Peștera Ialomiței trece la programul de vară începând cu data de 1 mai

Peștera Ialomiței trece la programul de vară. FOTO CJ Dâmbovița

Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște anunță trecerea obiectivului turistic „Peștera Ialomiței” la programul de vară.

Din 1 mai, Peștera Ialomiței își modifică programul de vizitare, ea urmând să fie deschisă între orele 09.00 – 19.00, zilele de vizitare rămânând aceleași, de luni până duminică. Ultimul bilet de intrare va fi eliberat la ora 18.00. Prețul unui bilet este de 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru elevi, studenți și pensionari.

Peștera Ialomiței este situată în localitatea Moroeni, județul Dâmbovița, pe versantul drept al Cheilor Ialomiței, la o altitudine de 1.660 m, scobită în calcarele jurasice ale Muntelui Bătrâna. Numele acesteia vine de la râul Ialomița, care izvorăște la 10 km distanță din circul glaciar numit „Obârșia Ialomiței”, situată sub Vârful Găvanele (2.479 m), aflat la 600 m de Vârful Omu și la o distanță mai mică de Vârful Ocolit, numit și Bucura Dumbravă.

Încărcătura deosebită a acestor locuri i-a atras de-a lungul timpului atât pe daci, cât și pe primii creștini – călugării, care se aflau în căutarea însingurării și a unui loc de rugăciune departe de zgomotul lumii. Se spune că în Peștera Ialomiței a poposit și Apostolul Andrei, unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus Hristos, cel trimis să încreștineze populațiile de la Nord de Dunăre.

Peștera Ialomiței are o dezvoltare cumulată de 1.128 metri, dintre care doar 480 m sunt accesibili și amenajați pentru vizitare. Temperatura în peșteră oscilează între 5 și 6 grade. Umiditatea este destul de mare, între 85 și 100 la sută.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*