Pasăre americană extrem de rară, observată pe coasta Mării Negre

Sturzul cu creastă galbenă. FOTO Grupul Milvus

Sturzul cu creastă galbenă (Seiurus aurocapilla) este o silvie neoarctică care cuibărește în pădurile de foioase din Statele Unite și Canada, și iernează în pădurile tropicale și subtropicale din Caraibe, Mexic și America Centrală. Este observat extrem de rar în Europa de Vest, cele mai multe observații provenind din Insulele Azore și Islanda. Aceste păsări sunt probabil împinse spre Europa de vânturi și furtuni puternice din perioada migrației.

“Cu toate acestea, am capturat în 17 octombrie un sturz cu creastă galbenă în tabăra noastră de inelare de pe Grindul Chituc. Aceasta este prima observare a acestei specii în România și a treia observație de pe continentul european. Pe lângă raritatea americană, am prins și o raritate asiatică în acea zi: un măcăleandru albastru (Tarsiger cyanurus), doar al șaselea inelat în tabără. Cu cele 1106 păsări marcate cu inele pe 17 octombrie am stabilit un nou record zilnic pentru tabăra noastră de cercetare pe care o organizăm de zece ani! Conform calculelor noastre, există șanse foarte mari ca recordul anual de păsări inelate să fie, de asemenea, depășit în următoarele 3 săptămâni” –  Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii Grupul Milvus.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*