FOTO VIDEO Stațiunile bulgărești Nessebar și Sunny Beach – locurile perfecte pentru relaxare All Inclusive. Turiștii sunt atrași de plaje ca în filme, distracție pentru întreaga familie, parcuri acvatice și alte modalități de petrecere a timpului liber

Litoralul bulgăresc. FOTO Adrian Boioglu

Începe vara pe litoralul bulgăresc, cu raze plăcute de soare și sejururi de relaxare, iar stațiunile deja se trezesc la viață pentru sezonul estival. Bulgaria este principalul competitor al stațiunilor noastre estivale și de la an la an “mușcă” o felie tot mai mare din piața românească de turism. Tot mai mulți turiști români își fac vacanțele acolo, și din ce în ce mai mult se duc spre stațiunile din sud, spre granița cu Turcia. Una din destinațiile de top, situată ceva mai departe de granița cu România e Nessebar. Iar lângă ea e Sunny Beach.

“Românii au început să se ducă cât mai în sud, deci aleg stațiuni mai îndepărtate de graniță de casă. Au plajă în primul rând, plaja din Sunny Beach care este superbă, lată plus două aqua park-uri imense (unul în Sunny Beach, care e cel mai mare) și în general vin familiile cu copii” spune Andi Chirilov de la Agenția de Turism Laguna Tour din Constanța.

Laguna Tour este agenția care aduce cei mai mulți români în zonă: le știe gusturile, pretențiile și preferințele și în ani de zile a învățat ce vor ai noștri de la litoralul bulgăresc. Sunny Beach a devenit în ultima vreme preferata multor români pentru că e stațiunea ideală, fie că mergi cu familia sau cu grupul de prieteni. Este poziționată într-un golf natural înconjurat de Marea Neagră și de culmile munților Balcani și are un nisip auriu și ape limpezi ca în Mediterana.

“Sunny Beach este una din cele mai mari stațiuni bulgărești la Marea Neagră. Are o plajă de 9 kilometri, iar lățimea de 800 metri. Sunt multe hoteluri care însumează anual 300 de mii de turiști, pentru toate buzunarele: 5, 4 și 3 stele, dar are și cazări doar la apartamente. Se ajunge repede: din Giurgiu, cu mașina faci doar 6 ore până în Sunny Beach, iar sejurul perfect e între 5 și 7 zile. Știți cum e: în prima zi ești cu bagajele, până ajungi, până te cazezi, până te obișnuiești cu locația… pierzi ceva timp” spune Stela Șerban de la Club Magellan Bulgaria.

Plaja din Sunny Beach a fost decorată cu distincția Blue Flag încă din 1996 și arată ca în vederile poștale. Orice ai spune despre Sunny Beach e doar la superlativ așa că nu e de mirare de ce e plină mai tot timpul de turiști. Pe străzile din stațiune auzi vorbindu-se toate limbile europene la care, de ceva timp se adaugă și româna. Din ce în ce mai des.

La doar 3 kilometri distanță se află o altă “perlă” bulgărească  – Nessebar. E unul dintre cele mai vechi orașe europene, construit pe o peninsulă lungă de 800 de metri înconjurată din trei părți de mare. În Nessebar vii în vacanță pentru mare, soare și pentru plajele cu cel mai fin nisip din toată Bulgaria. Sunt două plaje principale, din care una leagă orașul de stațiunea Sunny Beach.

“Nessebarul este aproape de Sunny Beach – poți să ajungi și cu transportul în comun, biletele sunt 1,30 leva sau cum turiștii români vin cu mașinile, sunt destul de multe parcări aici (costă 2 leva/oră). Spre sud, spre granița cu Turcia avem orașul Sozopol pe care mulți îl vizitează, însă Sunny Beach poate fi comparat cu Mamaia noastră”, explică Stela Șerban de la Club Magellan.

Varietatea de hoteluri din cele două stațiuni e greu de exprimat în scris. În ultimii douăzeci de ani bulgarii au construit facilități de cazare în neștire, deschiși fiind spre piața europeană pe care au acaparat-o bine de tot. Și în Nessebar, și în Sunny Beach serviciile de cazare excelează, fie că alegi un sejur clasic sau all-inclusive.

“Oaspeții noștri sunt de multe naționalități: preponderent sunt britanici și scandinavi, dar avem și evrei, ruși și mulți alții. Hotelul nostru este situat la bulevardul central al stațiunii Sunny Beach și nu departe de mare. Avem 7 tipuri diferite de camere: apartamente pentru familii, apartamente directoriale, camere duble, camere standard, camere la regim economic și categoria lux”, spune Martin Gochev, manager la Best Western Plus Premium Inn, din Sunny Beach.

Majoritatea locațiilor au câte două piscine – una pentru copii, alta pentru adulți, zone de spa sau wellness și restaurante a la carte. După o zi de hoinărit prin împrejurimi ce poate fi mai nimerit decât o vizită la SPA?Hotelurile cu SPA oferă relaxare maximă în piscine cu hidromasaj sau cu ape termale. Sunt SPA-uri unde apa bogată în minerale vine direct din izvoarele subterane.

