Salvamontiștii din Argeș atrag atenția asupra pericolului reprezentat de vipere

În ciuda vremii iernatice, animalele din zona montană, inclusiv din cea cu climat subpolar la peste 1.800 de metri altitudine, își continuă ciclul vieții. Printre ele viperele, care sunt mai vizibile în această perioadă, fiindcă ies la năpârlire, depunere de ouă etc. în general, după sfârșitul lui iunie, sunt mult mai greu de observat.

Astfel, Serviciul Public Judeţean Salvamont  Argeș recomandă, în perspectiva noului sezon de vară, pentru a evita mușcătura de viperă (în Făgăraș întâlnim vipera comuna sau Vipera berus), portul permanent al bocancilor de munte, cu carâmb înalt, chiar dacă temperatura ambiantă este ridicata.

„Portul bocancilor vă va feri si de entorse ale gleznei (evitând alunecarea, chiar ale genunchilor) sau de răniri ale degetelor de la picior, prin lovirea de pietre. Nu se recomandă portul șlapilor sau al adidașilor, care sunt sursa unui număr însemnat de accidente care ar putea fi evitate. Trebuie in permanență efectuat un control vizual al zonei în care urmează să pășiți. Nu ridicați pietre mari decât după ce, în prealabil, ați efectuat un control vizual dedesubt, pentru a verifica daca sunt șerpi. Dacă intrați într-o zona cu vegetație înaltă care nu vă permite verificarea suprafeței solului, loviți ușor vegetația cu un băț. În ciuda renumelui, vipera comuna este un șarpe timid, care va fugi din calea dumneavoastră și se va ascunde. Atenție, nu încercați să vă jucați cu ele, sau să le omorâți, toate animalele fac parte din fauna montană, în plus putând apărea accidentări”, au precizat salvamontiștii argeșeni.

În cazul unei mușcături de viperă (se prezintă ca două înțepături la distanță de 3-4 mm distanță, care după o oră necrozează și se edemațiază, iar victima are senzații de vomă și de amețeală) anunțați 112 sau 0SALVAMONT și încercați să aspirați cât mai mult din sângele prezent, prin stoarcere sau prin folosirea unei seringi tăiate care poate fi folosită ca instrument de vacuumare. Victima trebuie sa stea cat mai liniștită, să nu se miște, pentru a evita răspândirea sângelui în corp și să aștepte sosirea personalului calificat. Administrarea preventiva a unor antihistaminice poate întârzia acțiunea veninului. Trebuie precizat ca decesul se poate produce la cel puţin 12 – 24 de ore de la mușcătură, dar numai daca șarpele a reușit să administreze încărcătura totala de venin, ceea ce nu se întâmplă de obicei, deoarece omul este mușcat numai ca avertisment, ca reacție de apărare.

Respectarea acestor reguli vă va feri de surprize neplăcute! Pentru informații suplimentare despre comportamentul în zona montană, accesați www.salvamont-arges.ro sau www.salvamontromania.ro.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*