Recomandări în privința trecerii frontierelor în Bulgaria în sezonul turistic estival 2022

Timpii crescuți de așteptare la accesul pe cale rutieră dinspre Bulgaria spre Grecia și Turcia

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care intenționează să călătorească în Republica Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestei țări către Republica Elenă sau Republica Turcia, că în perioada sezonului turistic estival 2022 este posibil să fie înregistrați timpi mari de așteptare la trecerea prin punctele de frontieră bulgare.

Se recomandă folosirea tuturor punctelor deschise circulației rutiere internaționale, după cum urmează:

  • la frontiera româno-bulgară: Giurgiu – Ruse, Calafat – Vidin, Negru Vodă – Kardam, Vama Veche – Durankulak, Lipnița – Kainardja și Dobromir – Krushari (ultimele două puncte cu orar de funcționare 08.00 – 20.00, pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5 t), Ostrov – Silitra, Bechet – Oryahovo (ferry), Turnu Măgurele – Nikopol (ferry) și Zimnicea – Svishtov (ferry) (ultimele două puncte de frontieră cu program de funcționare 08.00 – 20.00);
  • la frontiera bulgaro-elenă: Kulata – Promachonas; Makaza – Nimfea (masa totală admisă a autovehiculelor de până la 3,5 t); Ilinden – Exohi (traseu ocolitor pentru punctul de trecere a frontierei Kulata, ruta spre Kavala); Kapitan Petko Voivoda – Ormenion (ruta spre Alexandropolis); Zlatograd – Termes și Ivaylovgrad – Kiprinos (ultimile două puncte de frontieră pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5 t);
  • la frontiera bulgaro-turcă: Kapitan Andreevo – Kapikule; Lesovo – Hamzabeyli; Malko Târnovo – Derekoy (ultimul punct de frontieră prezintă o infrastructură redusă și înregistrează în mod constant timpi măriți de așteptare).

MAE le recomandă turiștilor români să se asigure că dețin suficiente resurse de combustibil, apă și alimente și să mențină în stare de funcționare mijloacele mobile de comunicare, iar firmelor românești de transport internațional de marfă / pasageri să ia măsurile adecvate în vederea organizării temeinice a itinerariilor de deplasare, prin luarea în considerare a posibilității înregistrării unor timpi măriți de așteptare la trecerea frontierei și prin asigurarea resurselor necesare de apă și alimente persoanelor transportate.

În acest context, este importantă informarea corectă a șoferilor români, achiziționarea din timp a vinietelor electronice și achitarea conformă a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din R. Bulgaria.

Toți cei interesați, persoane fizice și firme de transport, pot obține informații relevante, după cum urmează:

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Sofia: +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet www.mae.ro/node/51904, https://www.mae.ro/travel-conditions/3677, http://sofia.mae.ro, www.meteoalarm.org, www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*