O mână de oameni s-au hotărât să redeschidă Grădina de vară din Eforie Sud pentru a organiza un festival de film!

Cinematograful în aer liber din Eforie Sud se redeschide

Cu sprijinul Primăriei Eforie şi al RADEF România Film, echipa Centrului Ceh Bucureşti, alături de EUNIC România, vor repune în funcţiune cinematograful în aer liber din partea de sud a oraşului Eforie în cadrul Festivalul de Film Cinemascop, în perioada 1 – 5 august. Cei trei membri ai echipei, Frantisek Zachoval, Sorina Neaga şi Emil Ghiţă au vizitat staţiunea şi aflând despre această locaţie au decis că este nevoie să facă ceva în privinţa existenţei sale nefaste și au pregătit acest proiect special.

Grădina de vară din Eforie Sud a fost inaugurată în anul 1960 şi a rămas deschisă până în 2004, când a ieşit din funcţiune şi a fost abandonată, ca multe alte grădini de vară, dar şi ca majoritatea cinematografelor construite în acea perioadă pe teritoriul României. Din acest motiv, accesul la cultură este anevoios, iar variantele de a petrece timpul liber sunt limitate în sudul litoralului.

„Dorinţa noastră este de a organiza un eveniment de pe urma căruia localnicii, dar şi turiştii pot avea de câştigat în mai multe moduri. Vrem să dăm startul unui trend, să aratăm că o clădire abandonată nu înseamnă automat ruină şi că este nevoie doar de idei bune şi de muncă pentru a face lucrurile să se mişte. Oricine are dreptul la a vedea un film în propriul oraş şi cu atât mai mult într-un cinematograf în aer liber. Vrem să inspirăm la acţiune persoanele cu iniţiavă din această zonă, dar şi să arătăm potenţialilor turişti că în Eforie Sud se întâmplă lucruri interesante şi demne de vizită”, afirmă directorul Centrului Ceh, Frantisek Zachoval.

Ideea organizării unui festival a venit ca o completare a două dintre cele mai importante aspecte pe care Centrul Ceh le urmăreşte în organizarea de evenimente şi promovarea culturii. În primul rând, proiecţiile de film sunt punctul lor forte, fiind cunoscuţi ca fondatorii celui mai mare festival de film pentru drepturile omului, One World Romania, dar şi ai unuia dintre cele mai importante programe de proiecţii de film documentar din România, Documentary Mondays.

Pe lângă interesul lor pentru cinema, una dintre actualele direcţii ale Centrului Ceh este creşterea conştientizării asupra clădirilor construite în stilul socialist modernist, în perioada anilor `60, `70 și `80. Astfel, s-au pus bazele proiectului Protect Public Space, o colecţie de fotografii cu astfel de clădiri. Acest proiect menit să se dezvolte pe viitor în afara platformelor de social media ia pentru prima dată formă concretă prin organizarea Festivalului de Film Cinemascop și o clădire abandonată va renunţa la statutul de aparentă ruină, fiind repusă în funcțiune cu scopul pentru care a fost construită: proiecții de film pe marele ecran.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*