Prima ediție în limba română a Coranului, expusă în Sala Tronului de la Muzeul de Istorie din Suceava

Prima ediție în limba română a Coranului va fi expusă în Sala Tronului de la Muzeul de Istorie din Suceava

În anul 2022, pe 16 iulie, se împlinesc 1.400 de ani de la primul an al Hegirei (emigrare în lb. arabă), fuga profetului Mahomed de la Mecca la Medina, care marchează începutul anului islamic.

Se împlinesc, de asemenea, 100 de ani de la prima traducere în limba română a Coranului, care i se datorează bucovineanului pr. docent Silvestru Octavian Isopescul (1878 – 1922), profesor la Facultatea de Teologie din Cernăuți și apoi, la Facultatea de Litere din Iași. Prima ediție în limba română a Coranului, apărută la Cernăuți în 1912, face parte din patrimoniul Bibliotecii Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, Iași.

În perioada 16 – 30 iulie 2022, această primă ediție va fi expusă în Sala Tronului de la Muzeul de Istorie din Suceava.

Coranul (însemnând „Citire”, „Recitare”, derivat de la verbul qara’a – „a citi”, „a recita cu voce tare”) este cartea sacră a tuturor musulmanilor și cuprinde revelațiile făcute de Dumnezeu, prin intermediul îngerului Gabriel, profetului Muhammad, direct în limba arabă.

Coranul canonizat, așa cum este cunoscut astăzi, este format din 114 capitole (sure), de lungimi diferite, de la minimum 3 până la maximum 287 de versete (cât are sura „Vaca”), dispuse nu cronologic, ci după lungime, în ordine aproximativ descrescătoare, începând cu cea de-a doua sură.

Toate surele, cu excepția celei de-a IX-a, au în frunte sintagma „În numele lui Dumnezeu cel Milos și Milostiv”.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*