Puteți petrece „Crăciun în Maramureş” la Muzeul Satului din Baia Mare

Crăciun în Maramureș. FOTO Facebook/Muzeul Satului Baia Mare

Începând din anul 2008, în fiecare an, înaintea sărbătorilor de iarnă, Muzeul Satului din Baia Mare prinde viaţă: în curţile bătrânelor case ţărăneşti de sub Dealul Florilor, sute de colindători din toate colţurile Maramureşului aduc vestea cea mare a ,,Naşterii Pruncului Isus”.

Evenimentul păstrează vii tradiţiile şi atmosfera satului maramureşan, din zilele de dinaintea Sărbătorii Crăciunului până la Bobotează. Atât maramureșenii, cât şi oaspeţii prezenţi în judeţul Maramureş, se adună pentru a se bucura de atmosfera dinaintea Crăciunului şi a degusta din bunătăţile pregătite de gazde: nelipsita ,,pomană a porcului” (cârnaţi, caltaboşi, jumări, tocăniţă, etc), toate stropite cu horincă moroşenească, asortate cu mămăligă, cozonac şi colacii împletiţi. Oaspeţii prezenţi asistă la sacrificarea (tăierea) porcului, întocmai ca-n bătrâni, fără a se abate de la tradiţie.

Evenimentul de la Muzeul Satului din Baia Mare depăşeşte graniţele locului şi ale zilei în care se desfăşoară, fiind o invitaţie, un început, un ,,Haidaţi în casă” adresat oaspeţilor veniţi în Maramureş să petreacă sărbătorile de iarnă, este momentul în care sunt promovate tradiţiile şi obiceiurile strămoşeşti şi manifestările care se vor desfăşura în tot judeţul, până la Bobotează, cum ar fi: concerte de colinde, obiceiuri populare de Crăciun, Anul Nou şi Bobotează, demonstraţii de meşteşugărit şi de bucătărie tradiţională maramureşană, etc.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*