FOTO VIDEO Eforie, gazda unei atractive tabere de pictură: “Bijuterii cromatice maritime”, puse în valoare de creativitatea a 13 pictori români și străini

Tabără de pictură la Eforie. FOTO GoNext.ro

Timp de zece zile, orașul Eforie a fost gazda primei ediții a Taberei internaționale de creație artistică de pictură, intitulată “Bijuterii cromatice maritime”, un eveniment cultural organizat de Asociația Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România – ALZIAR (asociație non-guvernamentală, cu sediul în Târgoviște), în colaborare cu Primăria Orașului Eforie.

“Este un eveniment pe care l-am pregătit de foarte mult timp și suntem foarte fericiți că ALZIAR a reușit să organizeze, alături de noi, această tabără de pictură, un eveniment cultural extrem de important pentru comunitatea orașului Eforie”, a declarat, pentru GoNEXT, Cecilia Crețu, șef Serviciu Afaceri Externe, în cadrul Primăriei Eforie.

Au fost invitați să-și expună creațiile 13 pictori, care s-au inspirat din trecutul și prezentul orașului dobrogean, cu referiri artistice care să respecte tema dată, indiferent de stilul abordat.

Această tabără a fost o oportunitate, un lucru minunat, mai ales că a venit ca o surpriză, eu fiind recomandată de către colega mea Lacme Ifrim. A fost o tabără foarte frumoasă și am fost foarte surprinsă, văzând cât de unitară este această expoziție. Sunt stiluri diferite, de la acuarelă, la picturi în ulei, dar toate tratând culorile mării. Personal, am spus să mă uit doar spre mare și am un peisaj cu marea și un tablou cu scoici, bijuteriile mării”, a mărturisit Gabriela Pârvuleț Aramă, cunoscut pictor constănțean.

Mi-a plăcut să aflu despre istoria orașului Eforie, despre familia Movilă, despre regina Carmen Sylva. În general, îmi place istoria, iar pe tema aceasta am început să caut subiecte. În primele zile, am vizitat, iar apoi am început să pictez. Mi-au plăcut imaginile cu marinari, cu bărcile vechi, copacii în lumina nopții, a spus, la rândul său, pictorul sirian Ammar Alnahhas, absolvent al Universității de Artă din Damasc, stabilit în urmă cu câțiva ani la București.

Scopul taberei a fost de a contribui la dezvoltarea competenţelor artistice ale participanților, prin legătura directă cu natura, în speţă cu universul citadin si maritim. Evident, este important și aportul adus la creșterea prestigiului cultural al orașului Eforie, precum și la îmbogățirea patrimoniului cultural al localității, dar și al Dobrogei.

“Am petrecut zece zile în apropeierea mării, cu toți s-au simțit foarte bine, dovadă cele 43 de lucrări care vor fi donate primăriei orașului Eforie. Le mulțumim tuturor pentru efortul creativ și sperăm să ne revedem anul viitor, la ediția a doua, iar această tabără să intre în tradiția culturală a orașului Eforie”, a concluzionat, în numele organizatorilor taberei, Maria Carmen Ștefănescu, secretar general ALZIAR.

Orașul Eforie a devenit, în urmă cu un an, membru al Asociației Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România (ALZIAR), care în prezent numără 54 de membri, consilii județene, municipii, orașe și comune. ALZIAR este un ONG care sprijină protejarea patrimoniului cultural, promovarea creației culturale și a creatorilor și dezvoltarea comunităților locale.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*