FOTO VIDEO Vacanțele secrete ale oamenilor de turism. Unde își petrec concediul managerii companiilor de turism: De la Grecia și Turcia, la Japonia sau Cuba

Cuplu în vacanță. FOTO Adam Kontor
Cuplu în vacanță. FOTO Adam Kontor

Românii iubesc vacanțele dar și ieșirile de weekend și dacă ar avea mai mulți bani s-ar duce în destinații cât mai îndepărtate de casă. Dar în general, românul de clasă medie se duce vara pe litoralul autohton sau pe aproape (Bulgaria, Grecia sau Turcia). Târgul Național de Turism abia încheiat zilele trecute la București a pus pe masă oferte variate în zeci de destinații care mai de care mai atrăgătoare.

Jurnaliștii GoNEXT i-au întrebat pe agenții de turism ce preferințe au pentru vacanțe, cu gândul că profesioniștii timpului liber au ponturi și secrete numai de ei știute, ca să aleagă ce e mai bun din ce este mai bun. Așadar am adresat tuturor aceeași întrebare simplă: “Unde veți merge anul acesta în vacanță?”

Ana Goicea, Manager la Cocktail Holidays
Ana Goicea, Manager la Cocktail Holidays

“Anul acesta îmi voi petrece vacanța în Grecia, în Kalamata – Pelopones. Vreau să vizitez mai multe puncte atracții istorice cum ar fi Monemvasia, care este orașul medieval clădit în stancă, dar și Olimpia de unde au pornit jocurile olimpice și toată coasta aceea superbă a Greciei unde se spune că este unul dintre cele mai bune hoteluri, în Costa Navarino”, a mărturisit Ana Goicea de la Cocktail Hollidays.

O alegere grozavă, întrucât despre Pelopones se spune că este un tărâm al măslinilor, al soarelui și al timpului care stă în loc. Iar Costa Navarino înseamnă o întreagă colecție de stațiuni distincte, ce integrează hoteluri de clasă, terenuri de golf și SPA-uri de lux. Navarino Bay și Navarino Dunes sunt destinațiile de top din regiune. De altfel Grecia e preferata multor români și nu doar în partea ei arhicunoscută cu Lefkada, Santorini și Zakynthos, ci și în zona continentală. Atena, de exemplu, oferă o mulțime de puncte de interes și poți ajunge cu mașină, fără vapor, barcă sau șalupă.

Lucian Furdui, prefectul județului Tulcea. FOTO Adrian Boioglu

Lucian Furdui, prefectul Tulcei, este un fan al destinațiilor grecești.

“Dacă ne referim la extern. La intern merg des în Delta Dunării că-mi place foarte mult, merg la Constanța că e la o oră și ceva distanță și pe Valea Prahovei. Cam aici sunt locurile unde merg în țară. În străînătate cred că vom merge în Grecia; nu știu încă, trebuie să mă hotărăsc”, spune Lucian Furdui.

Un studiu făcut la Universitatea din Vermont – SUA arată că suntem mai fericiți când suntem mai departe de casă. Cercetătorii americani au descoperit că mesajele postate pe Twitter devin din ce în ce mai vesele pe măsură ce oamenii se află la o distanţă mare de orașul sau de țara lor. Așa că, de ce să nu luăm în considerare și destinațiile exotice, foarte îndepărtate?

Cristian Bărhălescu, Icar Tours. FOTO Adrian Boioglu
Cristian Bărhălescu, Icar Tours. FOTO Adrian Boioglu

Cristian Bărhălescu, care operează agenția Icar Tours din Constanța s-a întors recent din Thailanda, și spune că are în plan Japonia.

“Prin prisma meseriei mele plec destul de des în Europa. Marea Britanie, Spania, Franța, sunt destinații în care de obicei ajung cu munca și câteodată mai merge și familia cu mine. Îmi plac însă Japonia și Statele Unite. Vacanța este greu de definit ca destinație precisă, dar de fiecare dată, fac cel puțin un concediu și în România”, mărturisește Bărhălescu de la Icar Tours.

