Organizațiile europene de turism solicită adoptarea și implementarea rapidă a normelor armonizate de călătorie ale UE

Dumitru Luca, președintele ANAT

Mai multe organizații active în domeniul turismului din Europa (Airlines for Europe, Airports Council International, CLIA, ECTAA, European Travel Commission, ETRC, EU TRAVEL TECH, ETOA, ERA, HOTREC, NECSTOUR, WTTC) au emis un Comunicat de Presă comun prin care salută recomandările Consiliului UE privind ridicarea coordonată a restricțiilor de călătorie în Europa. Reamintim că Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) este membru ECTAA (Asociația Europeană a Agențiilor de Turism și Touroperatorilor).

Pentru a se asigura că toți cetățenii europeni care doresc să călătorească în perioada următoare pot face acest lucru în cele mai bune condiții posibile, semnatarii acestui comunicat îndeamnă statele membre:

 • să pună în aplicare toate Recomandările Consiliului UE pentru călătoriile în interiorul UE, așa cum a propus Comisia Europeană.
 • să se abțină de la impunerea oricăror restricții de călătorie, altele decât în condițiile detaliate în Recomandările actualizate.
 • să se asigure că testele (PCR sau antigen) sunt gratuite sau cel puțin foarte accesibile pentru călătorii care au nevoie de acestea pentru a-și folosi dreptul la libera circulație, în orice scop.
 • să asigure integrarea completă a certificatului digital COVID (DCC) în călătoriile pasagerilor – în special verificarea acestuia înainte de călătorie (de exemplu, prin portaluri de stat) pentru a reduce timpul de așteptare și cozile la plecare / la sosire (aeroporturi, porturi, stații, etc).
 • să integreze formularul de localizare a pasagerilor (PLF) și verificarea DCC într-o singură platformă cu verificări unice pentru a evita duplicarea, pentru a reduce, de asemenea, timpii de așteptare și cozile la plecare.
 • să asigure desfășurarea de resurse adecvate (personal) de către autoritățile publice competente pentru controlul frontierelor și alte verificări manuale ale documentelor în aeroporturi, porturi, stații etc.
 • să se asigure că cel mai recent statut COVID-19 al țării lor este afișat pe site-ul web Re-Open Europe EU: www.reopen.europa.eu
 • să fie de acord să ofere o perspectivă mai precisă asupra celei mai recente situații epidemiologice a țării lor pe o hartă ECDC detaliată.

Înaintea reuniunii ambasadorilor UE din 11 iunie, asociațiile europene din industria turismului solicită statelor membre să aprobe propunerea Comisiei Europene de a începe ridicarea restricțiilor de călătorie în UE într-un mod coordonat. După câteva luni de blocaje și o serie de măsuri pe întregul continent, această propunere este foarte oportună. Având în vedere progresul rapid al programelor de vaccinare și îmbunătățirea perspectivelor epidemiologice în Europa, călătoria în siguranță este posibilă în această vară – alimentată de dorința puternică a cetățenilor europeni de a călători din nou și asigurată de disponibilitatea sectorului turistic de a oferi călătorii sigure și responsabile.

Dacă va fi adoptat și implementat pe deplin, textul – propus inițial de Comisia Europeană la 31 mai – ar trebui să restabilească libertatea de circulație în UE. În special, organizațiile semnatare susțin următoarele elemente:

 • Persoanele complet vaccinate pot călători fără teste sau carantine, începând cu 14 zile de la finalizarea vaccinării.
 • Persoanele care și-au revenit din COVID-19 pot călători în mod egal fără a fi supuse testelor sau carantinelor 180 de zile după testul lor pozitiv.
 • Pentru alți călători, călătoria din zonele verzi ar trebui să rămână posibilă fără restricții, iar călătoria atât din zonele portocalii, cât și din zonele roșii ar trebui să fie posibilă fără carantină, pe baza unui test negativ.
 • Statele membre ar trebui să adopte o abordare uniformă a acceptării unui rezultat negativ al testului PCR cu 72 de ore înainte de sosire și cu 48 de ore în cazul testelor rapide de antigen.
 • Reguli unificate pentru copii: minorii care își însoțesc părinții nu ar trebui să testeze / carantineze acolo unde părinții nu sunt obligați să facă acest lucru. Copiii sub 6 ani ar trebui să fie scutiți de testare.
 • Creșterea pragurilor hărții ECDC (rata de incidență de 14 zile pentru categoria „portocaliu” a crescut de la 50 la 75).
 • Vaccinarea, recuperarea de la COVID-19 sau rezultatul testului negativ pot fi dovedite prin producerea unui certificat digital COVID (DCC) sau prin alte mijloace, până când DCC va fi disponibil.

„Asociațiile din industria turismului salută această inițiativă importantă care implică o ridicare coordonată a restricțiilor de călătorie în Europa. Aceasta este o mișcare esențială pentru a restabili încrederea călătorilor și a redeschide Europa. Comisia Europeană și-a jucat rolul, iar industria este pregătită să asigure călătorii sigure și responsabile. Acum avem nevoie ca statele membre să acționeze rapid. Turismul reprezintă una dintre principalele activități economice ale UE și suntem convinși că toate țările, inclusiv România, realizează acest aspect”, declară Dumitru Luca, președintele ANAT.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*