Recomandări de călătorie: Timpi măriți de așteptare la punctele de trecere a frontierelor în Bulgaria

Timpi măriți de așteptare la punctele de trecere a frontierelor în Bulgaria

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Bulgaria sau în Republica Elenă, precum și retur către România, că în această perioadă se preconizează înregistrarea unor timpi de așteptare ridicați la punctele de trecere a frontierelor (PTF) rutiere bulgare și elene.

În acest context, MAE precizează că în prima parte a zilei de sâmbătă, 17 iunie, timpii medii de așteptare pentru tranzitarea punctelor de trecere a frontierei dintre Republica Bulgaria și Republica Elenă sunt între 30 – 40 de minute.

MAE continuă monitorizarea situației din punctele de trecere a frontierei și a timpilor medii de așteptare prin reprezentanții Ambasadei României la Sofia și ai Consulatului General al României la Salonic, prezenți în PTF Makaza-Nymphaia și PTF Kulata-Promachonas, fiind, de asemenea, pregătiți să ofere asistență consulară cetățenilor români care întâmpină dificultăți, în limitele competențelor.

Recomandări generale

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să folosească toate punctele de frontieră către Republica Bulgaria sau către Republica Elenă și să se asigure că dețin combustibil, apă, alimente suficiente pentru astfel de situații.

De asemenea, cetățenilor români ce revin în România li se recomandă să aibă în vedere posibilitatea măririi considerabile a timpilor de așteptare la trecerea prin punctul de frontieră Ruse, la taxa de pod, atunci când turiștii români revin în România și aleg să intre în țară prin PTF de la podul Giurgiu-Ruse. Astfel, se recomandă ca turiștii români care aleg să revină în țară prin PTF Giurgiu-Ruse să pregătească, în prealabil, suma exactă pentru taxa de pod, și anume doi euro (monede cu valoare nominală de 1 euro sau 2 euro) sau patru leva, în acest mod putând fi scurtați considerabil timpii de așteptare la procesarea și eliberarea documentelor justificative tip chitanțe, facturi sau bonuri fiscale.

În acest context, este importantă informarea corectă, achiziționarea din timp a vinietelor electronice și achitarea conformă a taxelor de drum tip TOLL, pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Republica Bulgaria, în conformitate cu legislația în vigoare.

Firmelor românești de transport internațional de marfă sau pasageri, care tranzitează teritoriul bulgar în această perioadă, li se recomandă să întreprindă măsurile adecvate în vederea organizării temeinice a itinerariilor de deplasare și stabilirii programului de lucru al conducătorilor auto, prin luarea în considerare a unor timpi de așteptare considerabil măriți la trecerea frontierelor.

Pentru intrarea în România se recomandă folosirea și a celorlalte puncte de trecere a frontierei situate la frontiera cu Republica Bulgaria, precum PTF Vidin – Calafat, PTF Kardam – Negru Vodă, PTF Oryahovo – Bechet (ferry), PTF Dobromir – Krushari (maximum 3,5 tone), PTF Kainardzha – Lipnița (maximum 3,5 tone), PTF Nikopol – Turnu Măgurele (ferry) și PTF Svishtov – Zimnicea (ferry), ultimele patru PTF cu program de funcționare în intervalul orar 08.00 – 20.00.

În acest context, este subliniată importanța informării corecte a cetățenilor români, a achiziționării din timp a vinietelor electronice și a achitării conforme a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Republica Bulgaria, în conformitate cu legislația în vigoare. Informații suplimentare pot fi accesate astfel:

  1. cu privire la starea actuală a drumurilor: pe aplicația gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina de Internet a Agenției „Infrastructura Rutieră” – www.api.bg și la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;
  2. cu privire la e-vigneta și sistemul e-TOLL: pe site-ul www.bgtoll.bg;
  3. cu privire la situația circulației prin punctele de trecere a frontierei bulgare: pe site-ul www.mvr.bg;
  4. cu privire la situația zborurilor pe aeroportul din Sofia: www.sofia-airport.eu;
  5. cu privire la starea vremii: pe site-ul www.weather.bg;
  6. cu privire la condițiile de călătorie în Republica Bulgaria, titlul Reglementări vamale, http://www.mae.ro/travel-conditions/3677 și pe site-ul Agenției „Vămi” din Republica Bulgaria: www.customs.bg.

Solicitări de asistență

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web http://sofia.mae.ro, www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*