Pietre comemorative amplasate în Sovata pentru personalități cu semnificație istorică locală

Pietre comemorative amplasate în Sovata pentru personalități cu semnificație istorică locală

Consiliul local Sovata a decis să aducă un omagiu tuturor persoanelor și personalităților a căror muncă, activitate sau doar simplu mod de viață a influențat dezvoltarea urbei la scară istorică sau a contribuit la stabilirea reputației internaționale a localității. Conducerea orașului consideră că este o prioritate aprecierea tuturor foștilor cetățeni din Sovata, a oamenilor săi activi și a personalităților cu semnificație istorică.

De exemplu, nivelul stațiunii Sovata a fost ridicat de lunga ședere a reginei Maria aici, împreună cu întreaga curte regală, poziționând Sovata pe harta diplomatică internațională. Datorită sejururilor de vară ale reginei în oraș au sosit numeroase delegații străine, familii regale și misiuni diplomatice.

Diferite personalități și-au dedicat ani sau întreaga lor viață dezvoltării stațiunii și a orașului Sovata. Există mai multe astfel de personalități a căror amintire este bine meritat evidențiată de către conducerea orașului. Bustul lui Kázmér Domokos, episcopul Transilvaniei se află la Biserica Romano-Catolică din Sovata, piatra comemorativă a lui Veress Jozsef, fondatorul stațiunii și a concepției de baie terapeutică, se poate vizualiza la izvorul de apă sărată Gera.

La fel ca Regina Maria, celebra actriță maghiară Mari Jászai, prin prezența sa frecventă în stațiune și la diferite evenimente ale comunității a adus o contribuție la imaginea orașului. Piatra sa comemorativă se află la izvorul Maria, a cărei construcție a inițiat-o și a jucat un rol important în strângerea fondurilor necesare pentru construirea acesteia.

Săptămâna trecută în stațiune au fost amplasate trei pietre comemorative: una în cinstea Reginei Maria din Parcul Bălcescu, una în cinstea doctorului Marius Sturza, renumitul balneolog, care se află în parcarea hotelului Pacsirta, și una pentru dr. József Gidáli, de asemenea balneolog șef, care se află pe o pasarelă între restaurantul Ciuperca Mică și Lacul Ursu.

Inițiativa continuă cu mai multe pietre comemorative care vor fi amplasate pe viitor, lista de personalități celebre care îți merită acest statut fiind una lungă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*