FOTO VIDEO Un mini-Schengen pentru turism: viziunea comună a Greciei, României și Bulgariei

Târgul de Turism al României. FOTO Cristina Sîmbeteanu

O inițiativă îndrăzneață ia amploare în peisajul turistic european, pornind de la vocea unor lideri din domeniul turismului din Grecia, România și Bulgaria. Propunerea unui mini-Schengen dedicat cu precădere activităților turistice a stârnit interesul și susținerea unor personalități importante din industrie și nu numai.

Grigoris Tassios, președintele Organizației de Turism din Halkidiki, a accentuat necesitatea de a adresa o întrebare simplă, dar esențială: de ce România și Bulgaria nu sunt încă incluse în Spațiul Schengen pentru frontierele terestre? Tassios subliniază importanța unui răspuns clar și argumentat din partea autorităților, scoțând în evidență faptul că turiștii români reprezintă o prezență semnificativă în Halkidiki, iar legăturile dintre cele trei țări membre ale UE sunt solide și prietenești.

„Asociația hotelierilor din Halkidiki, împreună cu alte asociații similare a adresat o interpelare unui parlamentar grec, pe 27 ianuarie, iar acum așteptăm răspunsul, care sperăm să vină până pe 15 martie. Întrebarea pe care am adresat-o este simplă: de ce România și Bulgaria nu sunt incluse în Schengen și pentru frontierele terestre, ci doar pentru cele aeriene și maritime? Am cerut și argumente. Nu știu care va fi răspunsul, dar trebuie să așteptăm până pe 15 martie, iar ulterior vom vedea ce pași se impun.

Însă în ceea ce ne privește, susținem România și Bulgaria, pentru că toți suntem membri ai aceleiași Uniuni Europene. Turiștii români au început să vină în Halkidiki din 2003;începând cu 2007, chiar fără vize. De atunci și până acum sunt atât de mulți ani, am ajuns să cunoaștem publicul, cunoaștem și clasa politică, considerăm că suntem prieteni, iar poziția noastră se menține: România și Bulgaria trebuie să intre în Schengen”, a declarat Grigoris Tassios, președintele Organizației de Turism din Halkidiki.

Georgios Stafylakis, directorul Organizației de Turism a Greciei, a evidențiat importanța deplină a aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen, subliniind beneficiile pe care le-ar aduce pentru toate părțile implicate. Stafylakis pledează pentru eliminarea tuturor restricțiilor inutile și pentru facilitarea circulației libere a cetățenilor între cele trei țări membre ale UE.

„Este important ca România și Bulgaria să intre pe deplin în spațiul Schengen, fără alte amendamente. Nu dorim aceste două țări doar în spațiul restrâns, ci în spațiul extins al zonei de liberă circulație din interiorul Uniunii Europene. Ne dorim ca România și Bulgaria să devină membri cu drepturi depline ai spațiului Schengen. Grecia a susținut și a luptat pentru această cauză. Republica Elenă este, mai degrabă, izolată pe căile de comunicații terestre. Suntem membri Schengen, dar pe partea continentală suntem cumva izolați.

De aceea este important pentru noi ca vecinii noștri, state cu care avem relații atât de bune și care sunt membre ale Uniunii Europene – pentru că sunt greci care vor să călătorească în România și Bulgaria, sunt turiști români și bulgari care vor să vină în Grecia și iată de ce este important să le facilităm accesul tututor acestor persoane și să ridicăm toate restricțiile care au rămas în vigoare și care nu se justifică.

Toate cele trei țări (n.red – Grecia, România și Bulgaria) sunt membre cu drepturi depline ale Uniunii Europene și împreună încercăm să convingem partea politică din Parlamentul European să ridice și ultimele restricții rămase. Nu vrem să evităm procedurile legale, suntem conștienți de ele și vrem să le respectăm, dar, în același timp, dorim soluții clare în interiorul legislației Uniunii Europene”, subliniază Georgios Stafylakis.

Stafylakis este și el de acord cu faptul că înfăptuirea idealului de aderare completă la Schengen pentru România și Bulgaria reprezintă o chestiune de durată și nu se avântă să preconizeze un orizont de timp pentru când turiștii români și bulgari vor putea călători în interiorul Uniunii Europene fără a mai fi opriți pentru controale la punctele vamale. Pasul cel mai important a fost făcut, mai crede directorul Organizației de Turism a Greciei, însă lupta trebuie dusă mai departe cu aceeași consecvență din partea României și Bulgariei.

Președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) din România, Dumitru Luca, a fost unul dintre promotorii inițiali ai ideii unui mini-Schengen dedicat turismului. Luca a subliniat că, în ciuda unor obstacole, există premisele legislative pentru implementarea acestui concept, iar susținerea din partea autorităților și a colegilor greci a fost încurajatoare.

„După mai multe discuții cu autoritățile, în care auzeam doar că nu se poate, am căutat în legislația europeană și am găsit că nu există niciun impediment pentru formarea acestui mini-Schengen. În sfârșit a început să se discute și în cercuri politice și pe la Bruxelles, am auzit și câțiva eurodeputați de-ai noștri care au îmbrățișat ideea. Dar ce mă bucură este că au aderat acum deschis la această idee și cei din Grecia, chiar dacă la ei poveste este puțin mai complicată, pentru că ei făcând parte deja din Schengen au totuși niște îngrădiri, nu pot să desființeze sine die granița cu Bulgaria.

Fiind vorba totuși de o graniță internă a Uniunii Europene nu îi împiedică nimic să creeze niște culoare de traversare facilă a frontierelor pentru cetățenii Uniunii Europene și pentru autovehicule, inclusiv cele de marfă care sunt înmatriculate în Uniunea Europeană. Am fost întrebat cât a crescut și cât poate să mai crească circulația turistică. Poate să crească până la a atinge capacitatea maximă de tranzit.(…) Cei care au simțit din plin efectiv povestea asta și ar fi principalii beneficiari sunt operatorii hotelieri din nordul Greciei care depind în mare măsură de fluxul de turiști români și bulgari. Iar turiștii noștri se simt de multe ori descurajați de perspectiva petrecerii câtorva ore la punctul de trecere a frontierei, o frontieră absurdă după părerea mea și absolut inutilă”, puntează președintele ANAT.

Dumitru Luca își afirmă optimismul în faptul că Parlamentul European va găsi soluțiile de care este nevoie pentru a oferi României și Bulgariei privilegiile depline pe care le merită, în calitate de membri ai Uniunii Europene. Președintele ANAT se bazează și pe sprijinul pe care îl observă venind din partea partenerilor greci.

„Fiind an electoral așteptăm și niște chestii concrete, nu doar promisiuni că va fi bine. Ar fi foarte util ca la începutul sezonului să aflăm că frontiera între România și Bulgaria, respectiv între Bulgaria și Grecia se va traversa în cel mult cinci minute, arătând doar actul de identitate, așa cum se întâmplă în țările civilizate”, a mai completat Dumitru Luca.

Consultant în turism și jurnalist cu experiență, Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România, a subliniat, la rândul său, beneficiile pe care le-ar aduce un astfel de acord pentru toate cele trei țări implicate. El a evidențiat importanța unei colaborări strânse între autoritățile politice și industriile turistice pentru a face posibilă această inițiativă, care ar deschide noi oportunități pentru dezvoltarea turismului în regiune.

„Grecia este în Schengen și este chiar izolată terestru de restul spațiului Schengen, care începe din Ungaria. Toți oamenii de turism din România, Bulgaria și Grecia vor să avem un mini-Schengen. Teoretic este complicat, am înțeles că legislația europeană nu permite, deși nu înțeleg de ce, pentru că între Irlanda de Nord, care aparține de Regatul Unit al Marii Britanii, care nu mai este membru al Uniunii Europene și Republica Irlanda nu există granițe, Republica Irlanda fiind membru UE în continuare. Deci se poate.

Ar ajuta mult și la traficul turistic, ar ajuta mult la transporturi, inclusiv cele de marfă. Iar pe partea turistică este o legendă că ar încuraja doar românii să plece mai la sud, ar veni și ei (n.red – grecii) la noi. Noi mergem în Bulgaria și Grecia pentru plaje, pentru turismul estival, dar și ei vin la noi. Bulgarii din nordul Bulgariei vin la shopping în București, vor să viziteze și ei castelul Bran, să meargă la Sinaia, la castelul Peleș, să vadă Delta Dunării, produse turistice pe care noi le avem și sunt unice. La fel și grecii, care admiră sporturile de iarnă, schiatul, cu ocazia sărbătorilor de iarnă vin la noi”, dezvăluie Traian Bădulescu.

Propunerea unui mini-Schengen pentru turism reprezintă o viziune îndrăzneață și inovatoare în contextul actual al turismului european. Acest demers ar putea consolida legăturile dintre Grecia, România și Bulgaria și ar putea facilita circulația turiștilor și a bunurilor între aceste țări membre ale UE. Cu sprijinul din ce în ce mai mare al liderilor din industria turismului și cu angajamentul politic adecvat, este posibil ca acest vis să devină realitate, aducând beneficii semnificative pentru toate părțile implicate.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*