Peștera Ialomiței trece la programul de iarnă din 1 octombrie 2022

Peștera Ialomiței trece la programul de iarnă din 1 octombrie 2022. FOTO: CJ Dâmbovița

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, anunță trecerea la programul de iarnă pentru obiectivul turistic „Peștera Ialomiței”.

Din 1 octombrie 2022, Peștera Ialomiței își modifică programul de vizitare și urmează să fie deschisă în intervalul orar 09.00 – 16.00. Zilele de vizitare rămân aceleași – de luni până duminică. Prețul unui bilet este de 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru elevi, studenți și pensionari.

Peștera Ialomiței este situată în localitatea Moroeni, județul Dâmbovița, pe versantul drept al Cheilor Ialomiței, la o altitudine de 1.660 de metri, scobită în calcarele jurasice ale Muntelui Bătrâna. Numele acesteia vine de la râul Ialomița, care izvorăște la 10 kilometri distanță, din circul glaciar denumit Obârșia Ialomiței, situat sub Vârful Găvanele (2.479 metri) și poziționat la 600 de metri de Vârful Omu și la o distanță mai mică de Vârful Ocolit, numit și Bucura Dumbravă.

Încărcătura deosebită a acestor locuri i-a atras de-a lungul timpului atât pe daci, cât și pe primii creștini, călugării, care se aflau în căutarea însingurării și a unui loc de rugăciune departe de zgomotul lumii. Se spune că în Peștera Ialomiței a poposit și Apostolul Andrei, unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus Hristos, cel trimis să creștineze populațiile de la nord de Dunăre.

Peștera Ialomiței se întinde pe 1.128 de metri, din care doar suprafața de 480 de metri este accesibilă și amenajată pentru vizitare. Temperatura în peșteră oscilează între 5 și 6 grade. Umiditatea este destul de mare, între 85 și 100 la sută.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*