Patru din zece pasageri se considera necorespunzător tratați de companiile aeriene

Zbor cu avionul. FOTO Gerrie Van Der Walt

Pasagerii europeni se consideră tratați necorespunzător de companiile aeriene: 1 din 5 călători afectați de zboruri anulate sau întârziate este abandonat pe aeroport sau nu primește informații și hrană. AirHelp a intervievat 6.648 de pasageri din Europa despre satisfacția privind serviciile companiilor aeriene. Aproape patru din 10 pasageri se consideră necorespunzător tratați de companiile aeriene. Cele mai multe nemulțumiri sunt legate de spațiul dintre scaune și comportamentul echipajului.

Pasagerii europeni sunt nemulțumiți de companiile aeriene, 37% din ei considerând că sunt prost tratați de către acestea. Unu din cinci pasageri afectați de zboruri anulate sau întârziate este abandonat pe aeroport sau nu primește suficiente informații, ajutor sau mâncare și băutură din partea companiilor aeriene, arată un studiu realizat pe 7.103 persoane de către AirHelp, lider în obţinerea de compensaţii pentru zboruri întârziate, anulate sau suprarezervate.
Datele au fost furnizate de YouGov Deutschland GmbH, în urma unui studiu pe un eșantion reprezentativ de 7.103 respondenți cu vârsta de peste 18 ani, din care 6.648 de pasageri, realizat între 31 ianuarie și 6 februarie 2018, în Germania, Marea Britanie, Spania, Suedia, Danemarca, Italia și Norvegia.

14% din pasagerii participanți la studiul AirHelp susțin că există prea puțin spațiu pentru picioare între scaunul pe care îl ocupă și cel din față.

“În încercarea de a crește veniturile, companiile aeriene introduc mai multe rânduri de scaune în aeronave pentru a transporta mai mulți pasageri, ceea ce duce la micșorarea spațiului dintre scaune. În plus, sunt companii aeriene care permit transportarea gratuită doar a bagajelor de mână, ceea ce duce la ocuparea spațiului dedicat din avion, dar și a celui dintre scaune, în condițiile în care spațiul dintre scaune e deja redus”, spune Radu Ștefan, country manager AirHelp România.

Unu din 10 călători a întâlnit însoțitori de bord nepoliticoși, 7% dintre respondenți sunt obligați să își înregistreze bagajul de mână la biroul de check-in, 4% sunt nevoiți să își schimbe locul în avion și 5% s-au văzut nevoiți să achite suplimentar pentru costurile ascunse.

Potrivit Regulamentului European 261, pasagerilor afectați de zboruri întârziate mai mult de două ore și efectuate pe o distanță de peste 1.500 km companiile aeriene trebuie să le ofere vouchere pentru mâncare și băutură și posibilitatea de a efectua două apeluri telefonice sau de a transmite două email-uri. Dacă este necesar, companiile aeriene trebuie să ofere cazare și transferuri.

Dacă zborul întârzie mai mult de trei ore, ori este anulat din motive care țin de transportatorii aerieni, inclusiv greve spontane, pasagerii au dreptul la despăgubiri de până la 600 de euro de persoană.

“Pasagerii români trebuie să știe că de acum dreptul lor la despăgubiri de până la 600 de euro este garantat inclusiv când au loc greve spontane ale piloților și ale altor angajați ai companiilor aeriene, potrivit unei decizii recente a Curții de Justiție a Uniunii Europene. Astfel, grevele spontane nu mai intră la categoria circumstanțe extraordinare, cum sunt condițiile meteo nefavorabile sau urgențele medicale”, a explicat Radu Ștefan.

Pasagerii pot aplica pentru despăgubire în termen de trei ani de la momentul întârzierii, anulării, ori refuzului la îmbarcare. Despăgubirea poate fi solicitată accesând site-ul AirHelp. Compania a lansat la începutul acestui an unui instrument care scanează mail-urile cu rezervările de zboruri ale utilizatorilor Gmail, Microsoft Outlook și Hotmail și care îi anunță pe pasageri dacă zborul lor este eligibil pentru despăgubire.

Instrumentul se regăsește și în aplicația AirHelp, în care pasagerii trebuie doar să scaneze cartea de îmbarcare. Ulterior, aceștia au opțiunea de a permite AirHelp să solicite compensarea de la compania aeriană. Aplicația AirHelp este disponibilă gratuit în Google Play și Apple App Store.

AirHelp este liderul mondial în obținerea compensatiilor pentru pasageri, ca urmare a întârzierii, anulării sau supraîncărcării zborului. Din 2013, când AirHelp a fost fondată, compania a ajutat peste cinci milioane de pasageri să primească despăgubiri în valoare de 300 de milioane de euro. AirHelp are reprezentanțe în Europa, Asia și America de Nord, care deservesc 30 de țari, oferind asistență în 16 limbi. Compania are peste 500 de angajați la nivel mondial.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*