Patrimoniului submers din zona litoralului românesc va fi valorificat cu ajutorul fondurilor europene

Imagine cu plaja din stațiunea Mamaia. FOTO Adrian Boioglu

În cele din urmă a fost găsită o modalitate pentru explorarea și punerea în valoare a vestigiilor arheologice aflate sub apa mării. Este vorba de un proiect transfrontalier în valoare de peste 930.000 de euro, în care sunt implicate, în afară de Constanța, localități din Republica Moldova, Bulgaria și Turcia. 

Proiectul vizează din perspectiva activităţilor Consiliului Judeţean Constanţa dezvoltarea infrastructurii Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, aferentă patrimoniului submers, prin dotarea laboratorului de cercetare subacvatică cu echipamente specifice, de cercetare (costume umede, costume uscate, computer de scufundare, scan side, barcă cu peridoc, ROV – vehicul subacvatic, hărţi digitale, autovehicul, ochelari VR, aparat de proiecţie holografică, web site dedicat proiectului, plachete, etc).

Consiliul Judeţean Constanţa în calitate de Lider de parteneriat, împreună cu Asociaţia Bulgară pentru Transferul Tehnologiei, Inovaţiei din Bulgaria şi Consiliul Raional Ungheni din Republica Moldova şi Autoritatea Guvernamentală a Districtului Enez din Turcia, în calitate de beneficiari, au semnat în data de 17 Septembrie 2018, contractul de finanţare nr. 103382 aferent proiectului „Patrimoniul cultural comun – Sursă de dezvoltare a antreprenoriatului în Bazinul Mării Negre”– TREASURE, cod eMS BSB-371, finanţat din fonduri europene prin Programul Transfrontalier Operaţional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020, Prioritatea 1 – Promovarea mediului de afaceri şi a antreprenoriatului în Bazinul Mării Negre, Obiectivul Specific 1.1 – Promovarea în comun a mediului de afaceri şi a antreprenoriatului în sectoarele turismului şi culturii, cu o valoare totală de 939.544 euro (4.384.851,84 lei la cursul de schimb infoEuro noiembrie 2018), din care contribuţia proprie a Consiliului Judeţean Constanţa este de 27.287,52 euro (127.350,85 lei la cursul de schimb infoEuro noiembrie 2018).

Obiectivul general al proiectului constă în promovarea în comun a afacerilor şi antreprenoriatului în sectoarele de turism şi cultură în regiunile partenere din Bazinul Marii Negre.

Prin implementarea acestui proiect se urmăreste dezvoltarea activităţilor specifice precum crearea şi dotarea unei infrastructuri cu echipamente de cercetare şi expunere muzeală a patrimoniului cultural şi natural, submers şi clasic astfel încât, la finalizarea proiectului, partenerii să beneficieze de echipamente (ex. echipamente de scufundare şi expunere clasică şi digitală), promovate într-o manieră modernă (album şi hărţi digitale, festival, site şi un eveniment comun). Proiectul are o durată de implementare de 24 de luni.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*