Planetariu pentru nevăzători la CMSN Constanța

Planetariul din cadrul CMSN Constanța. FOTO GoNEXT.ro

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța este partener în cadrul unui proiect aparte, derulat în mai multe orașe din țară: Baia Mare, Bârlad, Galați, Constanța, București, Craiova, cât și la Muzeul de Etnografie al Transilvaniei din Cluj Napoca.

Acest proiect este iniţiat de către Complexul Astronomic Baia Mare, finanțat cu ajutorul AFCN – Administrația Fondului Cultural Național și este dedicat în special persoanelor cu deficiențe de vedere, dar și publicului larg.
„Cerul în mâinile tale – Planetariu pentru nevăzători“ va fi o expoziţie permanentă în foaierul Planetariului Constănţean, care constă într-un fotoliu reglabil, având posibilitatea rotirii la 360˚, iar deasupra o cupolă modulară din carton (cerul de iarnă, sau cerul de vară), reprezentând cele 39 de constelaţii formate din stele tridimensionale legate între ele în forma tiparului stelar.

Persoanele cu deficienţe de vedere, le vor putea identifica prin pipăire. Acestea sunt realizate din margele înşirate pe aţă. Totul este încadrat într-o structura cubică de lemn, cu o platformă mobilă deasupra. Pentru auz, este pus la dispoziţie un ghid audio, cu explicaţii ştiinţifice disponibil pe Google Play store, care poate fi instalat pe dispozitivele android sau poate fi găsit pe pagina www.planetariupentrunevazatori.crt-ro.com

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*