Sculptorii cu drujba din toată țara se adună la Festivalul Național din Cerna, Vâlcea

Festivalul Sculptorilor cu Drujba

Sub sloganul „Satul romanesc din alt punct de vedere “, în perioada 17-24 iunie, Pensiunea Cerna din comuna vâlceana Văideeni , sat Cerna, va organiza cea de-a doua ediție a Festivalului Sculptorilor cu Drujba .

După succesul din prima ediție, organizatorii au hotărât că acest festival să vina în completarea festivalurilor naționale, artei, culturii și tradiției românești.

Ideea organizării în România a Festivalului Sculptorilor cu Drujbă aparține sculptorului Gabriel Rizea și domnului Adrian Mircea Bondoc, un impătimit și un indrăgostit de sculptură cu drujbă și fondatorul Pensiunii Cerna.

Menit să promoveze la noi în țara o nouă formă de artă- artă de a sculpta cu drujbă precum și tradițiile locale , festivalul va reuni 10 sculptori din România, din toate colțurile țării, încadrându-se astfel în activitățile de turism cultural. Fiecare își va alege câte un buștean sau o buturugă și vor încerca să dea viață lemnului ,sub privirile publicului, timp de o săptămâna , având o temă dedicată copiilor și anume personaje din povești românești, personaje ce se vor reuni la finalul festivalului sub formă unui loc de joacă în curtea pensiunii.

Cei 10 Carveri , reuniți în această formulă de Gabi Rizea, participanți deja și la alte manifestări dedicate acestei arte neobișnuite, ne promit un spectacol inedit prin promovarea pe viu a unei noi forme de artă: sculptură în lemn cu drujbă.

Prin partenerul de nădejde, Primăria Vaideeni și a primăriilor din zonă, Polovragi, Horezu, Consiliilor locale, Consiliului local Vâlcea, APCIT = Asociatia Profesioniștilor din centrele de Informare Turistică, Ministerului Turismului și a unui număr de sponsori veniți în sprijinul acestui eveniment cultural unic în țara, în special prin sponsorul principal, firmă HUSQVARNA, va veți putea bucură și de tradițiile locale – mâncarea și băuturile tradiționale, meșteșuguri tradiționale, muzică și dansurile populare prin participarea artiștilor din cadrul vestitului Festival Învârtita Dorului, din perioadă 23-24 iunie, precum și a celorlalți artiști din zonă.

Pe toată perioadă festivalului, Pensiunea Cerna va deveni un loc al tradiției, artei și meșteșugurilor românești și prin organizarea expozițiilor cu produse, mâncare și băuturi tradiționale și , în special, prin organizarea de ateliere de olărit, țesut, dansuri, pentru copii.

În cadrul acestor ateliere, copiii vor putea să experimenteze meșteșugul olăritului, țesutului, pictatului pe ceramică și vor învață să danseze alături de formațiile de dansuri populare.

Vizitatorii vor putea gustă și cumpără mâncărurile și băuturile din zonă, inclusiv sucurile naturale delicioase, servite copiilor, toate preparate în mod natural de către producătorii din zonă.

Într-o zonă superbă de munte, neatinsă încă de progres, în cadrul Pensiunii Cerna, va invităm la Festivalul Sculptorilor cu Drujbă cu zile pline de artă și seri luminate de foc de tabără și de multă voie bună.

Locație rutieră: Pensiunea Cerna se află în satul Cerna, comună Văideeni , județul Vâlcea, având în apropiere localitățile Polovragi din județul Gorj și Horezu din județul Vâlcea. Distante față de câteva orașe : Craiova-130 km, Tg Jiu-60 km , Râmnicu Vâlcea-65 km, Sibiu-162 km (pe valea Oltului) , București-240 km.

Temă festivalului pentru acest an: Crearea unui loc de joacă din lemn sculptat în curtea pensiunii

Locul de joacă va fi unul alcătuit din elemente structurale sculptate în bușteni având că tematică personaje din basme și povești românești. Urmărim să transmitem într-un mod inedit copiilor noștri dragostea pentru valorile naționale prin prismă personajelor de poveste ale poporului român. Anul acesta festivalul este unul de echipă pentru că fiecare lucrare individuală este interconectată cu celelalte atât prin temă cât și fizic vorbind, într-un ansamblu funcțional ce va cuprinde leagăne, platforme, tobogane, balansoare.

Programul festivalului:

 • Duminică, 17 iunie, va avea loc deschiderea festivalului, la oră 12:00 pm, care va începe cu imnul național, imnul carverilor, prezentarea programului, a participanților, a sponsorilor și colaboratorilor și invitați speciali.
  Va fi muzica se va dansa, vor fi degustări la produsele din zonă, vom face cunoștință cu cei prezenți și vom luă prânzul la masă organizată 100 % tradițional,
 • Luni, 18 iunie, până sâmbătă, 23 iunie, în fiecare zi, între orele 8:00-18:00 , se va sculpta sub privirile publicului , în perimetre delimitate, vizitatorii putând să asiste la crearea unor sculpturi inedite atât prin aspect cât și prin modalitatea de realizare a acestora: bușteni sculptați cu drujbă.
 • Duminică, 24 iunie, oră 12:00 va avea loc festivitatea de închidere a festivalului în cadrul căreia se vor premia participanții și se va inaugura locul de joacă al pensiunii.Sculptorii care participă:
 1. Gabi Rizea-Dolj
 2. Mihai Iasinovschi-Caraș Severin
 3. George Bostanica-Vrancea
 4. Vasile Koter-Satu Mare
 5. Ioan Ungur-Mureș
 6. Viorel Rădăcină-Brașov
 7. Ionuț Hodor-Maramureș
 8. Gabriel Pătrașc-Ilfov
 9. Gabriel Cernat-Prahova
 10. Adrian Voican-Vâlcea

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*