În Republica Populară Chineză și în Regiunea Administrativă Specială Hong Kong se anunță proteste și blocaje în circulație

Imagine din China. FOTO Ralf Leinweber

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Regiunea Administrativă Specială Hong Kong a Republicii Populare Chineze că, pe parcursul ultimelor luni, au avut loc o serie de proteste, unele degenerând în confruntări violente ale manifestanților cu forțele de ordine.

Posibile acțiuni similare, în următoarele săptămâni, pot afecta în mod semnificativ circulația rutieră și pietonală, precum și rețeaua de transport public subteran. Un factor de risc suplimentar poate fi reprezentat de faptul că accesul înspre și dinspre Aeroportul Internațional Hong Kong ar putea fi blocat de către protestatari.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români precauție, să se informeze, să monitorizeze situația, atât din mass-media locală, cât și din cea internațională, pentru a preîntâmpina posibile inconveniente în activitățile desfășurate, să evite zonele în care pot să aibă loc proteste, să manifeste atenție sporită în planificarea călătoriilor, fiind posibile blocaje ale drumurilor și a rețelei de transport subteran. În ultima perioadă, rețeaua de transport subteran își suspendă zilnic activitatea la orele 20:00 sau 22:00 și au existat zile în care metroul a fost suspendat de la ora 10:00.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Hong Kong: +85225233813 și +85225233817, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al Consulatului General al României în Regiunea Administrativă Specială Hong Kong a Republicii Populare Chineze: +85296137370.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://hongkong.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection, www.mae.ro și reamintește faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*