FOTO VIDEO Ce aduce nou zona Bansko – Ruskovets pentru turiștii români. Combinația munte – lux accesibil este câștigătoare pentru resorturile din Bulgaria

Peisaj din Bansko FOTO Adrian Boioglu

Privind harta Bulgariei constați că jumătate din suprafața ei este acoperită de munți mai mari ori mai mici, cu caracter şi origini diferite. S-ar putea spune că Bulgaria este o ţară de munţi dominată de două stațiuni majore, specializate în sporturile de iarnă: Borovets și Bansko. Pe lângă ele, așa cum se întâmplă întotdeauna sunt și “sateliți” mai mici care oferă condiții excelente celor care vor mai multă liniște, în detrimentul agitației. Razlog, este una dintre acestea iar Dobrinishte cea de a doua.

Bansko este super agitată și plină de viață, iar Razlog e la polul opus – calmă, și cu facilități de recreere. Pe pârtiile din Bansko găsești cozi de schiori la care aștepți și câte 30 de minute ca să îți cumperi un skipass și încă 30 de minute la urcare cu gondola. Toți localnicii și ghizii de turism te sfătuiesc să îți iei skipass-ul cu o zi înainte ca să nu îți faci nervi, iar de mers pe pârtie cel mai lejer este după-amiază.

“Bansko este cea mai mare stațiune de iarnă din Bulgaria. Dacă iubești schiul și snowboardingul, acesta este locul unde să vii. Avem 75 kilometri de pante în Bansko începând de la cele pentru începători și până la cele pentru avansați. Dacă se întâmplă cumva să nu ningă suficient, atunci punem în funcțiune tunurile de zăpadă artificială. Avem și un teleferic care te duce la cote mai înalte iar seara avem viață de noapte: pub-uri și cluburi” spune Teodora Kalcheva, ghid de turism al agenția “Orthanna”.

Tot complexul de pârtii din Bansko arată foarte bine și sunt codate pe culori și grade de dificultate: albastre și roșii, la alegere. Cea mai dificilă este pârtia “neagră”, destul de lungă și deloc aglomerată, din motive lesne de înțeles. Dar Bansko nu e doar un cantonament de schi, ci o adevărată stațiune de vacanță.

Sunt baruri și restaurante peste tot și sunt pline în fiecare seară, plus o mulțime de magazine cu echipamente și suveniruri. Restaurantele arată foarte bine, cu mese înăuntru și afară și șemineu la interior. Nici cu cazarea nu stă rău, ținând cont că în stațiune sunt înregistrate 47 de hoteluri, pentru toate buzunarele.

“Bansko este un fost oraș, transformat în timp în stațiune. Distracțiile sunt nenumărate, poți ieși în cluburi seara, sunt foarte multe restaurante, iar hotelurile sunt foarte bune – doar eu am văzut trei hoteluri de 5 stele pe care le-aș recomanda cu drag”spune Loredana Lungu de la agenția de turism Elixir Travel din Ploieșți.

“Sunt hoteluri cu facilități foarte bune; sunt hoteluri de 3 stele care oferă inclusiv piscină interioară, demipensiune și cină de Revelion inclusă cu DJ sau cu muzică live iar tarifele încep de la 400 de euro două persoane, în perioada Revelionului, patru nopți” confirmă și Ioana Pavel de la agenția de turism Iri Travel.

Bansko înseamnă deopotrivă distracții de zi și viață de noapte, deși mulți care merg la schi acolo, povestesc la întoarcere că seara cădeau lați de oboseală și abia dacă mai apucau să beneficieze de răsfățul spa-ului de la hotel. Stațiunea a fost foarte mediatizată în ultimii ani și mulți dintre turiștii români o cunosc foarte bine. Bansko rămâne o varianta bună pentru practicarea sporturilor de iarnă la vecinii bulgari mai ales pentru bucureștenii care evită aglomerata zona a Văii Prahovei și Poiana Brașov.

La numai 7 kilometri de Bansko, lăsând în urmă agitația marii stațiuni plină de străini puși pe distracție, găsești un alt fel de refugiu: orașul-stațiune Razlog, cu 41 de clădiri în stil renascentist și numeroasele ateliere care au purtat spiritul de tradiţii al oraşului. Camerele sunt drăguțe și mobilate pentru 4 stele iar priveliștea din oricare balcon e absolut fantastică. În Razlog găsești dormitoare cu paturile mari și bucătării complet funcționale. Cele mai multe hoteluri au și piscină dar și un centru spa, pentru că Razlog e setat mai mult pe relaxare și odihnă.

“Razlog este o stațiune pe care aș recomanda-o turiștilor mei care vor mai multă liniște. Este la 6 kilometri de Bansko, se pot deplasa cu ușurință și sunt microbuze și autobuze puse la dispoziție turiștilor din orice zonă, din orice hotel până în Bansko chiar pentru sporturile de iarnă. Am vizitat și mănăstirea Rilla, este o mănăstire superbă, ortodoxă …” spune Loredana Lungu de la agenția de turism Elixir Travel din Ploieșți.

“Avem piscine dotate cu jacuzzi, saune și mofete, și bazine cu apă minerală foarte bune după sesiunile de schi, când trebuie să te relaxezi. Oaspeții noștri beneficiază și de maseuri foarte buni, specializați în masaj de relaxare. Suntem înconjurați de munți spectaculoși aici” ne povestește Elena Sidzhimkova, manager la Ruskovets Resort.

Ruskovets Resort este situată în Dobrinishta, faimoasa stațiune SPA perfectă pentru turism și relaxare, recomandată pentru tratament balneo-climateric. Piscina cu apă minerală de care vorbește Elena Sidzhimkova este cunoscută și sub numele de “baia romană” și se află pe raul Dobrinishta, alături de câteva izvoare termale.

“Cine vrea relaxare și zonă liniștită le recomandăm Razlog, unde sunt complexuri turistice de 4 stele care pentru petrecerea Revelionului au prețuri începând de la 500 de euro, două persoane, cu demipensiune și cina din seara de revelion inclusă” aflăm de la Ioana Pavel, agent la Iri Travel.

Merită să îți petreci vacanța de iarnă în Bulgaria ? Noi zicem că da, și chiar dacă sunteți genul turistului pretențios, veți reveni oricând cu drag în stațiunile montane de la sud de Dunăre. Sigur că nu se compară cu Austria cu care toată lumea este înclinată să facă comparație, dar suntem în Balcani și pentru zona noastră, bulgarii dau lecții când vine vorba de turism. Și vara, dar și iarna. Și nici nu costă mult.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*