FOTO VIDEO Litoralul românesc scoate asul din mânecă pentru a cuceri piața extrasezonului:  pachetul „City Break la Constanța” lansat de Asociația Resto

Conducerea Asociației Resto din Constanța. FOTO Adrian Boioglu

Constanța a fost și a rămas un oraș cosmopolit, chiar dacă, la debut de sezon estival 2023, se arată lumii cu chipul sluțit de nepriceperea unei administrații publice, din fericire, vremelnice. În timp ce controversata Organizație a Managementului Destinației Mamaia- Constanța se umflă în pene de coțofană care a „șterpelit” un trofeu inutil și irelevant, dobândit într-o competiție în care altădată „perla litoralului românesc” nu avea ce să caute, Asociația Patronală Resto caută soluții să redea destinației strălucirea pe care o merită.

Începând din această toamnă, românii vor putea cumpăra din agențiile de turism pachetul denumit „City Break la Constanța”. Este vorba despre o încercare a antreprenorilor cu experiență din turismul de la malul mării de a le oferi turiștilor șansa să descopere acea frumusețe de boudoir a Constanța. La finalul sezonului estival, când zgomotul petrecerilor se stinge, culorile vii se evaporă, iar plajele rămân pustii, măturate de vânt și salutate doar de valuri și de pescăruși, Constanța și Mamaia capată un farmec aparte, care merită surprins pe viu cel puțin o dată în viață. Această frumusețe naturală ce vară de vară stă ascunsă sub tumultul glamuros este nucleul care dus la apariția pachetului City Break la Constanța.

„Va cuprinde două nopți de cazare cu posibilitatea de prelungire cu încă o noapte; city break totuși înseamnă weekend, în general și se centrează pe zona de weekend, vineri și sâmbătă, dar va putea înseamna trei nopți de cazare, începând de joi. Pachetul va cuprinde voucherul de discount de 10% la restaurante, va cuprinde, de asemenea, acces gratuit la unele dintre muzee, poate cu o reduce la altele dintre muzee, în funcție de ce vom finaliza cu partenerii noștri, transport gratuit pentru a ajunge la aceste locații și desigur că ne gândim și la alte beneficii pe care le vom atrage către noi în acest program”, a detaliat președintele de onoare al Asociației Resto, Corina Martin.

În extrasezon, flacăra distracției la Constanța nu se stinge, ci arde la foc mic

Chiar și în extrasezon, Constanța are potențialul de a oferi surse plăcute de petrecere a timpului. Dincolo de frumusețea unică a naturii din această parte de țară, orașul de la malul mării are șase muzee excepționale care merită vizitate, atracții la care se adaugă și Complexul Muzeal de Științe ale Naturii care cuprinde Delfinariul din Constanța, Acvariu și Microrezervația. Opțiuni există și pentru cei care nu caută neapărat tihnă pentru relaxare, ci mai degrabă petreceri, viață de noapte și opțiuni de socializare. Cluburile și restaurantele din Constanța rămân deschise tot timpul anului, iar aspectul a ceea ce constănțenii numesc astăzi „centrul vechi” – Piața Ovidiu, a capătat, în ultimii ani, un iz puternic european.

„Sigur că pentru perioada de vară știm că vom avea curse interne pe Aeroportul «Mihail Kogălniceanu». Vara însă nu avem acest program special de city break la Constanța ca să includem și biletul de avion. Ne-am dori, desigur, să avem posibilitatea de a veni de la Timișoara cu avionul la Constanța și în octombrie sau în aprilie sau de la Cluj la Constanța, dar aici intervin și alte aspecte pe care le discutăm, în continuare, cu Consiliul Județean și cu Aeroportul «Mihail Kogălniceanu»”, a ținut să puncteze Corina Martin.  

Programul se adresează, cu precădere, turiștilor români, iar pentru ca acest fapt să se realizeze, inițiatorii proiectului City Break la Constanța mizează pe sistemul de tichete de vacanță acordate bugetarilor.  Mai mult decât atât, președintele de onoare al Asociației Patronale Resto mizează pe șansele mari pe care le are să treacă, toamna aceasta, de votul parlamentarilor actul normativ care dă dreptul și angajaților din privat să primească vouchere de vacanță.

„Vorbim de 4,6 milioane de angajați din privat care – dacă această inițiativă trece – vor fi următorii beneficiari ai tichetelor de vacanță. Imaginați-vă că încă 4.600.000 de turiști vor călători în România și, de ce nu, în city break la Constanța”, a mai subliniat Corina Martin.

Martin nu exclude nici posibilitatea extinderii programului și către turiștii străini, însă acest fapt depinde esențial de cursele aeriene care pot fi operate de Aeroportul „Mihail Kogălniceanu”.

Cei interesați vor putea achiziționa pachetele de City Break la Constanța încă de la finalul acestei veri pentru extrasezon.

Farmecul destinației Constanța, alterat puternic de șantierele fără sfârșit

De departe cea mai acută problemă pe care Constanța o are, în acest moment, este cea a peisajelor dezolante cu șantiere de lucrări ce par mai mult începute și abandonate, decât „în lucru”, care au împânzit cea mai mare parte a orașului, fără să scutească arterele principale ori zonele adesea vizate de turiști pentru promenadă.

„Să fim sinceri! Ne deranjează pe noi ca și constănțeni, darămite pe un turist care vine în vacanță și care, fără îndoială, va fi supărat pe faptul că face o oră în trafic numai pentru a ajunge din Mamaia până în Portul Tomis, de exemplu, nemaivorbind de a ajunge în sudul litoralului. Știm că este cea mai mare problemă și știm, în același timp, că aceste lucrări trebuie efectuate și bineînțeles că dacă au fost demarate, ne așteptăm cu toții să se termine cât mai repede. Acești doi singur că vor afecta destinația. De aceea suntem conștienți că trebuie să venim noi să plusăm cu servicii, cu promovare, cu pachete speciale, cu oferte speciale. Ne gândim să lansăm tot felul de asemenea programe”, a mai precizat Corina Martin.

