Sibiul este unul dintre orașele care nu trebuie ratate de iubitorii de călătorii. Istoria, arhitectura, curățenia și spațiile verzi vaste fac din acest oraș o adevărată perlă a Transilvaniei. Obiectivele turistice sunt pe toate gusturile, buzunarele, iar vizitatorii se pot bucura de o parte dintre obiective indiferent cât timp au la dispoziție.
Pentru cei care pleacă spre Sibiu din zona de sud a țării, traseul cel mai bun este cel de pe Valea Oltului. După ce ai scăpat de nebunia de pe Autostrada A1 și treci de Pitești, pășești deja în altă lume. Șoferii care ignoră problemele din trafic se pot bucura de peisaje minunate de primăvara până toamna.
Pe drum te poți opri să te reculegi la Mănăstirea Cozia, ctitorită de domnitorul Mircea cel Bătrân, cel care își doarme acolo somnul cel de veci. Plecat mai departe la drum, la scurt timp după ce intri în județul Sibiu, ajungi în Boiţa, unde, pe marginea drumului veghează Castelul Turnu Roșu. Acesta a fost pomenit pentru prima dată în anul 1453 şi avea destinaţia ca punct de vamă spre Valahia. Ulterior a fost și punct de carantină pentru negustorii de animale, iar din anul 1917 până în 2003, Castelul Turnu Roşu a fost cămin de orfani.
În Sibiu poți găsi ușor o pensiune la care să te cazezi chiar în centrul vechi al orașului, iar de aici îți va fi foarte ușor să vizitezi cât mai multe, fără a fi nevoit să te folosești de mașină ori de mijloacele de transport în comun și nici nu vei avea mult de mers pe jos.
Iată cam lista cu cele mai importante locuri de vizitat atunci când ajungi în Sibiu, chiar și un city brake fiind suficient pentru a te încărca pozitiv.
Piața Aurarilor, cu scările Pasajului Aurarilor ce te duc spre Piața Mică.
Piața Mică, de unde ajungi la Podul Minciunilor, Turnul Sfatului, Piața Mare, dar și spre Biserica Ursulinelor.
Podul Minciunilor face legătura cu Piața Huet și potrivit Wikipedia, Deoarece podul nu era construit pe piloni, el a fost denumit în germană Liegenbrücke, ceea ce însemna în traducere înseamnă „podul culcat”. Această denumire este aproape omofonă cu Lügenbrücke – Podul Minciunilor, motiv pentru care unii localnici au început să-l numească „podul minciunilor” și așa au apărut legendele care-i justifică denumirea.
Piața Huet este locul unde găsești Casa Parohială, Turnul Scărilor sau Liceul Brukenthal, dar și Biserica Evanghelică.
Piața Mare, piața în care se făceau adunări cetățenești, târguri și chiar și execuții. În această piață a fost decapitat în 1703 Johann Sachs von Harteneck, comite al sașilor în perioada 1691-1703.
Muzeul Național Brukenthal din Sibiu a fost fondat de către Samuel von Brukenthal, guvernator habsburgic al Transilvaniei, între anii 1778 și 1787. Acesta, prin testament a dispus deschiderea Palatului ca muzeu public, devenind muzeu public în anul 1817 muzeu public, unul dintre primele instituții de acest gen din Europa.
Turnul Sfatului a fost construit în secolul al XIII-lea, la parterul său aflându-se poarta de intrare în cea de-a doua centură de fortificații a orașului. Turnul actual nu mai păstrează din construcția inițială decât doar nucleul ridicat până la înălțimea întâiului etaj. El a fost refăcut de mai multe ori în decursul timpului, fiind supraînălțat și înglobat unui grup de construcții. Etajele superioare ale turnului s-au prăbușit la 17 februarie 1585 și l-au îngropat sub ziduri pe pictorul Johann David ce lucra la zugrăvirea bolții. Poate fi vizitat, iar din el poate fi văzut întregul Sibiul.
Catedrala Mitropiolitană din Sibiu a fost construită între anii 1902-1906, pe locul unei biserici grecești din 1797-1799 care a servit până atunci drept catedrală episcopală. Catedrala este o copie la scară redusă a Catedralei Sfânta Sofia din Constantinopol.
Biserica Ursulinelor a trecut prin mai multe etape de refaceri radicale care au dus la transformarea bisericii dintr-un edificiu în stil gotic într-unul în stil baroc.
Parcul de sub Arini este un loc unde te poți plimba și să te reîncarci cu energie. Parcul a fost iniţial un teren viran între fortificaţiile Steaua şi Josephin, iar după pierderea funcţiunii militare a fortificaţiilor a fost amenajat ca parc englezesc prin decizia municipalităţii din 1856.
Muzeul Locomotivelor nu este practic un muzeu în adevăratul sens al cuvântului. Locomotive vechi pe aburi, care au deservit traseele din județ sunt trase pe linie moartă în Depoul de Locomotive Sibiu. Fără panouri informative, printre bălării și pline de mizerie, mastodonții ruginesc. Cu toate acestea, merită vizitate, mai ales că nu există o taxă de vizitare.
Grădina Zoologică din Sibiu este cea mai veche din România, fiind înființată în 1929. Se află în Pădurea Dumbrava, la câțiva kilometri de Sibiu și chiar dacă nu impresionează prin varietatea speciilor de animale, poți face o plimbare în natură, dar și să te plimbi cu barca sau hidrobicicleta pe lac.
Muzeul Astra este locul care nu trebuie ratat dacă ajungi în Sibiu, dar de reținut, nu poate fi vizitat pe fugă. Se află în rezervaţia naturală „Dumbrava Sibiului”, învecinându-se cu Grădina Zoologică. Are aproximativ 10 kilometri de alei și drept urmare îți trebuie câteva ore bune să vezi gospodăriile ţărăneşti, ateliere, bisericuţe de lemn, troiţe, stâne, crame, mori de apă şi de vânt. Nu uita de o gustare și apă de băut, pentru că posibilitatea de a cumpăra ceva este destul de limitată. Indicatoarele și hărțile sunt destul de rare, așa că de folos este un telefon bine încărcat pentru a te poziționa în spațiu și a afla detalii și despre ceea ce vezi.
Pe lângă toate aceste obiective turistice care te pot secătui de vlagă, ai în zona veche restaurante și terase pentru toate gusturile și buzunarele, dar și centre comerciale mai spre marginea orașului, care îți pot asigura celelate nevoie de zi cu zi.
Be the first to comment