Anca Pavel Nedea, la Târgul de Turism al României. FOTO Adrian Boioglu

“Din lipsa de timp, anul trecut am fost numai în România. La ce am proiectat ca muncă și business anul asta, cred că tot România scrie pe mine! Tocmai am venit acum două săptămâni de la munte, din Poiana Brașov și vrem să mai “furăm” până la sfârșitul sezonului de iarnă vreo 4-5 zile. Anul trecut am fost de mai multe ori în zone românești, inclusiv în Gorj – am descoperit zona Gorjului anul trecut și a fost extraordinar! Anul asta mi-e dor să-mi duc copilul în Maramureș”, a declarat Anca Nedea, de la Oranizația Patronală din Mamaia.

Ivan Patzachin. FOTO Adrian Boioglu

Ivan Patzaichin ne-a surprins plăcut cu alegerile sale. Sportivul care în tinerețile lui a colindat tot globul pe la competiții, nu se dezminte și alege tot apa, oriunde ar merge.

“Am fost în Malta și la un moment dat s-a organizat o excursie la un râu unde se lăudau că este apă potabilă; râul ăla curgea doar 6 luni pe an și pentru ei era o mândrie. Iar noi care avem atâtea bogații nu știm să ne mândrim… Toată viață mea am stat pe apă și consider că România poate să se mândrească și cu apa. Pe lângă Delta avem o grămadă de locuri frumoase! Chiar am lansat de curând un proiect în care să încercăm să promovăm acest lucru, să fim mult mai mândri de țara noastră”, spune campionul mondial Ivan Patzaichin.

Patronii agențiilor de turism sunt niște privilegiați ai soartei și răsfățați când vine vorba de călătorii. Când stabilesc parteneriate de afaceri cu destinații noi, de regulă sunt invitați acolo să vadă și “ce vând” și cum arată, cât confort există la fața locului și ce distracții sau evenimente le vor fi oferite turiștilor români. Pe scurt, ei sunt primii clienți, și de cele mai multe ori pe cheltuiala partenerului străin. De aceea mulți îmbină utilul cu plăcutul. Aurelian Marin este una din excepții. Deține agenția de turism “Paradis Vacanțe de Vis” și spune că face distincție între serviciu și concediu.

Aurelian Marin, Paradis Vacanțe de Vis. FOTO GoNEXT.ro
Aurelian Marin, Paradis Vacanțe de Vis. FOTO GoNEXT.ro

“Eu sunt mare consumator de vacanțe și de obicei nu îmbin utilul cu plăcutul. Adică munca-i muncă, iar vacanțele mi le fac cu familia și sunt strict vacanțe. Am un model oarecum original: de obicei în țară, vacanțe scurte de 2-3 zile, de cel puțin 6-7 ori pe an, pe Valea Prahovei pentru că îmi este aproape. Am mers și pe Valea Oltului dar și în Bucovina am mers foarte, foarte mult. Nu în ultimul rând Delta. (De câțiva ani merg în Delta de cel puțin 3-4 ori pe an). În străinătate lucrurile stau altfel, pentru că nu am un plan prestabilit. În Europa îmi place cel mai mult, motiv pentru care sunt destinații în Europa în care am fost de mai multe ori și cred că voi mai merge în continuare la fel de multe ori. Anul asta de exemplu am fost plecat într-un circuit Singapore-Thailanda-Malaesia de aproape două săptămâni. Am avut de asemenea o săptămâna de ski în Franța și mai am programată în acest moment o vacanță în Cuba și una în Japonia”, a mărturisit Aurelian Marin.

Andrei Vîlcovan – Kalinka Travel. FOTO Adrian Boioglu

“Vacanțele, pentru cei care lucrează în turism, sunt numai în extrasezon. Vara lucrăm, toamna și primăvara ne odihnim… Desigur că trebuie să merg într-un loc romantic cu soția. Nu m-am gândit, dar probabil că va fi o destinație europeană” spune zâmbind Andrei Vîlcovan de la operatorul rus, Kalinka Travel.

Primarul Decebal Făgădău la Târgul de Turism al României. FOTO Adrian Boioglu

Vîlcovan nu e singurul pentru care soția îi planifică vacanța. Primarul Constanței, Decebal Făgădău, prezent la Târgul de Turism spune că tot jumătatea delicată a cuplului stabilește planul de concediu.

