Organizatorii de excursii din zona Mraconia, acuzați că se folosesc de informații false pentru a speria turiștii și a scurta durata excursiilor

Clisura Dunarii. FOTO Facebook/ Clisura Dunării

RNP Romsilva – Administrația Parcului Natural Porțile de Fier R.A. a transmis o serie de lămuriri ca urmare a întrebărilor/sesizări/nemulțumiri, venite din partea turiștilor dezinformați de către conducătorii de ambarcațiuni sau furnizorii de servicii turistice din zona Mraconia.

Potrivit reprezentanților RNP Romsilva folosesc de fobia oamenilor legată de șerpi și de miturile legate de vipere, pentru a scurta durata excursiilor pe Dunăre, evitând astfel vizitarea obiectivului turistic Peștera Veterani.

Arealul de distribuție al speciei Vipera ammodytes ammodytes – vipera cu corn – se suprapune peste teritoriul administrativ al județelor Mehedinți, Caraș-Severin, Timiș, Hunedoara, Alba, Sibiu, Gorj, Vâlcea. Este o specie termofilă, deci iubitoare de zone călduroase, poate fi întâlnită pe stânci calcaroase, dar nu numai, putând în egală măsură să fie întâlnită în păduri de quercinee (cer, gârnița, gorun, stejar), în pajiști, la adăpostul arbuștilor, la liziera pădurilor.

Este considerată cea mai periculoasă specie de vipere de la noi din țară, în special datorită veninului injectat în cantități mai mari.

„Cu toate acestea, nu au fost semnalate atacuri ale viperei, incidente privind mușcătura de viperă fiind semnalate fie din cauza omului, care a dorit în mod intenționat să pună mâna pe animal, fie din neatenție, oamenii așezându-se pe pietre, fără să inspecteze zona. Și chiar și așa, statistic vorbind, în ultimii 10 ani ne-au fost semnalate (sau am auzit despre ele) 4 cazuri de mușcătură de viperă (3 în gospodării sau pe lângă acestea și una în natură, pentru că omul a dorit în mod vădit să țină șarpele în mână“ au transmis reprezentanții RNP Romsilva – Administrația Parcului Natural Porțile de Fier R.A.

Vipera cu corn este un animal sălbatic. Orice animal sălbatic este imprevizbil, atacă când este provocat, în marea majoritate din cazuri ferindu-se de om.

„Prin urmare, dragi turiști, nu vă lăsați intimidați de prezența viperelor și bucurați-vă de concediu în Clisura Dunării“, au mai transmis aceștia.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*