FOTO VIDEO Delta Dunării ar putea avea primul OMD din România. Discuțiile pentru parteneriatul public-privat, coordonate de Asociația Delta Dunării

Corina Davidov și Cătălin Țibuleac. FOTO Adrian Boioglu

Asociația Delta Dunării și-a asumat rolul de promotor al unei zone unice în Europa. După cinci ani în care au demonstrat că doar un parteneriat între public și privat poate să ridice zona, părțile implicate vor acum să treacă la următorul pas. Înființarea unei Organizații de Management al Destinației poate să asigure continuitatea unor proiecte, dar și să genereze noi idei pentru dezvoltarea zonei.

Conform cerințelor europene, România trebuie să aibă, până la finalul lui 2023, opt OMD-uri. Discuțiile sunt coordonate de Asociație, iar la masă s-au așezat reprezentanți ai hotelurilor din Deltă, ghizi, transportatori, dar și reprezentanți ai Primăriilor din județ sau ai Consiliului Județean Tulcea.

Discuțiile au fost găzduite de cea mai nouă locație de 4 stele situată la intrarea în Delta Dunării, la Jurilovca – Razelm Luxury Resort.

Consilierul de comunicare al Asociației Delta Dunării, Corina Davidov, a spus că hotelierii, autoritățile locale trebuie să se așeze la aceeași masă și să găsească soluții pentru dezvoltarea și promovarea acestei zone.

“Ne uităm la istoric, de cinci ani, avem rezultate spectaculoase. Avem creștere foarte mare a numărului de turiști și am fost poate singura voce pe care s-au bazat operatorii din turism din ultimii cinci ani. Am încercat să îi ascultăm, să aducem toate problemele chiar la nivel guvernamental, nu numai la nivel local. Am lucrat chiar împreună cu Guvernul și la legea turismului și asociația deja și-a creat un nume cu foarte mult, foarte multă muncă și, de ce nu, să se transforme în OMD local.  Ne trebuie autoritatea locală. Fără ei nu putem. Nici ei nu pot singuri, fără hotelieri, nici hotelierii fără ei. Aceleași probleme, voce unică, la aceeași masă cu problemele împreună dezbătute și găsite soluții pentru dezvoltare și promovare”, a afirmat Corina Davidov.

Dan Mergeani, administrator Razelm Luxury Resort, a povestit cum s-a născut povestea acestui complex hotelier.

“Am venit în acest loc pentru a crea o pensiune micuță pentru noi, pentru familia noastră, un loc de relaxare. Locul este atât de primitor, atât de călduros, ne-a îmbrățișat încât ulterior au apărut anumite oportunități, vecinii au vrut să vândă, am luat-o etapizat. Până la momentul de față, tot ceea ce vedeți este prima parte a planului de dezvoltare. Cumva, am lucrat oarecum haotic, pentru că nu ne-am gândit că vom ajunge aici. La momentul de față avem contracte cu echipe de arhitecți, se lucrează la masterplan, adică facem lucrurile, spun eu, într-un mod mai profesional”, a declarat Dan Mergeani.

El consideră că potențialul acestei zone este unul imens.

“Tot timpul am crezut în faptul că în momentul când suntem mai mulți și suntem uniți, lucrurile au un alt ecou. Cred în această organizație și cu siguranță cei care o conduc își vor face treaba în beneficiul tuturor, nu doar al unei pensiuni, al unui hotel, al unei resort. Din punctul meu de vedere, potențialul zonei este unul imens. Sunt născut în Tulcea, am învățat în Tulcea, afacerile le am în Tulcea, așa consider eu că e normal, în locul în care trăiesc, în locul ăla să dezvolt ceva, dacă o să pot. Având posibilitatea să dezvolt această zonă, cu ajutorul celeilalte afaceri ale familiilor noastre. Sperăm să fim sănătoși și să ducem la capăt acest proiect”, a explicat Dan Mergeani.

La rândul său, Dan Ghinescu, vicepreședinte Asociația Delta Dunării, a afirmat că încă de la înființarea acestei asociații a existat speranța că se va transforma la un moment dat într-un OMD.

