FOTO VIDEO Lacul Semetes din Serbia, una dintre bijuteriile unicat ale Europei, oaza unde peisajul rustic întâlnește legenda

Lacul Semetes din Serbia. FOTO Ovidiu Oprea

Lacul Semetes este una dintre comorile insuficient explorate ale turismului montan din Serbia. Cu peisaje de basm și legende care adie precum vântul, zona atrage printr-un pitoresc aparte, tot mai rar întâlnit, pe măsură ce modernismul își face loc până și în creierii munților.

Situat la o altitudine de 900 de metri, în Parcul Natural Kopaonik, lacul Semetes este un fenomen natural spectaculos din mai multe puncte de vedere. În primul rând, este considerat unul dintre puținele lacuri de baraj naturale, format prin topirea calotei glaciare, cu milioane de ani în urmă. Deși este foarte mic în întindere, se crede că are o adâncime foarte vastă. Până acum, oamenii au reușit să îl exploreze doar până la adâncimea de 15 metri. Mai jos, curenții sunt extrem de puternici, încât imersiunea scafandrilor devine periculoasă. Suficient motiv însă pentru a învălui întinderea de apă în ceața misterului și de a-i crește astfel farmecul turistic.

Despre turism în zona lacului Semetes se vorbește însă insuficient, după cum atrage atenția și Organizația Națională de Turism a Serbiei. Mult timp, aici se ajungea anevoios, iar multă lume evita destinația. Mai mult decât atât, chiar și tinerii au migrat din sat către zone mai prospere, lăsând în urmă bătrânii care să mai dea glas legendelor, precum cea potrivit căreia lacul s-a format după ce pământul s-a deschis pentru a înghiți un preot care n-a vrut să respecte sărbătoarea Sfântului Chiril. Iar poveștile devin și mai interesante ajungând să vorbească chiar despre un monstru care ar dormi netulburat pe fundul lacului.

Un lucru însă este cât se poate de adevărat despre Lacul Semetes: este incredibil de frumos și cu adevărat unic în Europa, iar pentru a-l revitaliza și ca destinație turistică, a fost nevoie doar de un om și de o idee născută din suflet. Radan Anisijevic este de profesie navigator. A copilărit în satul Semetes, la bunici, iar sedus iremediabil de splendoarea locului și de legendele care i-au colorat primii ani din viață, a pus aici bazele unei afaceri de familie.

Mai întâi și-a construit el o modestă casă de vacanță, din lemn, ca să se contopească perfect cu decorul naturii. Cu timpul, pe măsură ce și infrastructura de drumuri din zonă a început să prindă mai mult contur, iar locul a devenit mai ușor accesibil și chiar mai vizitat de turiști de pretutindeni, Anisijevic a extins mica lui oază de liniște într-un complex rustic deschis oaspeților în căutare de relaxare și frumusețe naturală nealterată.

„Se poate vedea cu ochiul liber că cinci, șase sau șapte zile nu sunt de ajuns pentru a descoperi frumusețile acestui loc. Priviți minunatul lac cu insulele lui plutitoare, apoi avem specii de animale adaptate acestei regiuni, iar adjectivele sunt insuficiente pentru a descrie acest incredibil de spectaculos peisaj care ne înconjoară. Le oferim oaspeților noștri multă liniște, însă avem și o mulțime de activități care se desfășoară, escaladă sau drumeții pentru a admira bogăția naturală a locului. Există în zonă și multe monumente culturale și istorice cu povești frumoase. De asemenea, mâncarea este delicioasă, așa că cinci sau șase zile de vacanță nu sunt de ajuns pentru o astfel de frumusețe”, a declarat pentru GoNEXT, Radan Anisijevic, proprietarul complexului Semeteska Bajka.

Vila, căsuțele și cabanele complexului sunt mobilate rustic, cu piese sculptate din lemn, încât atmosfera de la interior pare o continuare a peisajului sublim ce poate fi admirat prin conturul ferestrelor. Cu toate acestea, facilitățile moderne n-aveau cum să ocolească zona. Apartamentele disponibile pentru închiriat la Semeteska Bajka au inclusiv jacuzzi, pentru momente romantice petrecute la căldura și lumina șemineului, după o zi întreagă de explorat împrejurimile.

Complexul în sine este o bijuterie a turismului rural. În tot ce a construit, proprietarul făcut tot posibilul pentru a păstra cât mai mult din farmecul și istoria locului. Iar o surpriză de-a dreptul interesantă este pivnița cu coniac produs chiar de puținii artizani ai acestei băuturi rămași în sat. Drumul către încăperea răcoroasă și obscură este deschis de mirosul fabulos al bunătăților din carne păstrate aici, la uscat, așa cum numai bătrânii de la sate mai știu s-o facă în ziua de azi.

„Pivnița a fost construită la nivelul apei, motiv pentru care, în interior se simte și mirosul dulceag al lacului”, a mai dezvăluit proprietarul complexului.

Dar în pivnița lui Radan Anisijevic nu se află doar coniacuri, ci și vinuri și alte tipuri de băuturi alcoolice care toate poartă amprenta locului, fiind produse exclusiv în zonă. De altfel, complexul pune un mare accent pe experiența completă pe care le-o oferă clienților săi. Astfel, cine alege să își petreacă vacanța lângă lacul Semetes va avea parte și de un meniul regesc din care să aleagă ce-i place. În bucătăria complexului pâinea se plămâdește în covată din lemn, pentru a fi apoi coaptă în cuptor, exact ca pe vremuri. Alături, la proțap, se rumenește pe jar un miel. Mirosurile de lemn ars, combinate cu cele de pâine caldă cu miezul aburând și coaja crocantă și cu aroma mirodeniilor pentru carne deschid minții poarta către visare și către nostalgia copilăriei petrecute în bucătăria bunicilor de la sat.

Afară, în ciripitul păsărilor și susurul fântânilor arteziene și mici cascade artificiale, câțiva puști se relaxează la pescuit, pe unul dintre podețe. Pentru că da, pescuitul este una dintre activitățile de agrement propuse de cei dețin complexul din zonă.

Farmecul care înconjoară lacul Semetes poate fi explorat însă în multe moduri. Amatorii de offroad chiar nu se plictisesc pe serpentinele montane. Traseul, chiar dacă relativ scurt, este presărat cu peisaje spectaculoase și suficiente zone cu teren accidentat perfecte pentru senzațiile tari oferite de condusul curajos pe două sau patru roți.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*