În Schei, pe 6 mai se ține un eveniment tradițional al șcheienilor, „Jocul strămoşesc de la Şargu”

„Jocul strămoşesc de la Şargu“, un eveniment atestat de la 1830

În ziua de duminică, 6 mai, şcheienii şi braşovenii sunt invitaţi în Schei, la „Jocul strămoşesc de la Şargu” – vechea stradă Cacova de Sus, azi Traian Moşoiu nr 27, un eveniment tradiţional al şcheienilor, atestat încă din 1830, ca unul dintre cele trei jocuri strămoşeşti vechi. 

Jocul strămoşesc organizat de Tinerii din Cacova este unul dintre rarele momente în care braşovenii pot vedea vechiul port al Junilor Roşiori din Cacova, cu vechea căciulă cu ţoc, care imită căciula purtată Mihai Viteazul. Costumele pitoreşti ale tinerilor şi ale fetelor din Cacova conferă jocului de la Şargu autenticitate şi un farmec deosebit. Autenticitatea se datorează şi faptului că jocul este organizat de către membrii comunităţii, de tineri sau juni, grupaţi pe zone, în funcţie de domiciliu.

În alte zone ale Transilvaniei jocurile sunt practicate de ansambluri profesioniste, dar în Schei jocul strămoşesc este organizat de către juni și tinerii din comunitate. Datorită acestui fapt, şi-a păstrat însemnătatea socială şi funcţia de protocol social, aceasta fiind, de altfel, principala motivaţie a organizării. Prin urmare, jocul strămoşesc a devenit principalul mijloc prin care tinerii îşi fac intrarea în viaţa socială a comunităţii.

La joc participă tineri şi fete din Schei, iar evenimentul se va desfășura după cum urmează:

  • 10.00 -Hora Junilor în Piaţa Unirii
  • 11. 00 – Hora Junilor la Şargu
  • 14.00 – Aducerea fetelor la Şargu
  • 14.30 -16. 30 Prezentarea jocurilor tradiţionale – sârba, breaza, ardeleana, brâul, braşoveanca
  • 19.00 Încheierea evenimentului

Conform programului afişat, Tinerii din Cacova vor coborî la orele 10.00 în Prund, în frunte cu serjile şi cu o formaţie, anume tocmită pentru aceasta zi.

În faţa Bisericii Sfântul Nicolae tinerii se vor prinde în horă şi după ce vor juca hora junilor în Prund, vor urca la Şargu – la Crucea de la numărul 46, de pe strada General Traian Moșoiu, unde vor cânta Troparul Învierii, vor relua ritualul horei şi al aruncării buzduganului, apoi vor pleca după fete (băiate).

Aducerea fetelor la joc va avea loc la orele 14.00 pe platoul din faţa Crucii de la Șargu. Perechile de tineri vor intra prin cele două porţi amenajate de organizatori, apoi după ce fiecare pereche va înconjura bradul în aplauzele mulţimii, toţi tinerii se vor prinde într-o horă a junilor, joc cu care începe orice petrecere sau eveniment tradiţional din Șchei.

În continuarea horei, tinerii şi băiatele vor prezenta jocurile tradiţionale pe care toţi braşovenii şi şcheienii trebuie să le cunoască: brâul, breaza, ardeleana, sârbă şi braşoveanca.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*