Protest comun al organizațiilor de turism privind eliminarea voucherelor de vacanță

Guvernul a analizat ordonanța de urgență ce prevede acordarea voucherelor de vacanță

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR), Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Organizația Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR) – împreună cu Asociația Profesională a Emitenților de Tichete (APET) își exprimă nemulțumirea și protestează față de eliminarea neargumentată a acordării voucherelor de vacanță pentru 2021.

Iată și care este poziția organizațiilor profesionale și patronale din turism privind decizia Guvernului de a elimina voucherele de vacanță pentru 2021:

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT):

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) se arată extrem de intrigată de actuala decizie a Guvernului României privind eliminarea acordării voucherelor de turism pentru 2021. ANAT a susținut public oportunitatea introducerii voucherelor / tichetelor de vacanță încă din 2005. Țări cu tradiție turistică, precum Elveția și Franța, acordă vouchere de vacanță de zeci de ani iar altele (ex. Cehia) au anunțat că doresc să implementeze un astfel de program pentru revigorarea turismului intern și refacerea forței de muncă. Voucherele de vacanță asigură în mare parte supraviețuirea și dezvoltarea turismului intern, precum și pregătirea turismului pentru incoming 25 – 30 la sută dintre vânzările agențiilor de turism specializate pe turism intern sunt asigurate de voucherele de vacanță.

Niciun Guvern nu a luat în calcul la modul cel mai serios că România poate câștiga bani din export, iar turismul de incoming poate deveni una dintre principalele forme de export de servicii ale țării noastre. Voucherele de vacanță aduc plus valoare turismului intern și asigură fiscalizarea turismului. Un Guvern care gândește în perspectivă, pe termen mediu și lung, poate înțelege acest aspect. Prin Ordonanța de Urgență nr. 226 din 30 decembrie 2020, actualul Guvern și-a asumat continuarea programului acordării voucherelor de vacanță, considerând că sunt extrem de utile pentru turism. Industria turismului – deci o parte a mediului privat din România – și-a făcut planuri și proiecții în acest sens. Ca de obicei, în România legislația se schimbă peste noapte și nu există

coerență. Fiecare leu investit în voucherele de vacanță generează 0,51 lei la produsul intern brut al României, iar la fiecare 64.359 de lei direcționați pentru vouchere de vacanță se creează și se menține un loc de muncă.

Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR)

Decizia de anulare a voucherelor de vacanță în anul 2021 este una extrem de dură pentru o mare categorie socială (peste 1 milion de persoane) și pentru domeniul economic cel mai afectat de pandemie – turismul. Credem că pe viitor se poate discuta despre soluții de optimizare a sistemului de vouchere de vacanță (ca de exemplu alocarea lor numai în perioade de extrasezon sau numai pentru persoanele cu salarii mai mici de 5000 de lei, să spunem) dar ÎN NICIUN CAZ în această perioadă în care toate țările încearcă să găsească soluții de stimulare a cererii turistice. Acest an va fi unul în care țările se vor baza pe turismul intern/domestic, și orice formă de păstrare a turiștilor în țară va reprezenta un avantaj în competiția extrem de dură care se anunță pe piața turistică europeană. Propunem ca în 2021 să fie menținută actuala formă de atribuire a voucherelor de vacanță urmând ca pentru 2022 să încercăm să găsim împreună forma cea mai eficientă de funcționare a acestui sistem.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) a apreciat sistemul de acordare a voucherelor sociale (așa cum le numesc ei) în România, dându-ne chiar exemplu european pentru această perioadă pandemică.

Mai mult de atât, intenția noastră este de a susține ca și mediul privat să îmbrățișeze mai larg această metodă de compensare a salariaților ca fiind cea mai eficientă fiscal, optimă social și solidară cu turismul – sectorul cel mai afectat de pandemie.

Dacă decizia de anulare a voucherelor în 2021 va fi menținută, consecințele asupra turismului vor fi unele dramatice, venite să pună bomboana pe coliva turismului românesc după acest an devastator pe care ne-am chinuit din greu să îl traversăm în viață.

Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR)

Turismul este un întreg ecosistem format din sute de mii de angajați, patroni, furnizori – asupra cărora planează spectrul șomajului și al falimentului deoarece este unul dintre sectoarele economice dramatic afectate de pandemia provocată de apariția virusului SARS-Cov-2. După ce am lucrat luni de zile, începând cu aprilie 2020, alături de reprezentanții Guvernului, la identificarea și fundamentarea unor soluții concrete pentru acest sector de activitate cu capital românesc, preponderent în turism, asistăm la luarea unor decizii care ne împing în colaps economic. Deși Uniunea Europeană a acordat un buget suficient pentru sprijinul companiilor afectate de pandemie, mai ales pentru ramura de activitate turism, și Guvernul României a promis o infuzie de 500 milioane de euro pentru turism, dar banii nu au fost alocați nici până în acest moment. Perspectivele sunt și mai sumbre pentru că s-a anunțat eliminarea voucherelor de vacanță, ceea ce înseamnă distrugerea turismului cu o sumă ce depășește 300 milioane de euro. Efectul acestei decizii care a fost luată fără ca mediul de afaceri să fie consultat, s-a reflectat imediat în scăderea rezervărilor turistice, ceea ce reprezintă încă o mână de pământ aruncată pe sicriul în care zace turismul românesc. Voucherele de vacanță sunt o formă de sprijin pentru angajații care au beneficiat de acestea, în condițiile in care statisticile europene arată că românii alocă printre cele mai mici bugete pentru vacanță, iar în perioade de criză, aceasta este prima cheltuială pe care o taie de pe listă.

Organizația Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR)

Susținem ideea de a solicita în continuare 1450 de lei pentru bugetari, punându-le în vedere guvernanților că industria hotelieră a fost închisă pe perioada lockdown-ului, iar după lockdown, restricțiile impuse de autorități au provocat pierderi semnificative hotelierilor. Activitatea societăților de tratament balnear a fost restricționată pe toate cele trei elemente (hotel, restaurant, bază de tratament), restricții care sunt în vigoare și în momentul de față (ex.: închiderea piscinelor, limitarea capacității restaurantului, restricții la tratamente balneare etc). Turismul, deși lovit cel mai tare de pandemie, nu a primit niciun ajutor compensatoriu iar sistemul voucherelor de vacanță, care a funcționat bine timp de trei ani și a permis realizarea de investiții în turism, a fost desființat pentru 2021. Deci nu numai că nu a fost sprijinit cu nimic turismul, dar s-au tăiat până și voucherele de vacanță. Declarațiile privind valoarea voucherelor de vacanță nevalorificate, încă, pe piață, oferite de către Guvern, nu au suport real și sunt evident eronate.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*