O vară plină de riscuri financiare și sociale se anunță pentru litoralul românesc, acolo unde autoritățile și cei din industria turismului încă nu au o soluție concretă

Plaja din Saturn. FOTO Adrian Boioglu

Autoritățile constănțene s-au întâlnit cu reprezentanții investitorilor de pe litoral pentru a găsi soluții și scenarii posibile pentru vara ce bate la ușă. Indiferent de varianta ce se va pune în aplicare, se anunță o vară grea, atât pentru turiști, cât și pentru cei din industria turismului.

Concret, autoritățile centrale nu au spus nimic despre ce se va întâmpla în acestă vară, iar autoritățile locale le-au cerut hotelierilor să spună cum văd ei protecția turiștilor în marea înghesuială care se petrece an de an.

„Se aude că dacă cineva se îmbolnăvește, se închide hotelul pe timpul verii, se carantinează toți turiștii s.a.m.d. Sunt aberații, iar noi nu suntem dispuși să înfundăm pușcăriile țării. Degeaba încercuim noi și facem fel de fel de distanțieri pe plajă, degeaba protejăm dacă nu există Poliția Plajei la oră asta, dacă nu o vor înființă din nou, dacă cei care vând piatră ponce și porumb pe plajă și mai știu eu ce, se plimbă pe zonă umedă fără niciun fel de restricții și nu-i testează nimeni” spune Nicolae Bucovală, președintele Patronatului din Mamaia

În fiecare vară, an de an, peste un milion de oameni umplu hotelurile, terasele și plajele de pe litoral, stațiunile devenind sufocante. În aceste condiții, distanțarea socială va fi imposibil de aplicat.

„Dacă în momentul în care apare un caz într-un hotel și se produce de aici, în lanț, o îmbolnăvire a mai multor zeci de persoane care au interacționat cu acel turistși dacă de aici încolo producem îmbolnăviri în lanț, nu știm cine răspunde. Sunt prevederi în Ordonanțele Militare care atrag chiar răspundere penală”, a punctat Corina Martin, președintele Asociațiilor de Promovare Turistică.

Singură soluție care se întrevede pentru vara anului 2020 este să se închidă stațiunile estivale, așa cum au fost închise orașele în perioadă de izolare. Potrivit acesteia, turiștii care ajung pe litoral, vor trece printr-un filtru că la aeroport sau ca într-un spital, iar forțe de ordine și cadre medicale să fie dispuse la intrarea în fiecare stațiune.

„Cu teste rapide, sunt mai multe variante în discuție. Vorbim de principiu asemănător vaselor de croazieră, unde toată lumea odată intrată, vasul de croazieră a fost testat, nu mai pleacă, nu mai coboară de pe vasul de croazieră decât după terminarea sejurului… în principiu, teoretic, nu ar avea de unde să ia virusul” este de părere prefectul județului, George Niculescu.

Autoritățile sanitare nu știu nici care este riscul de contaminare în apa de mare. Nu sunt ghiduri de liberă practică elaborate de Guvern, nu sunt metode și recomandări.

În aceste condiții, în care sezonul estival e compromis pe jumătate, autorităților li se cere să renunțe sau să micșoreze taxele locale că să atragă în acest fel turiștii cât mai mult, pe litoral.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*