“Oferim fizioterapie, recuperare, cosmetică, detoxifire, toate tipurile de masaj de relaxare sau medicale, masaj thailandez, masaj tradițional chinezesc, shiatsu și desigur tratament cu nămol sapropelic din mare și împachetări cu alge. Noi producem tratamente cu și din alge pentru compresii și lucruri de genul asta. Cel mai des turiștii noștri caută masajul iar cei mai numeroși clienți ne sunt rușii, nemții și francezii. Pentru o singură zi petrecută în SPA eu le propun clienților noștri masajul antistress, pentru că asta este principala problemă a oamenilor care vin din orașele mari” spune doctorul Dimitar Blagov, manager la Rose Spa, in Nessebar.

Sunt foarte multe hoteluri cu prețuri accesibile de 3 și 4 stele, cu demipensiune sau tip all-inclusive, dar sunt și pensiuni și vile ce pot fi închiriate în întregime pentru familii sau grupuri mai mari.  Zona de lux este însă și mai bine reprezentată. Cinci stele la bulgari sunt chiar cinci stele, nu ce găsești la turci sub eticheta asta.

Sol Nessebar Resort e una din emblemele de lux ale Bulgariei și anul acesta începe să îi cunoască și pe români. Este cel mai mare resort din zonă și e poziționat în prima linie de lângă plajă. Resortul are un “Palace” de 5 stele cu 500 de camere și alte 950 de camere de 4 stele.

“Anul acesta am avut 100 de turiști din România care au fost încântați de vacanța de Paște petrecută la noi. Avem 7 restaurante diferite și o echipă mare de animatori care vorbesc multe limbi străine. Oaspeții noștri obișnuiți sunt europeni, cu preponderență britanicii: au zboruri ieftine, preferă Bulgaria mai ales acum cu Brexit-ul, așa că în cea mai mare parte a anului suntem rezervați 100% de englezi.  Avem 4 piscine exterioare, terasă pentru plajă, un restaurant cu specific italian, două restaurante cu specific spaniol care au somelieri certificați, o berărarie germană, iar pentru zilele ploioase avem centrul SPA. Avem și un teatru cu spectacole de variete`, iar ziua sunt tot felul de distracții și sporturi”, spune Krasimira Miteva, manager de vânzări la Sol Nessebar Resort.

Șapte milioane de turiști străini au vizitat Bulgaria anul trecut, iar numărul lor în ultimii ani marchează un trend pozitiv. Să spunem doar că 13% din produsul intern brut al Bulgariei este generat de ramura turismului și nu mai e nevoie de alte comparații. O singură agenție română de turism – Laguna Tour – a trimis doar anul trecut în Bulgaria 30 de mii de români în 5 luni, din mai până în septembrie. Iar pentru 2019 estimează o creștere de 35-40%. Sunt cifre uriașe.

“Noi am început să aducem români aici în 2007 și totul a pornit de la all-inclusive. De când se știe, bulgarii au all-inclusive ca principala “armă” în turismul comparat cu România. În fiecare an se construiesc noi resort-uri, noi hoteluri, iar românii sunt încântați și revin la același hotel – unii, alții aleg alt hotel pentru anul următor.  De la an la an rezervările se fac undeva în noiembrie-decembrie. Atunci sunt și cele mai mari reduceri (sunt hoteluri care au și 40% reducere!) și găsești toate facilitățile. Tot în perioada asta poți să prinzi opțiunea “2 copii gratuit în cameră cu 2 adulți”. Sfatul nostru este ca doritorii să-și facă rezervarea din timp, mai ales că noi ca agenție le-am propus o variantă de plată foarte interesantă cu avans mai mic iar diferența cu 30 de zile înainte de începerea sejurului. Chiar și la acea reducere de 40%”, mai spune Andi Chirilov de la Laguna Tour.

Nu mai e un secret pentru nimeni că sunt atât de mulți români pe litoralul bulgăresc încât multe hoteluri și agenții de turism au angajați români care să vorbească mai ușor cu ai noștri. În stațiunile lor estivale găsești ghizi de turism români, recepționeri români, șefi de restaurante care ne vorbesc bine limba și agenții de turism specializate pe “incoming” România.

Club Magellan este una dintre ele, iar Stela Șerban e o româncă ce s-a măritat cu un bulgar și a rămas acolo. De 13 ani funcționează agenția lor și cel mai mult lucrează cu conaționalii. Adică cu românii. Jurnaliștii Go Next au aflat de la ea prețurile momentului în Sunny Beach.

“Cazarea ar fi acum 60 de euro pe noapte pentru o camera dublă, la all-inclusive, hotel de 4 stele. În plin sezon prețurile cresc până la 170-180 de euro: e aproape dublu, pentru că e în toiul verii”, spune Stela Șerban.

Sunny Beach și Nessebar ne învață zi de zi lecția bulgară de promovare. Servicii bune, cazări de top și mâncare gustoasă. Suntem români și ne place să mâncăm bine și să avem parte de confort. Iar bulgarii ne oferă asta.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*