Minorii în vârstă de peste 16 ani pot călători neînsoțiți, cu acordul părinţilor, doar în trei situaţii

Minorii în vârstă de peste 16 ani pot călători neînsoțiți, cu acordul părinţilor, doar în trei situaţii. FOTO: IGPF

Legea 247/2023, care aduce modificări semnificative în ceea ce privește călătoriile minorilor români în străinătate, va intra în vigoare duminică, 20 august. Această lege completează prevederile Legii 248/2005 referitoare la regimul liberei circulații a cetățenilor români în afara țării. Astfel, cetățenii români cu vârsta de peste 16 ani vor avea posibilitatea să călătorească în străinătate neînsoțiți, cu acordul părinților sau al reprezentanților legali, în anumite circumstanțe specifice.

Potrivit IGPF, în esență, această lege oferă minorilor cu vârsta de 16 ani sau peste această vârstă dreptul de a călători în străinătate fără însoțitori, sub rezerva obținerii acordului scris al părinților sau al reprezentanților legali, în următoarele situații bine definite:

  1. Vizite la rude: Minorii cu vârsta de peste 16 ani pot călători în străinătate pentru a vizita rudele. În acest caz, ei trebuie să prezinte o declarație autentificată de ambii părinți sau, în funcție de circumstanțe, de părintele care deține custodia minorului sau la care minorul își are domiciliul legal prin hotărâre judecătorească definitivă sau acord notarial. Declarația trebuie să includă acordul părinților sau reprezentanților legali cu privire la călătoria minorului, precum și detalii privind destinația călătoriei, perioada și scopul acesteia.
  2. Studii sau concursuri oficiale: Minorii cu vârsta de peste 16 ani pot călători în străinătate pentru a participa la studii sau concursuri oficiale. Similar cu prima situație, ei trebuie să aibă o declarație autentificată de acord din partea părinților sau reprezentanților legali, împreună cu documente justificative emise de instituția organizatoare a studiilor sau concursurilor, care să ateste perioada și locația acestora.
  3. Tratament medical necesar: Minorii cu vârsta de peste 16 ani pot călători în străinătate pentru a urma un tratament medical esențial pentru sănătatea lor. În acest caz, aceștia trebuie să obțină o declarație autentificată din partea părinților sau reprezentanților legali, însoțită de documente medicale emise sau avizate de autoritățile medicale din România, care să justifice necesitatea tratamentului medical în străinătate.

Această lege vine în sprijinul minorilor cu vârsta de peste 16 ani, oferindu-le posibilitatea de a călători în străinătate în anumite condiții, fără a fi însoțiți de adulți. Totuși, pentru a asigura respectarea acestor prevederi, minorii trebuie să aibă documentele necesare și să prezinte la controlul de frontieră declarațiile autentificate și documentele justificative corespunzătoare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*