În cadrul evenimentului ”Paște tradițional la Castelul Bran” ce se ține între 19 martie și 16 aprilie, vizitatorii castelului vor putea admira un interior țărănesc din satul Măieruș, costume populare săsești și românești, unul dintre ele datând de la 1900, și fotografii vechi, înrămate, expuse în forma lor originală.
Scopul este acela de a aduce în prim plan aspecte ale vieţii tradiţionale dintr-un sat situat în zona Ţării Bârsei, subzona etnografică Bârsa de Jos, în care elementele civilizaţiei săseşti au interferat cu cele ale locuitorilor români. Războiul de țesut, diverse țesături, masa tradițională de Paște fac parte din colecția domnului Constantin Aitean, autorul monografiei comunei Măieruș.
În zona Măieruș, atât românii cât şi saşii întâmpină învierea Mântuitorului cu ouă roşii, friptură de miel şi multă băutură. Feciorii saşi proaspăt confirmaţi la Florii, vor participa pentru prima dată, cu feciorii mai mari, la stropitul fetelor, în cea de-a doua zi de Paşti. Pentru a-i împiedica, feciorii mai mari le fac tot felul de şicane. Bobocii sunt atraşi cu un grup să ungă geamurile fetelor cu ulei sau unsoare, ca să aibă de lucru până vin feciorii la stropit, iar în acest timp, un alt grup de feciori, în deplină linişte, răvăşesc lemnele şi gunoiul de grajd prin toată gospodăria proaspeţilor feciori mari, împiedicându-i să meargă la stropitul fetelor cu parfum.
În cea de-a doua zi de Paşte, feciorii merg în grupuri şi stropesc fetele cu parfum pentru care vor fi cinstiţi cu ouă roşii, lipiu (hoanclich) şi băutură. În a treia zi de sărbătoare, merg fetele la stropit feciorii, dar nu cu parfum, ci cu apă din vale. Dacă în cea de-a doua zi de Paşte, o fată se împiedică şi cade, este udată toată cu apă din vale.
Be the first to comment