Măsuri de fluidizare a traficului în punctele de frontieră

Timpi măriți de așteptare la punctele de trecere a frontierelor în Bulgaria

Ne aflăm în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, când mulți cetățeni români aflați în afara granițelor țării se întorc acasă alături de familie, fapt pentru care la nivelul Poliției de Frontieră Române au fost dispuse măsuri suplimentare, astfel încât să se asigure un control eficient și operativ în toate punctele deschise traficului internațional.

Poliția de Frontieră a suplimentat numărul personalului planificat la controlul documentelor de călătorie în punctele de trecere, astfel încât, peste 3.800 de polițiști de frontieră vor desfășura zilnic, la nivelul întregii țări, misiuni de supraveghere și control la frontiera de stat a României.

Dacă situația o va impune, vor fi suplimentate arterele de control pe sensul de intrare în țară, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere a frontierei.

La granița cu Ungaria și Bulgaria formalitățile de frontieră se derulează în comun autoritățile din statele vecine, sens în care reprezentanții Poliției de Frontieră Române mențin permanent legătura cu omologii unguri și bulgari, pentru dispunerea unor măsuri comune de fluidizare a traficului (suplimentarea arterelor și a personalului aferent).

În această perioadă, echipe din cadrul IGPF se vor deplasa la structurile teritoriale în vederea asigurării sprijinului necesar în derularea activităților operative.

Având în vedere contextul dispunerii unor măsuri specifice pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS-CoV-2, pe sensul de intrare în țară, la realizarea controlului de frontieră efectuat de lucrătorii noștri, care vizează în principal verificarea documentelor de călătorie, participă și reprezentanții Direcțiilor de Sănătate Publică județene în vederea efectuării triajului epidemiologic și dispunerii măsurilor specifice, după caz.

Reamintim că, începând cu data de 20 decembrie, toate persoanele care intră în România, cetățeni români sau străini, trebuie să completeze formularul digital de intrare în România (PLF), indiferent de specificul punctului de trecere a frontierei folosit: rutier, aerian, feroviar sau naval. Documentul în format digital poate fi completat pe platforma https://plf.gov.ro cu maximum 24 de ore înainte de a intra în România sau în termen de 24 de ore de la trecerea frontierei. Acesta va fi verificat la intrarea in țară de către polițiștii de frontieră cu ocazia derulării formalităților de control.

Menționăm că, în situația în care o persoană se prezintă în punctul de trecere a frontierei fără formular, acesteia i se permite intrarea în țară și are obligația de a-l completa într-un termen de 24 de ore. Nerespectarea obligației de a completa Formularul digital de intrare în România se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei.

Recomandări

Pentru perioada următoare sunt estimate creșteri ale valorilor de trafic, sens în care recomandăm cetățenilor români și străini care tranzitează frontiera națională în această perioadă să folosească toate punctele de frontieră deschise în regim internațional.

Reamintim ca la granița cu Ungaria sunt deschise 12 puncte de trecere in regim internațional după cum urmează:

  •  pe raza județului Arad: P.T.F. Nădlac, P.T.F. Nădlac II, P.T.F. Turnu și P.T.F. Vărșand,
  •  pe raza județului Bihor: P.T.F. Salonta, P.T.F. Borș, P.T.F. Borș II, P.T.F. Valea lui Mihai și P.T.F. Săcuieni,
  •  pe raza județului Satu Mare: P.T.F. Petea și P.T.F. Urziceni,
  •  pe raza județului Timiș: P.T.F. Cenad.

De asemenea, recomandăm participanților la trafic să se informeze cu privire la condițiile de călătorie din statele de destinație și din cele tranzitate și să pregătească din timp documentele de călătorie, respectiv documentele care atestă excepția la măsura carantinării instituită de reprezentanții DSP aflați în puncte.

Informații privind situația traficului prin punctele de trecere se regăsesc pe aplicația Trafic on-line, disponibilă pe pagina de internet a Poliției de Frontieră – www.politiadefrontiera.ro.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*