“Cred că încă de la înființarea Asociației de Management a Destinației Delta Dunării a existat speranța că ne vom transforma la un moment dat în OMD, că legislația europeană existentă încă de la acea vreme a înființării asociației, spunea lucrul acesta că partenerii de dialog ai structurilor turistice trebuie să fie organizațiile de management ale destinației, astfel încât asociația va evolua cumva firesc și se va transforma într-un OMD, sigur, cu înființarea între timp a mai multor organizații locale, înființarea  unei organizații de management a destinației la nivel de județ sau de regiune, Dobrogea, vom vedea cum vor evolua lucrurile până la înființarea Organizației de Management a Destinației la nivel național, ca partener de dialog, de strategii al structurii autorizate a Ministerului Turismului sau Autorității Naționale sau cum se va numi structura statală guvernamentală care se va ocupa de turism”, a spus Dan Ghinescu.

El a mai declarat că își dorește ca Delta Dunării să fie promovată și de la nivel național.

“Promovare s-a făcut și până acum la nivelul asociației. În mod evident, niciunul dintre noi nu se poate promova singur suficient. Și nici nu aș zice că este utilă numai promovarea individuală. Noi suntem cu adevărat o destinație numită Delta Dunării. Un turist, în principiu, nu vine strict la hotelul meu, indiferent că el acolo alege să vină sau la alt hotel sau pensiune din Delta Dunării, ci vine să vadă Delta Dunării. Deci este absolut firesc să promovăm destinația turistică Delta Dunării.

Cu certitudine aș vrea ca structurile Guvern, Ministerul Turismului, autoritățile de turism, inclusiv dacă este cazul, deși mai degrabă la cele centrale mă refer să înțeleagă existența Deltei Dunării. Nu am văzut o promovare la nivel internațional de la aceste structuri a destinației Deltei, cum s-au încercat altele, Drumul Vinului, Dracula și alte promovări la nivelul țării. Deci aș vrea o mai mare înțelegere a autorităților, în primul rând, din acest punct de vedere, al promovării și pe cât se poate și al sprijinului activităților economice din Delta Dunării.

Sigur că nu mă refer la un sprijin care să calce principiile europene, nu mă refer la ajutorării din astea, însă eu zic de câțiva ani de zile că noi avem în Deltă un sezon care nu e nici sub șase luni, cum e la litoral, nici de douăsprezece luni, cum este la munte. Dar suntem impozitați pe clădiri și terenuri pentru douăsprezece luni, că nu muncim sub 6. Și aici cumva rolul Asociației de Management și a organizațiilor de management va fi să fim o voce mai puternică și din acest punct de vedere.

Delta are un specific evident al turismului. Nu este, nu se aseamănă nici cu litoralul, chiar dacă suntem vecini. Cred că lipsesc și asta e o problemă generală, încep să ne lipsească angajații calificați. La hotelul pe care îl conduc nu am recurs până acuma, dar, din păcate, probabil că vom căuta forță de muncă din străinătate și nu cred că este soluția perfectă. Am ajuns să nu avem altele”, a mai spus vicepreședintele Asociației Delta Dunării.

Dan Ghinescu a mai afirmat că sunt din ce în ce mai mulți investitori în Delta Dunării care merg în direcția bună.

“Sunt oaze de bine. Suntem din ce în ce mai mulți cei care încercăm să facem un turism normal, sustenabil, respectând și legislația fiscală, dacă vreți și natura în Delta Dunării. Nu sunt extrem de optimist pentru că avem o conjunctură economică. Nu sunt extrem de optimist pentru momentul imediat următor, sezonul 2023, avem o conjunctură economică defavorabilă. Mă gândesc cu groază la facturile de energie care vor ajunge atât la potențialii noștri turiști, la ei ca persoane fizice acasă, cât și la noi ca agenți economici. Cred, după experiența de aproape 10 ani de zile în Delta Dunării, că sunt din ce în ce mai mulți agenți economici care trag în direcția cea bună și că dialogul cu autoritățile este din ce în ce mai în regulă, auzit și de autoritatea publică”, a declarat Dan Ghinescu.

Silvia Savu, administrator Holbina Trei Bibani, a remarcat rolul Asociației Delta Dunării de promovare a acestei zone.

“Delta Dunării poate fi mai bine promovată dacă există o asemenea asociație, dar separat cred că este foarte bine să ai un loc în care să te pui la masă cu toți partenerii, cu toate instituțiile, cu ARBDD și cu toate asociațiile ș să schimbi puncte de vedere care sunt diferite, care de regulă duc la o chestie pozitivă.

Eu cred că au făcut o figură foarte bună în ultimii ani. Sunt foarte multe locații de care nu știa absolut nimeni. Nu cred că a mai venit în Delta Dunării atâta televiziune cât au fost ei capabili să atragă. Și sigur că este o treabă bună”, a spus Silvia Savu.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*