“Vacanțele mele sunt foarte rare și recunosc deschis, unde-mi zice soția. Cred că bărbații știu: când merg cu familia, mergi unde zice soția. Anul trecut am mers într-un resort în Antalya pentru că e o destinație pentru copii. Am ales un touroperator constănțean prin care am cumpărat vacanța și nu a fost atât de lung pe cât și-ar fi dorit copiii sau soția. Sper că anul acesta să reușesc să-i aduc mai mult spre zona românească, spre zona națională, pentru că avem atâtea locuri de văzut și m-am oferit să le fiu ghid copiilor mei fie pe Culmea Pricopanului, fie la mănăstiri, la Cucoș, la Celic Dere, fie în Delta Dunării, fie în județul Constanța la cetățile noastre la Histria sau Adamclisi. Până și la Albești eu găsesc locuri minunate și produse extraordinare”, spune Decebal Făgădău, primarul Constanței.

De altfel asta am constatat la toți politicienii prezenți la Târg: se laudă cu România și-aleg vacanțe pe meleaguri românești. Sunt principalii promotori ai destinațiilor interne, lucru cumva normal, de altfel. Dacă nu ei, cine ?

Dumitru Mergeani, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea. FOTO Adrian Boioglu

“Am fost la Brașov, la vară voi fi la Crișan și la Sulina unde avem târguri și festivaluri – al Borșului Pescăresc de la Jurilovca și Crișan și Festivalul Scrumbiei Albastre de la Sulina. Deci petrec concediul pe plan local, tulcean,”spune Dumitru Mergeani, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea.

Andaluzia Luca, viceprimarul municipiului Tulcea

“Îmi doresc să ajung pe meleagurile copilăriei în Maramureș, în Sighetul Marmației” -, a afirmat Andaluzia Luca, viceprimarul Tulcei.

Președintele CJ Constanța, Horia Țuțuianu, la Târgul de Turism al României. FOTO Adrian Boioglu

“Am preferat să-mi petrec concediul cu copiii între granițele României. Mergem la munte vara pentru că în timpul verii avem litoralul și iarna tot așa, câteva zile la munte. Prefer Valea Prahovei de obicei, însă anul acesta ca o noutate, am fost în Maramureș. Este prima oară când merg și îmi pare rău că nu am ajuns până acum. Am găsit o zonă excepțional de frumoasă și într-adevăr Maramureșul rămâne o zonă atipică pentru tradițiile pe care le au”,spune Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța.

Revenind la studiul fericirii făcut de universitatea americană din Vermont, cercetătorii au constatat că cele mai mici valori din “indicele fericirii” se obțin când distanţa parcursă este cea mai scurtă faţă de casă, distanţă asociată de obicei cu mersul la serviciu. La polul opus sunt cei care merg mereu pe distanţe mari: s-a constatat că ei folosesc cel mai des cuvinte fericite. Greu de spus dacă această cercetare se aplică tuturor sau dacă este grăitoare doar pentru americani, însă întrebarea rămâne pentru toți: sunteţi mai fericiţi în apropierea casei sau atunci când vă aflaţi pe o plajă tropicală?

Ioana Pavel – Iri Travel. FOTO Adrian Boioglu

“Anul acesta mi-am propus să merg în Turcia, Kushadasi. O să plec undeva la sfârșitul lunii august și e pentru prima oară când merg acolo. Sper să fie ok pentru mine că așa, de exemplu, în Bulgaria am mers mai tot timpul și aș vrea să schimb un pic partea asta de destinație”, a spus Ioana Pavel de la Iri Travel.

Marius Berca – Christian Tour. FOTO Adrian Boioglu

“Cred că vacanța de anul acesta va fi undeva afară, deși noi promovăm foarte mult România”, a precizat Marius Berca, Christian Tour.

Ghidul de turism Costin-Ion Corboianu. FOTO Adrian Boioglu

“Eu o să merg în România. Nu m-am decis unde dar undeva într-o zona liniștită să ne încărcăm bateriile” Costin Ion Corboianu, Scorilo Travel Vacanțe.

Conform statisticilor oficiale, după numărul de ore lucrate, suntem poporul care muncește cel mai mult. Și când ajungi ca să te simți stresat la serviciu sau plictisit de rutină, există o singură soluţie: o călătorie.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

  1. Daa, stim, Fagadau bea apa de la RAJA si-si face vacantele la Albesti si Celic Dere. Cand vrea sa schieze, probabil merge la Brebeni :))))

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*