Se anunță timpi măriți de așteptare la trecerea frontierei cu Bulgaria în perioada 24 februarie – 1 martie

PTF Vama Veche. FOTO GoNext.ro

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Bulgaria că, în perioada 24 februarie – 01 martie, există riscul creșterii timpului de așteptare la punctele de frontieră.

Începând cu data de 1 martie 2020, autoritățile bulgare vor da în folosință sistemul e-TOLL de taxare rutieră în baza distanței parcurse (în km) pentru categoria de autovehicule de transport marfă și pasageri cu masa tehnică totală maxim admisibilă mai mare de 3,5 tone.

Vigneta electronică bulgară, cu valabilitate de o săptămână, destinată acestei categorii de autovehicule va mai putea fi achiziționată doar până la data de 23 februarie 2020. În perioada 24 – 29 februarie 2020, pentru categoria de autovehicule de transport marfă și pasageri cu masa tehnică totală maxim admisibilă mai mare de 3,5 tone vor putea fi achiziționate doar vignete electronice bulgare cu valabilitate de o zi.

Astfel, se recomandă cetățenilor români să aibă în vedere posibilitatea măririi considerabile a timpilor de așteptare la trecerea frontierei către Bulgaria, în special pentru autocamioane și autocare cu masa mai mare de 3,5 t.

Începând cu data de 1 martie 2020, Departamentul ”BGTOLL” al Agenției Executive ”Infrastructură Rutieră” din cadrul Ministerului Transporturilor, Comunicării și Tehnologiei Informaționale din Bulgaria, responsabil cu gestionarea problematicii implementării noului sistem e-TOLL și colectării taxelor de drum aferente, va organiza echipe mobile ce vor asigura informarea și sprijinirea șoferilor în vederea obținerii autorizațiilor necesare, în vederea prevenirii formării de coloane.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care tranzitează teritoriul bulgar să se informeze din timp cu privire la aspectele menționate, să se conformeze cerințelor legale și să ia măsurile necesare în vederea organizării itinerariilor de deplasare ținând cont de noile prevederi legislative și de riscul creșterii timpului de așteptare la trecerea frontierei.

Informații suplimentare sunt disponibile:

  • pe site-ul www.bgtoll.bg cu privire la e-vignetă și noul sistem e-TOLL (informațiile sunt disponibile și în limba română);
  • pe site-ul www.mvr.bg – link https://www.mvr.bg/gdgp cu privire la situația traficului prin punctele de trecere a frontierei bulgare (informațiile, la acest moment, sunt disponibile doar în limba bulgară).

De asemenea, pentru informații actualizate privind starea actuală a drumurilor, se recomandă utilizarea aplicației gratuite LIMA (deocamdată doar în limba bulgară) https://lima.api.bg/, accesarea paginii de internet a Agenției ”Infrastructura Rutieră” – www.api.bg sau apelarea numărului de telefon 070013020 (non-stop). În cadrul Agenției menționate funcționează, pe parcursul întregului an, în regim non-stop, Centrul Situațional care colectează și sintetizează datele privind situația drumurilor republicane/publice.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://sofia.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, https://www.meteoalarm.eu/, www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația “Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*