FOTO VIDEO Festin cu cele mai gustoase preparate pescăreşti la Sărbătoarea Borşului de la Crișan. Sute de oameni au venit încă din prima zi să se bucure de tradiţiile din Deltă şi să guste din preparatele specifice zonei

Sărbătoarea Borșului de Pește de la Crișan. FOTO Roxana Dumitrică

În inima Deltei Dunării, la început de toamnă, plitele sfârâie, cazanele fierb la foc mic, iar oamenii locului îşi serbează tradiţiile. Aici, borşul de pește e cartea de vizită, iar un festival îi face cinste de ani buni. Ajunsă la a treia ediție, Sărbătoarea Borșului de la Crișan a adunat sute de gurmanzi încă din prima zi.

“E foarte frumos, sunt localnic, am venit la toate edițiile. Cei mici au pus deja ochii pe prăjituri, dar vrem să degustăm și pește” a spus un locuitor al Deltei, nerăbdător să deguste preparatele.

“Am luat momentan o limonadă, venim cu drag și abia așteptăm să mâncăm. Prețurile sunt bune” a spus, entuziasmat un alt participant.

Cu noaptea  în cap, bucătarii şi-au suflecat mânecile şi s-au pus pe treabă . În scurt timp, toată faleza Dunării mirosea a peşte fript,  midii în sos şi multe alte preparate delicioase cu specific pescăresc. Vedeta a fost, însă, borşul de peşte.

Cei care vin la festival au ocazia de a savura preparate tradiționale. Chiar acum, lângă mine, se prepară micii, pastrama de berbecuț și scoiciile în sos.

“Un chef nu își dezvăluie secretele, dar pentru niște preparate ca la carte este nevoie de câteva ingrediete de bază. Nu pot să divulg, dar ca să iasă scoici bune trebuie usturoi mult, așteptăm să  vină lume. Până acum, cel mai bine s-a dat pastrama de berbecuț, a spus un bucătar, în timp ce prepara scoici pe plită.

Şi ca la orice petrecere, boxele au răsunat.  Prin muzică, dans şi costume tradiţionale, comunitățile din Deltă și-au sărbătorit cultura și obiceiurile.

“Purtăm cu mândrie portul ucrainean. Aici, în Delta, în fiecare sat se găsesc familii de ucraineni, a spus președintele comunității ucrainenilor din Deltă.

Iar când atmosfera s-a încins, oamenii s-au prins într o horă încă de la orele amiezii. Evenimentul este important nu doar pentru comunitatea din Crișan, ci pentru toată Delta Dunării.

“Plănuim să prelungim sezonul din Deltă la 10-12 luni pe an. Evenimentul se adresează iubitorilor de tradiție, care vor să guste preparatele din pește. Era nevoie de un astfel de eveniment, după doi ani de pandemie. Avem resorturi de 5 stele în care turiștii se pot relaxa în Deltă tot timpul anului, a spus Corina Davidov, purtător de cuvânt  al Asociației “Delta Dunării”.

Sărbătoarea Borșului de la Crișan a ajuns la a treia ediție și are ca scop promovarea zonei, a turismului, a tradițiilor și culturii dobrogene.  Participanţii sunt aşteptaţi  în acest weekend să se bucure de preparatele tradiţionale, de concerte dar şi de multe alte surprize.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*