City cardul, pregătit de comeback

O altă informație utilă pentru cei care se gândesc să își petreacă vacanța sau doar un city break la Constanța este aceea că operatorii din turism iau în calcul reintroducerea city cardului, acel accesoriu care oferă turistului reduceri importante la transportul public, la accesul în diferite de atracție turistică și așa mai departe. Pentru ca această facilitate să revină în circuit este nevoie de aportul autorităților locale și județene, iar Corina Martin a declarat că intenționează să pună în aplicare demersurile necesare pentru reintroducerea city cardului, un accesoriu uzual în multe alte destinații din Europa și nu numai.

Portul Turistic Tomis, destinația de neratat pentru adevărate delicii culinare

George Dan, administratorul restaurantului „În Larg” din Portul turistic Tomis este de părere că turiștii care aleg Constanța ca destinație de vacanță ar trebui să privească Portul Turistic și din altă perspectivă decât cea a unei locații unde abundă gastronomia cu specific pescăresc.

„Aș vrea să mă refer la ce înseamnă Portul Tomis și ce înseamnă Marina din Portul Tomis. Este o Marină la standarde internaționale, restaurantele sunt la nivelul calibrului celor din marinele europene. Avem meniurile adaptate la toate cerințele ANPC, cu valori nutriționale, cu E-uri, iar mâncarea este gătită din produse proaspete: pește, fructe de mare”, a specificat George Dan.

Este important de menționat că pachetul City Break la Constanța include și o reducere de 10% aplicabilă notei de plată finale la restaurantele din Portul Tomis care vor decide să adere la program, restaurantul „În Larg” fiind deja unul dintre cele înscrise pe listă.

„Aici, în port, avem o diversitate foarte mare legată de meniuri. Clienții consider că pot găsi orice. Așa cum la colegul nostru se pot găsi fructe de mare, preparate din pește și tot ce reprezintă practic partea asta cu pește, avem și restaurant turcesc, avem și pizza – preparate italienești, avem gelaterii, avem o diversitate foarte mare în ceea ce privește mâncarea, iar clientul poate alege din foarte multe opțiuni”, a punctat Iancu Ghindici, administrator al restaurantului „Antica Pasticceria D`Italya”.

Antreprenorul, care ocupă și poziția de președinte al comisiei „Port” în cadrul Asociației Resto, a vorbit și despre importanța controlelor frecvente din partea ANPC.

„Controale sunt, dar atât timp cât ne facem treaba bine, nu sunt probleme. Nu sunt controale rău intenționate. (…) La momentul se față se face o prevenție din partea ANPC, care este binevenită. [Inspectorii] vin, ne îndrumă, ne zic ce avem de făcut și ulterior, dacă nu ne aliniem la ceea ce ni se zice, automat că se pot lua măsuri”, a explicat Iancu Ghindici.

Între timp, în bucătăriile restaurantelor din Portul Turistic Tomis rapanele, creveții și tuburile de calamar sfârâie gustos și zgomotos pe plitele încinse. Competiția bunului gust între localuri este și ea aprigă, motiv pentru care bucătarii sau proprietarii de localuri caută în permanență să vină cu ceva nou, propriu, inovator, ceva care să atragă clienții, să le încânte papilele gustative și, desigur, să le fidelizeze gusturile.

„Aici avem niște midii de Marea Neagră lăsate la marinat, nu pot să vă spun cu ce, pentru că mă dă șeful afară” – a spus Darius Buta, bucătar la restaurantul „În Larg”.

Totuși, specialistul a fost de acord să dezvăluie câteva secrete  ceva mai puțin sensibile care să-i ajute pe clienți să își rafineze gusturile în materie de preparate din fructe de mare.

„În special, temperatura este foarte importantă, pe plită nu se observă, dar avem trei trepte: mare, medie, iar aici (n.red – indică spre stânga) mică. Mai înainte am mutat calamarul de pe focul mare pe grătar, ca să poată să fie pătruns, iar rapanele le-am lăsat aici, la un foc mai mic, pentru că dacă le lăsam la foc mare se ardeau, iar înăuntru erau crude”, a explicat bucătarul, special pentru GoNEXT.

Creveții au nevoie să stea pe plită în jur de șase minute, în timp ce rapanele nu necesită mai mult de trei minute pentru a fi delicioase și gata de servit alături de câteva felii de pâine prăjită. Pentru a carameliza textura rapanelor, bucătarii adaugă un dressing simplu de lămâie. Totul se completează, la final, pe masa clientului, cu un Sauvignon Blanc, de preferință sec, un Pinot Noir cu textură ușoară sau chiar un pahar de prosecco.

„Tomis Eye” privește din nou marea de la Constanța

Una dintre multiplele atracții care vor contribui la frumusețea vacanței turiștilor la Constanța este roata panoramică. Botezată de Constănțeni „Tomis Eye”, pe vremea când era amplasată în buza Portului Constanța și oferea o priveliște senzațională de la zeci de metri înălțime, asupra mării și a zonei Peninsulare a Constanței, accesoriul de agrement a revenit și nu oriunde, ci în Portul Turistic Tomis, după ce o vreme a fost „exilată” în sudul litoralului, la Eforie Nord. Un astfel de tur costă 25 de lei pentru un adult, în timp ce copiii însoțiți au acces gratuit.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*