 izvoare minerale din Târgu Ocnă izvorăsc la poalele dealului Măgura, în Parcul Balnear Măgura și sunt amenajate modern în apropierea Centrului Balnear. Analizele realizate de către Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie – INRMFB au arătat că au arătat că izvoarele minerale au conținuturi mineralogice cuprinse între 4,139 -12,793 g/I și prezintă interes terapeutic pentru cură internă și externă.

Potrivit acestor analize care sunt afișate la fiecare izvor, apele minerale sunt recomandate în diverse afecțiuni, după cum urmează:

IZVORUL NR. 7

  • Tipul de cură: internă
  • Indicații terapeutice: enterocolite cronice nespecifice, dischinezii biliare, sechele postoperatorii ale căilor biliare, constipație atonă.

IZVOARELE NR. 1, 2, 3, 4, 5 și 6

  • Tipul de cură: externă
  • Indicații terapeutice: afecțiuni reumatismale degenerative, afecțiuni reumatismale abarticulare, afecțiuni musculo-articulare posttraumatice, afecțiuni ginecologice cronice, afecțiuni ale căilor respiratorii ORL (sub formă de aerosoli).

Izvoarele minerale sunt inventariate în domeniul public al localității și sunt administrate de Primăria orașului Târgu Ocna.

Salina Târgu Ocna – profilul principal îl constituie tratamentul afecțiunilor respiratorii cum ar fi bronșitele cronice, astm, sinuzite etc.

Salină este situată la circa 2 km de oraș, în masivul de sare Vâlcele, la 240 m adâncime pe o suprafată de 13.000 mp și reprezintă, prin microclimatul de salină, un important factor natural de cură utilizat în terapia afecțiunilor respiratorii. Recunoașterea și utilizarea în scop terapeutic a mediului de salină, cu precădere în ultimele decenii, a pornit de la o serie de observații începând încă din secolul al XIX-lea. Salină oferă condiții optime pentru: relaxare, mișcare, tratarea afecțiunilor respiratorii, reculegere în lăcașul sfânt al bisericii ortodoxe „Sfânta Varvara” și cunoaștere în cadrul Muzeului sării.

Caracteristică principală a microclimatului salinelor este constanța parametrilor fizici, chimici și microbiologici (fără variații zilnice sau sezoniere), spre deosebire de aerul de la exterior. Parametrii climatici pentru salinele din România sunt: temperatură, de aproximativ 12-13 grade Celsius, umiditatea relativă, de circa. 60-80%, curenții de aer cu viteze, reduse, practic insesizabile, presiunea aerului este similară celei din exteriorul amplasamentului.

Toate acestea determină un bioclimat caracterizat printr-un inconfort termic de răcire slab, cu indice de stres cutanat hipotonic moderat și indice de stres pulmonar echilibrat. În concluzie, bioclimatul de salină are caracter sedativ de curățare , cu valori foarte reduse ale indicilor de stres, ușor răcoros că temperatură și echilibrat sub aspectul umezelii.

Caracteristicile mediului subteran din Salină Târgu Ocnă se prezintă astfel:

  • temperatură între 12-13 grade C;
  • distanță de la punctul de plecare este de 3,1 km;
  • adâncimea pe verticală este de 240 m;
  • diferență de nivel fată de punctul de intrare este de 136 m;
  • altitudinea fată de nivelul mării este de 138 m;
  • suprafața utilă este de 8.900 mp;
  • înălțimea camerei este de 8m.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*